Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σκάνδαλο η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι η ουσία του προβλήματος, τόνισε χτες σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΔΕΗ η Αλέκα Παπαρήγα στην Πάτρα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο κ. Παλαιοκρασσάς υποτίθεται πως τα είπε όλα. Ξέχασε όμως να πει ποια είναι τα μπλοκ των συμφερόντων που διεκδικούσαν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, στην απελευθερωμένη αγορά της ενέργειας. Υπάρχουν δύο βασικά μπλοκ. Και τα δύο μπλοκ έχουν την ίδια σύνθεση από πλευράς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν είναι μόνο αυτοί που θέλουν να μπουν στον τομέα της ενέργειας. Είναι συνδεδεμένος ο κλάδος των κατασκευών, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Και τα δύο μπλοκ που διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος έχουν την ίδια σύνθεση. Απλώς αλλάζουν τα ονόματα των επιχειρηματικών ομίλων. Και πιθανόν να υπάρχει και ένα τρίτο μόρφωμα επιχειρηματιών που θέλει να μπει μέσα σε αυτό το παιχνίδι.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, το πρόβλημα, είναι η πολιτική που έχει τίτλο "απελευθέρωση αγοράς ενέργειας", "απελευθέρωση αγοράς", απελευθέρωση των πάντων. Η ιδιωτικοποίηση είναι η ουσία του προβλήματος.

Οταν η ΔΕΗ ήταν στο κράτος, πάλι οι επιχειρηματίες έβγαιναν κερδισμένοι. Τότε δεν ήθελαν μια δική τους επιχείρηση στον τομέα της ενέργειας, κέρδιζαν όμως με το φθηνό ρεύμα, ενώ ένας κύκλος εργολάβων κέρδιζε με τα έργα που έπαιρναν στη ΔΕΗ. Τώρα που υπάρχει μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίου, τώρα θέλουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και θέλουν να κάνουν οι ίδιοι άμεσες επενδύσεις, είτε στον τομέα της παραγωγής είτε στον τομέα της διανομής.

Από μια άποψη αυτά που ζούμε στη ΔΕΗ είναι τα ίδια που ζούμε στον ΟΤΕ, είναι τα ίδια που θα ζήσουμε με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των αεροδρομίων, με τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις. Και επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν μπαίνουν μόνο στους παραδοσιακούς τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας αλλά και στον Αθλητισμό, στην Παιδεία.

Εμείς έτσι απαντάμε σε αυτό το ζήτημα. Ολη αυτή η σαπίλα που υπάρχει είναι προϊόν συγκεκριμένων νόμων, συγκεκριμένων κατευθύνσεων που έχουν νομιμοποιηθεί απ' την ΕΕ, απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ως έναν βαθμό νομιμοποίησαν όλες αυτές τις επιλογές και εκείνοι που θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει γενικευμένη ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση αγοράς παντού και ταυτόχρονα να υπάρχει μια πολιτική χωρίς σκάνδαλα, χωρίς παρασκήνιο και, πολύ περισσότερο, μια πολιτική που να συμφέρει τους εργαζόμενους.

Κατά τη γνώμη μας οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συγκεκριμένα συμπεράσματα, και τα συμπεράσματα πρέπει να είναι γενικά πολιτικά και εφ' όλης της ύλης. Εδώ υπάρχει μια πίτα 3 δισ. ευρώ και αύριο μπορεί να είναι περισσότερα. Και αντί να ασχολούνται μερικοί με το ποιος ήταν πρόεδρος και διευθυντικά στελέχη και ποιοι ήταν οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, οι οποίοι βεβαίως και ήταν προκλητικοί, αυτό που έχει σημασία είναι η προκλητικότητα της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης της αγοράς, της ΕΕ και του Μάαστριχτ.

Η ΝΔ τα φορτώνει όλα στο ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσε κανείς να το δει το πράγμα με μια ...τρυφερότητα αν η ΝΔ είχε μια άλλη πολιτική απ' το ΠΑΣΟΚ. Ενα κόμμα αν θέλει να ασκήσει διαφορετική πολιτική καλά κάνει και αποκαλύπτει αυτό που παρέλαβε. Η ΝΔ όμως συνεχίζει την ίδια πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ τα φορτώνει στη ΝΔ. Και μάλιστα τώρα λέει ότι εγγυάται άλλο δρόμο και διέξοδο για τον ελληνικό λαό. Μα, τον άλλο δρόμο του ΠΑΣΟΚ τον γνωρίσαμε. Και αν κάποιοι πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να αλλάξει πολιτική δεν έχουν παρά να δουν τις θέσεις του. Απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις γενικευμένες και μάλιστα με έναν πάρα πολύ προκλητικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ μιλάει για την "επιχειρηματικότητα" στον τομέα της Παιδείας, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Πού είναι οι διαφορές του, οι διαφορές τους; Είναι μόνο στην καρέκλα, πουθενά αλλού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονόδρομος η πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (2014-06-24 00:00:00.0)
«Θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους» (2011-05-05 00:00:00.0)
Ο καυγάς ...για το σερβίρισμα (2010-08-06 00:00:00.0)
«Να βγάλουν συμπεράσματα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ» (2007-08-02 00:00:00.0)
Διαμάχη για τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΤΑ της Ενέργειας (2005-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ