ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Ηταν αναμενόμενες οι καταστροφές

Στις πλημμυρισμένες περιοχές περιόδευσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Πλημμυρισμένες παραμένουν ακόμη εγκαταστάσεις του Κωπηλατοδρόμιου Σχοινιά
Πλημμυρισμένες παραμένουν ακόμη εγκαταστάσεις του Κωπηλατοδρόμιου Σχοινιά
Η ανάγκη ενός ευρύτερου κεντρικού σχεδιασμού που θα προβλέπει σε μάκρος χρόνου τις εξελίξεις στην Αττική ώστε να γίνονται και τα ανάλογα δημόσια έργα τα οποία δε θα πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να σταματήσει το διαρκές έγκλημα που συντελείται σε κάθε μικρή ή μεγάλη κακοκαιρία αναδείχτηκε στη διάρκεια της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στις πλημμυρισμένες περιοχές του Μαραθώνα το περασμένο Σάββατο. Και είναι ενδεικτικό ότι αν και είχε περάσει πάνω από μία βδομάδα μετά την κακοκαιρία, κάτοικοι και αρχές συνέχιζαν να δίνουν μάχη με τα νερά και τις καταστροφές που δημιούργησαν.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το δημαρχείο Μαραθώνα και τη συνάντηση που είχε η Αλέκα Παπαρήγα (την οποία συνόδευαν μέλη της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ) με τον δήμαρχο Βαγγέλη Μέξη ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που δημιούργησε η ήπια κακοκαιρία, τα οποία χαρακτήρισε αναμενόμενα καθώς όπως είπε εδώ και δεκαετίες εκτός από τα Ολυμπιακά έργα στην περιοχή δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Επισήμανε ακόμα τη μη ένταξη στο σχέδιο πόλης εδώ και χρόνια πολλών περιοχών του Μαραθώνα με αποτέλεσμα την άναρχη δόμηση η οποία μεγαλώνει τα προβλήματα. Οσον αφορά το περίφημο φράγμα της Ραπεντόσας, η υπερχείλιση του οποίου ήταν η αιτία να πλημμυρίσει όλη η περιοχή, επισήμανε ότι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έγινε, το καθιστούν σήμερα αναποτελεσματικό!

Η Αλέκα Παπαρήγα και το κλιμάκιο του Κόμματος στη συνέχεια βρέθηκαν στην περιοχή που πλημμύρισε από το συγκεκριμένο. Κι αυτό που αντίκρισαν ήταν μια βδομάδα μετά, τα νερά του φράγματος να τρέχουν ακόμα ποτάμια.

Αμέσως μετά επισκέφτηκαν την περιοχή Αγιος Γεώργιος στο Κάτω Σούλι και τα σπίτια ακριβώς πίσω από το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο. Πίσω ακριβώς από τη βιτρίνα του Ολυμπιακού έργου, αυτό που αντικρίζει κανείς είναι σπίτια πλημμυρισμένα και λιμνάζοντα νερά. Περίπου 20 οικογένειες μένουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Το περασμένο Σάββατο αρκετοί από αυτούς συνέχιζαν να δίνουν ακόμα μάχη με τα νερά και τις λάσπες και τα ακόμα πλημμυρισμένα υπόγεια. «Είναι το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού έργου», όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι στην Αλέκα Παπαρήγα. Και διευκρίνισαν ότι οι υπεύθυνοι «ύψωσαν» το έργο και ακριβώς από πίσω δημιούργησαν ένα τεράστιο αυλάκι, το οποίο πλημμυρίζει αφού το νερό δεν έχει έξοδο από πουθενά. Ηταν υποχρέωση των εργολάβων να ανοίξουν ένα κανάλι για να διοχετεύονται από εκεί τα νερά. Οι Ολυμπιακοί αγώνες όμως τέλειωσαν και οι εργολάβοι τώρα δεν κάνουν καμία εργασία αν δεν πληρωθούν. Αποτέλεσμα, η περιοχή να πλημμυρίζει με τις βροχές και ταυτόχρονα το καλοκαίρι οι κάτοικοι να ζουν κυριολεκτικά μέσα σε ένα βάλτο, αφού τα νερά λιμνάζουν εκεί με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό!

Η Αλέκα Παπαρήγα συζητά με κατοίκους της περιοχής
Η Αλέκα Παπαρήγα συζητά με κατοίκους της περιοχής
Η Αλέκα Παπαρήγα και το κλιμάκιο του Κόμματος στη συνάντηση με το δήμαρχο Μαραθώνα
Η Αλέκα Παπαρήγα και το κλιμάκιο του Κόμματος στη συνάντηση με το δήμαρχο Μαραθώνα
ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λαϊκή πάλη θα επιβάλει τα αναγκαία έργα

Την κυβέρνηση, τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής και τους δημάρχους της περιοχής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ καθώς, όπως σημειώνει, όλα αυτά τα χρόνια έχουν αρκεστεί στο να περιγράφουν μόνο την κατάσταση που επικρατεί χωρίς να διεκδικούν αγωνιστικά.

«Την περίοδο κατασκευής των μεγάλων έργων, όπως Αττική Οδός, αεροδρόμιο, Ολυμπιακά έργα δεν απαίτησαν να προχωρήσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική, για να προστατευτούν οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων της», σημειώνει η Αχτιδική Επιτροπή. «Ολοι αυτοί γνωρίζουν το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται για την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, αλλά οι προτεραιότητές τους στις δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τις πραγματικές ανάγκες της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, των εργαζομένων και του λαού γενικότερα».

«Η αντιπλημμυρική προστασία, συνεχίζει η Αχτιδική Επιτροπή, όπως και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, είναι προβλήματα βαθύτατα πολιτικά. Και μόνο πολιτικά μπορούν να λυθούν. Απαιτούν μια άλλη εξουσία και σχεδιασμό, δηλαδή καθεστώς λαϊκής οικονομίας, απαιτούν μια άλλη κατεύθυνση και διεκδίκηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Γι' αυτό και η Αχτιδική Επιτροπή καλεί την εργατική τάξη, τους αγρότες της περιοχής και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε η λαϊκή πάλη να επιβάλει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Καμία ανοχή στις απόψεις που χαρακτηρίζουν τις φυσιολογικές αντιδράσεις της φύσης θεομηνίες και φυσιολογικό το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων καταστροφών και απωλειών ανθρώπινων ζωών.

Καλεί, τέλος, τους κατοίκους της περιοχής να πλαισιώσουν και να δυναμώσουν τους συνδυασμούς που θα στηρίξει το ΚΚΕ στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Να στείλουν έτσι μήνυμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους συνδιοικούντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το ΣΥΝ, που από κοινού χαράζουν τον αντιλαϊκό δρόμο και πορεύονται σε βάρος της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μακρόπνοη πολιτική και όχι μπαλώματα

Σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά την περιοδεία, τόνισε:

«Είναι πάρα πολύ φανερό ότι η Αθήνα, και όλη η Αττική, πληρώνει συρροή εγκλημάτων μιας εγκληματικής πολιτικής από τη δεκαετία του '50 και μετά, για να σταθώ στη σύγχρονη Ελλάδα, όπου υπήρχε ένας στόχος: Από τη μια μεριά να βγει κέρδος από την πολιτική γης με την εμπορευματοποίηση της γης, της λαϊκής στέγης και κατοικίας, και από την άλλη να κουκουλωθούν ορισμένα λαϊκά προβλήματα, ώστε να εκτονωθεί η αγανάκτηση και η πίεση του λαού, επιτρέποντας μια άναρχη δόμηση χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη έργων.

Κατά τη γνώμη μας, βεβαίως πρέπει να γίνουν τα άμεσα έργα που προτείνουν εδώ οι κάτοικοι, ώστε να μην υπάρχει καινούριο πρόβλημα, να μην πλημμυρίζουν οι περιοχές που καλλιεργούνται και τα σπίτια. Αλλά εδώ χρειάζεται μια γενναία και εντελώς διαφορετική πολιτική για όλη την Αττική, με καινούριες χωροθετήσεις, με καινούρια δημόσια έργα, κρατικά, και με το εξής κριτήριο: Τα έργα να έχουν πρόβλεψη για τα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια και όχι μεροδούλι-μεροφάι. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός που υποφέρει και να μην υπάρχει η γνωστή κερδοσκοπία, η οποία δημιουργεί έργα επικίνδυνα πολλές φορές, βραχυπρόθεσμα και πάρα πολύ ακριβά για το λαό.

Εδώ χρειάζεται μια πολιτική τουλάχιστον για 50 χρόνια, να προβλεφτεί η εξέλιξη της Αττικής, να μη γίνονται τα πράγματα με "μπαλώματα". Υποστηρίζουμε τα άμεσα έργα που γίνονται, υποστηρίζουμε τη βοήθεια και τις αποζημιώσεις όσων έχουν πληγεί, αλλά το ζήτημα είναι μιας μακρόπνοης πολιτικής του κράτους, με δημόσια έργα, χωρίς να πέφτουν τα βάρη στο λαό, χωρίς να κερδίζουν οι διάφοροι εργολάβοι και επιχειρηματίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ