Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Φαγοπότι σε φόντο ... «απελευθέρωσης»

Επιχειρηματίες, υπηρεσιακοί παράγοντες, πολιτικοί και πολιτικές συνθέτουν το μείγμα της «διαπλοκής» για τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ, ενώ ο ίδιος ο Γ. Παλαιοκρασσάς αξίωνε αυξήσεις τιμολογίων, για να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ-ΔΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003 στην άτυπη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003

Motion Team

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ-ΔΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003 στην άτυπη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη το 2003
Μια μικρή ρωγμή αποκάλυψης έφτασε, για να πνίξει την ατμόσφαιρα η δυσωδία της λυσσαλέας σύγκρουσης επιχειρηματικών συμφερόντων που νέμονται κατ' εξακολούθηση την «πίτα»: Τις δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗ. Ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσάς, για τους δικούς του λόγους, τράβηξε χτες για λίγο την «κουρτίνα» κι αυτό ήταν αρκετό. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, (όπου αποκάλεσε τον Κ. Καραμανλή «ελπίδα του ελληνικού λαού»), επέρριψε στον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα ευθύνες για την προστασία των διαπλεκόμενων στελεχών της ΔΕΗ και...«διαφώτισε» για τον τρόπο που γίνονται οι «δουλιές», τα ποσά που «παίζονται», αλλά και τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς όλα όσα καταγγέλθηκαν ήταν γνωστά στον πρωθυπουργό. «Αυτά που είπα είναι αυτά που όλοι ξέρουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά. Αλλά αυτό που δεν ξέρουμε όλοι είναι ότι τα ποσά που έχουν «πέσει στο τραπέζι» μέχρι σήμερα είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που αναμένονται, με αποκορύφωμα τη δυνατότητα ελέγχου της ίδιας της ΔΕΗ ή και τη διάλυσή της!!! Εκείνο, βέβαια, για το οποίο δεν είπε κουβέντα ο Γ. Παλαιοκρασσάς, αλλά αντίθετα το διαφύλαξε ως κόρην οφθαλμού, είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η αναγωγή της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου περίπου σε εθνικό στόχο, οι αναδιαρθρώσεις που επιτάσσουν την υποταγή ολόκληρης της κοινωνίας στην κερδοφορία των πολυεθνικών. Και, βεβαίως, δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για το γεγονός ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα θεριέψει και στο μέλλον τη διαπλοκή που υποτίθεται πως σήμερα καταγγέλλεται...

Τα πρόσωπα και οι τρόποι της διαπλοκής


Στο στόχαστρο του Γ. Παλαιοκρασσά μπήκαν ο υπουργός Ανάπτυξης, ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης (τοποθετημένος από το ΠΑΣΟΚ και διατηρημένος στη θέση του από τη ΝΔ για αρκετό χρονικό διάστημα), ο νυν γενικός διευθυντής παραγωγής Α. Μιζάν, αλλά και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου «Μυτιληναίος». Τον περασμένο Φλεβάρη, ο τέως πρόεδρος της ΔΕΗ κατέθεσε στον εισαγγελέα 7 φακέλους για συμβάσεις που κατά τη γνώμη του γεννούσαν ερωτήματα. Τρεις από αυτές τις υποθέσεις είχαν απασχολήσει το ΔΣ της ΔΕΗ, όταν ήταν και ο ίδιος πρόεδρος και μάλιστα είχαν ψηφιστεί οι σχετικές αποφάσεις και από αυτόν. Στα υπομνήματά του στον εισαγγελέα απέδωσε «το σύνολο της ευθύνης στα υπηρεσιακά στελέχη και τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο, που με τις μεθοδευμένες εισηγήσεις και την απόκρυψη πολλών από τα πραγματικά στοιχεία οδηγούσαν σχεδόν υποχρεωτικά το ΔΣ (περιλαμβανομένου του προέδρου) στη λήψη των επιθυμητών γι' αυτούς αποφάσεων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αποκαλύφθηκε ακόμη μια μέθοδος λήψης κατευθυνόμενων αποφάσεων: «Γίνεται ένας διαγωνισμός για ανάθεση διαφημιστικής καμπάνιας (υπηρεσία) ή κατασκευής κάποιου έργου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, φτιάχνοντας τη διακήρυξη του έργου μπορούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό - ή να τον αυξήσουν -, μέχρι του σημείου να "φωτογραφίσουν" συγκεκριμένο υποψήφιο. Σ' αυτό εμπλέκονται ασφαλώς μερικά στελέχη της ΔΕΗ. Πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εν αγνοία του διευθύνοντος συμβούλου, του γενικού διευθυντή και του διευθυντή του έργου».

Η κυβερνητική εμπλοκή

Ο Γ. Παλαιοκρασσάς προσπάθησε να αποφύγει τους χαρακτηρισμούς πολιτικών προσώπων και όταν πιέστηκε προέβαλε μια «χλιαρή» δικαιολόγηση. Είπε, για παράδειγμα, ότι για την παραμονή του Στ. Νέζη στη θέση του και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, ευθύνεται ο Δ. Σιούφας, χωρίς να δώσει ποτέ «καμιά λογική εξήγηση». Είπε ότι η αρμόδια επιτροπή επιλογής πρότεινε για γενικό διευθυντή παραγωγής τον Α. Μιζάν, εμπλεκόμενο σε 5 από τις υποθέσεις που ο ίδιος παρέπεμψε στον εισαγγελέα και μετά από συζητήσεις: «Κατάλαβα ότι είχαν εντολές από τον υπουργό Ανάπτυξης και τηλεφώνησα στον υπουργό, ο οποίος μου δήλωσε ότι δε θέλει να ανακατευτεί, ενώ είχε ήδη μεθοδεύσει τα πράγματα»! Εξάλλου, κατά τον Γ. Παλαιοκρασσά, ο υπουργός Ανάπτυξης, «από εσφαλμένη εκτίμηση» οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση αποπομπής του. Για όλα αυτά είχε κάνει επανειλημμένες συζητήσεις με τον Δ. Σιούφα και είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Το περιεχόμενο της συνέντευξης κατατέθηκε κι αυτό στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Καταγγελίες και ζημιές

Οι επτά υποθέσεις που έστειλε στον εισαγγελέα στις 21 του Φλεβάρη ως πρόεδρος της ΔΕΗ είναι:

  • Σύμβαση μακροχρόνιας συντήρησης Μονάδας Λαύριο 5
  • Ηλεκτροστατικά φίλτρα Μονάδων 1-4 Αγ. Δημητρίου
  • ATEL
  • Εισήγηση κατακύρωσης διαφήμισης
  • Φύλακτρα Αεριοστροβίλου Χανίων
  • Κυλινδρέλαιο Αθερινόλακου
  • Προμήθεια βελτιωτικού καύσης Cabamin

Οι υποθέσεις εξετάζονται ακόμη, ωστόσο υπήρξαν μετατροπές για ορισμένες από αυτές και συμπληρωματικές καταθέσεις, μετά από «διορθωτικές» αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ, κάποιες από τις οποίες είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Παλαιοκρασσά. Με βάση αυτές τις αποφάσεις, το ΔΣ έκρινε ότι δεν προέκυψε «βέβαια και οριστική ζημιά» για την Επιχείρηση, ούτε προέκυψε ευθύνη για υπηρεσιακούς παράγοντες, απόφαση με την οποία... συμφώνησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ «υπό πίεση» για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ΔΣ! Είναι ενδεικτικό όμως, σύμφωνα με όσα είπε χτες ότι το κυλινδρέλαιο που επιλέχθηκε είναι κατά 36% ακριβότερο από το αμέσως προηγούμενο και «οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες προσπαθούν να πείσουν τώρα το ΔΣ ότι είναι τεχνικά υποχρεωτική» η συγκεκριμένη επιλογή. Το Carbamin δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και είναι 5 φορές... φθηνότερο από όσο χρεώνεται στη ΔΕΗ, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών της ΔΕΗ από το 2002. Από τη συντήρηση στη Μονάδα Λαύριο 5 προκύπτει ζημιά στη 12ετία 16,2 εκατ. ευρώ!!!

Οι «εθνικοί προμηθευτές»

Μιλώντας για τους προμηθευτές, επίσης, απέφυγε σχολιασμούς, έχουν όμως ενδιαφέρον τα στοιχεία που έδωσε για την αξία των έργων ανά εταιρία από το 2000 και μετά:

  • ΜΕΤΚΑ (Μυτιληναίος): 519,97 εκατ. ευρώ
  • ΑΘΗΝΑ - FOSTER WHELLER: 196,6 εκατ. ευρώ
  • ΑΕΓΕΚ: 102 εκατ. ευρώ
  • DAMCO ENERGY (Κοπελούζος): 4,3 εκατ. ευρώ

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε τις βάσεις, η ΝΔ συνέχισε την «καλή δουλιά» και το ΔΣ της ΔΕΗ είτε εναντιωνόταν στον πρόεδρο της Επιχείρησης για να καλυφθούν διάφορες περίεργες αποφάσεις και ευθύνες, είτε τις κάλυπτε και με τη δική του συμμετοχή. Στη μέση όλων αυτών βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που απειλούνται άμεσα. Ο Γ. Παλαιοκρασσάς δήλωσε ότι δεν ευθύνεται για τη μείωση των κερδών της επιχείρησης και - με περίσσιο θράσος, αλλά άκρως αποκαλυπτικά - είπε ότι τα κέρδη θα ήταν περισσότερα αν υιοθετούνταν οι προτάσεις του για αύξηση της τιμής του ρεύματος για τους καταναλωτές!!! Αυτές είναι και οι απαιτήσεις των ιδιωτών για να είναι «ανταγωνιστικοί» στη νέα αγορά ηλεκτρισμού και σίγουρα θα τους ακολουθήσει η ΔΕΗ ή όπως αλλιώς θα λέγεται η επικρατούσα εταιρία, αφού αναμένονται νέες μάχες των μεγάλων συμφερόντων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ