ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μπροστά σε νέα, αυξημένα καθήκοντα
  • Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου στην Αβάνα
  • Στη θέση του ΓΓ της ΠΣΟ εκλέχτηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, μετά από τέσσερις μέρες, οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκαν στην Αβάνα της Κούβας. Οι 500 και πλέον αντιπρόσωποι από 75 χώρες συζήτησαν αναλυτικά τους μελλοντικούς στόχους της συνδικαλιστικής οργάνωσης, σε μια περίοδο που εντείνονται η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Ο ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, Πέδρο Ρος, σημείωσε ότι «για να μπορέσει να γίνει ο κόσμος καλύτερος πρέπει εμείς να τον αλλάξουμε». Και πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι δυνάμεις μας θα αυξάνονται καθημερινά και το ίδιο το συνέδριο αποδεικνύει ότι η πάλη των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή συνδέεται όλο και περισσότερο με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας ότι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία πρέπει να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που της δείχνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι απ' όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κούβας και του ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ως οραματιστής κατάφερε να κάνει πράξη πολλές από τις ιδέες για τις οποίες καλούσε να αγωνιστούν οι επαναστάτες.

Διεθνής αναγνώριση του ΠΑΜΕ

Στο συνέδριο της ΠΣΟ εκλέχτηκε και η νέα της ηγεσία, όπου στη θέση του Γενικού Γραμματέα αναδείχτηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Μια ανάδειξη που δείχνει και την αναγνώριση και το κύρος του ΠΑΜΕ διεθνώς. Πρόεδρος αναδείχτηκε ο Μαμάντ Αζούζ, από τη Συρία, και στη Γραμματεία συμμετέχουν, επίσης, ο Οσίρις Οβιέδο από την Κούβα, ο Αντίμπ Μίρο από τη Συρία, ο Βαλεντίν Πάσκο από το Περού και ο Αμπντουλμαλίκ Ελ Νανέεν από το Σουδάν. Εκλέχτηκαν επίσης τρεις γραμματείς και 12 αντιπρόεδροι από συνδικαλιστικές οργανώσεις από Αυστραλία, Βραζιλία, Παναμά, Κύπρο, Κούβα, Τζαμάικα, ΛΔ της Κορέας, Ρωσία, Βιετνάμ, Γαλλία, Σενεγάλη και Λίβανο.

Ο νέος ΓΓ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκος, παρεμβαίνοντας στο κλείσιμο του συνεδρίου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της οργάνωσης το επόμενο διάστημα ώστε να δυναμώσει το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας της εργατικής τάξης στις χώρες όλου του κόσμου. Σημείωσε με έμφαση: «Η εμπειρία δείχνει ότι μόνο ενωμένοι στον ταξικό αγώνα μπορούμε να ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια. Αυτό που απαιτείται είναι να δυναμώσουμε την παρέμβασή μας στη δουλιά στη νεολαία, στις γυναίκες και στους διανοούμενους, και ταυτόχρονα να οργανώσουμε και να ορίσουμε τις δομές που θα βοηθήσουν στη δουλιά με τους μετανάστες εργαζόμενους, εργάτες γης, ιδιαίτερα σε γεωγραφικές ζώνες όπου απαιτείται να γίνει πιο έντονη η παρουσία της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης».

Στο κλείσιμο του συνεδρίου εγκρίθηκε η τελική διακήρυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΕ
Χοντραίνει το παιχνίδι
  • Αντίθετη με τις προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας εμφανίζεται η Κομισιόν που ετοιμάζεται να καταθέσει αντιπρόταση
  • Εντονη αντίδραση Μπαρόζο στις Βρετανικές προτάσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας,

Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και κορυφώνεται η διαμάχη για το μοίρασμα της πίτας, μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων της Βρετανικής Προεδρίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, της περιόδου 2007 - 2013, χτες στο Λονδίνο. Προτάσεις που οξύνουν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών της Κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα στο ακέραιο τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Οι θέσεις που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, όχι βέβαια από τη βάση της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, αλλά από τη βάση αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, στο όνομα, φυσικά, της υπεράσπισης των μη ισχυρών χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πρόταση ορίζει το ύψος των εισφορών για τις αιμοδοτούσες την Ενωση χώρες στο 1.03% (847 δισ. ευρώ), έναντι του 1,06%, της Λουξεμβουργιανής πρότασης και 17% κάτω από όσα ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προοπτική μάλιστα να πέσουν κάτω από το 1% το 2013. Ολες οι δαπάνες θα είναι θέμα επανεξέτασης κατά τη διάρκεια της επταετίας, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για τη γεωργία (ΚΑΠ).

Ακόμα η Βρετανία διατηρεί τις επιστροφές που λαμβάνει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αυξάνοντάς τις στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5.3 που ήταν έως τώρα, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι με την παρούσα πρόταση οι Βρετανοί θα πληρώνουν όσα και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια συνεισέφεραν σχεδόν τα διπλάσια από την Ιταλία και τη Γαλλία και τώρα η κατάσταση εξισορροπείται. Οπως δήλωσε ο Τζ. Στρο, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί πλήρεις επιστροφές, όσον αφορά στα 15 κράτη - μέλη της Ενωσης πριν τη διεύρυνση και τις αγροτικές επιδοτήσεις στο σύνολό τους, ενώ τις μειώνει κατά 50% για τις επιδοτήσεις των νέων κρατών - μελών σε έργα υποδομής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, οι 10 νέες χώρες, αν και επιδοτούνται κατά 14 δισ. ευρώ λιγότερο, από ό,τι με την πρόταση του Λουξεμβούργου, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις, με νέους κανόνες διαφάνειας.

Καταλήγοντας ο Τζακ Στρο είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι προτάσεις είναι εξίσου καλές τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη Βρετανία»...

Η αντίδραση από την Επιτροπή ήταν άμεση διά στόματος του προέδρου της Χ. Μ. Μπαρόσο, σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Ενημερώθηκα για τις βρετανικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Υπό αυτή τη μορφή η πρόταση της Προεδρίας είναι απαράδεκτη και μη ρεαλιστική, αν αναλογιστούμε τη διευρυμένη Ευρώπη που έχουμε και την πιο δυνατή Ευρώπη που θέλουμε», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο Χ. Μ. Μπαρόσο. «Αυτός είναι προϋπολογισμός για μία μίνι Ευρώπη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αν θέλουμε ένα σύγχρονο άνοιγμα, μία ανταγωνιστική Ευρώπη, χρειαζόμαστε και τα οικονομικά μέσα για να την ολοκληρώσουμε, πράγμα αδύνατο με αυτή την πρόταση».

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, η πρόταση της Προεδρίας δεν προβλέπει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κρατών - μελών και δεν είναι αρκετά δίκαιη για τα νέα κράτη - μέλη, επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν, που θα προχωρήσει σε αντιπρόταση. Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να θέλουμε μία ανοιχτή και διευρυμένη ΕΕ, χωρίς να διαθέτουμε τους πόρους που απαιτούνται.

Οι θέσεις της Βρετανίας θα παρουσιαστούν στο Κονκλάβιο των 25 ΥΠΕΞ, αύριο, Τετάρτη, σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα, με οξυμένες τις αντιθέσεις, περιορίζοντας τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Μια λύση που η ΕΕ έχει ανάγκη, προκειμένου να αποδείξει ότι λειτουργεί, ότι είναι σε θέση να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα μετά το πλήγμα που δέχτηκε από το ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα για το «Ευρωσύνταγμα».

Στην Ελευσίνα η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΑΕ Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για την παρουσίαση του πλαισίου «Συσπείρωσης και Συνεργασίας του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 7 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελευσίνας (Δημαρχείο Ελευσίνας, Χατζηδάκη και Δήμητρος).

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ