Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΕ
Χοντραίνει το παιχνίδι
  • Αντίθετη με τις προτάσεις της Βρετανικής Προεδρίας εμφανίζεται η Κομισιόν που ετοιμάζεται να καταθέσει αντιπρόταση
  • Εντονη αντίδραση Μπαρόζο στις Βρετανικές προτάσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας,

Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και κορυφώνεται η διαμάχη για το μοίρασμα της πίτας, μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων της Βρετανικής Προεδρίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, της περιόδου 2007 - 2013, χτες στο Λονδίνο. Προτάσεις που οξύνουν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών της Κοινότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα στο ακέραιο τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Οι θέσεις που παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, όχι βέβαια από τη βάση της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, αλλά από τη βάση αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, στο όνομα, φυσικά, της υπεράσπισης των μη ισχυρών χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η βρετανική πρόταση ορίζει το ύψος των εισφορών για τις αιμοδοτούσες την Ενωση χώρες στο 1.03% (847 δισ. ευρώ), έναντι του 1,06%, της Λουξεμβουργιανής πρότασης και 17% κάτω από όσα ζητούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με προοπτική μάλιστα να πέσουν κάτω από το 1% το 2013. Ολες οι δαπάνες θα είναι θέμα επανεξέτασης κατά τη διάρκεια της επταετίας, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών για τη γεωργία (ΚΑΠ).

Ακόμα η Βρετανία διατηρεί τις επιστροφές που λαμβάνει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αυξάνοντάς τις στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 5.3 που ήταν έως τώρα, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι με την παρούσα πρόταση οι Βρετανοί θα πληρώνουν όσα και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια συνεισέφεραν σχεδόν τα διπλάσια από την Ιταλία και τη Γαλλία και τώρα η κατάσταση εξισορροπείται. Οπως δήλωσε ο Τζ. Στρο, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί πλήρεις επιστροφές, όσον αφορά στα 15 κράτη - μέλη της Ενωσης πριν τη διεύρυνση και τις αγροτικές επιδοτήσεις στο σύνολό τους, ενώ τις μειώνει κατά 50% για τις επιδοτήσεις των νέων κρατών - μελών σε έργα υποδομής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, οι 10 νέες χώρες, αν και επιδοτούνται κατά 14 δισ. ευρώ λιγότερο, από ό,τι με την πρόταση του Λουξεμβούργου, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις, με νέους κανόνες διαφάνειας.

Καταλήγοντας ο Τζακ Στρο είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι προτάσεις είναι εξίσου καλές τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη Βρετανία»...

Η αντίδραση από την Επιτροπή ήταν άμεση διά στόματος του προέδρου της Χ. Μ. Μπαρόσο, σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. «Ενημερώθηκα για τις βρετανικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Υπό αυτή τη μορφή η πρόταση της Προεδρίας είναι απαράδεκτη και μη ρεαλιστική, αν αναλογιστούμε τη διευρυμένη Ευρώπη που έχουμε και την πιο δυνατή Ευρώπη που θέλουμε», δήλωσε χτες στις Βρυξέλλες ο Χ. Μ. Μπαρόσο. «Αυτός είναι προϋπολογισμός για μία μίνι Ευρώπη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αν θέλουμε ένα σύγχρονο άνοιγμα, μία ανταγωνιστική Ευρώπη, χρειαζόμαστε και τα οικονομικά μέσα για να την ολοκληρώσουμε, πράγμα αδύνατο με αυτή την πρόταση».

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, η πρόταση της Προεδρίας δεν προβλέπει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κρατών - μελών και δεν είναι αρκετά δίκαιη για τα νέα κράτη - μέλη, επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από την Κομισιόν, που θα προχωρήσει σε αντιπρόταση. Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να θέλουμε μία ανοιχτή και διευρυμένη ΕΕ, χωρίς να διαθέτουμε τους πόρους που απαιτούνται.

Οι θέσεις της Βρετανίας θα παρουσιαστούν στο Κονκλάβιο των 25 ΥΠΕΞ, αύριο, Τετάρτη, σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα, με οξυμένες τις αντιθέσεις, περιορίζοντας τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Μια λύση που η ΕΕ έχει ανάγκη, προκειμένου να αποδείξει ότι λειτουργεί, ότι είναι σε θέση να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, ιδιαίτερα μετά το πλήγμα που δέχτηκε από το ΟΧΙ στα δημοψηφίσματα για το «Ευρωσύνταγμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κυβερνητική κρίση» και έντονη ενδοαστική διαπάλη(2018-07-11 00:00:00.0)
Στο περιθώριο οι λαϊκές ανάγκες(2005-12-15 00:00:00.0)
Συγκροτείται αγγλογερμανικός άξονας(2005-12-02 00:00:00.0)
«Αδιάλλακτος» ο Τ. Μπλερ...(2005-11-30 00:00:00.0)
Οι «ευρωπαϊστές», οι «ατλαντιστές» και...(2004-06-30 00:00:00.0)
Αρχισαν τα όργανα...(2003-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ