Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στόχος η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην Πάτρα μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

«Πρέπει να βάλουμε υψηλούς στόχους για τη μάχη των τοπικών εκλογών. Υπάρχει η αναγκαιότητα να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης. Πολύ περισσότερο που έρχονται χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Πρέπει να καταρτιστούν ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ με κύριο μέτωπο την καταδίκη του δικομματισμού και γενικά αλλά και τοπικά. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να χαντακωθούν, πρέπει να χάσουν!».

Με τα παραπάνω λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, περιέγραψε, χτες, από την Πάτρα, το πλαίσιο με το οποίο το Κόμμα αντιμετωπίζει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον Οκτώβρη του 2006.

Η αίθουσα «Europa center» πλημμύρισε από εργαζόμενους, νέους, γυναίκες, μέλη, φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Οι παραβρισκόμενοι, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το χώρο - μέχρι την έξοδο της αίθουσας και τις σκάλες του κτιρίου - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ και συνέβαλαν στον προβληματισμό και στη συζήτηση πάνω στις θέσεις της ΚΕ, αλλά και στο πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας που έχει θέσει το Κόμμα για την εκλογική μάχη.

Εκπρόσωποι πολιτικών σχηματισμών, μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δημοτικών παρατάξεων και προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ώστε από κοινού να οριοθετηθούν οι πολιτικοί στόχοι της «εκλογικής μάχης με τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα» και να χαράξουν το δρόμο για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι με σκοπό την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.


Μετά, λοιπόν, από αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Λάρισα, η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας στην Πάτρα, όπου τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και της φορομπηχτικής πολιτικής των δήμων κυριαρχούν, έδωσε ξανά το στίγμα της εκλογικής αναμέτρησης. «Στις τοπικές εκλογές κρίνονται κόμματα διότι οι τοπικές υποψηφιότητες υποστηρίζονται και διαμορφώνονται από κόμματα. Επιπλέον, αυτές οι δυνάμεις υλοποιούν πολιτική που χαράσσεται από κόμματα», ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εναν παράγοντα που πολιτικοποιεί τις εκλογές ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα: «Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1994 έχουν οδηγήσει στην αντιδραστικοποίησή της. Ιδιωτικοποιήσεις, φορομπηχτική πολιτική, κερδοσκοπία, μέσω των δήμων. Είναι μέρος του κρατικού μηχανισμού που υλοποιεί αντιλαϊκή πολιτική. Και δεν ξέρω, συμπλήρωσε, αν πρέπει να τη λέμε Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για Τοπική Διοίκηση».

Στη συνέχεια ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ανάγλυφα για ποια Αυτοδιοίκηση γίνεται λόγος. «Οταν πήγαμε ως αντιπροσωπεία του Κόμματος στη Βενεζουέλα, μας ζήτησαν να αδελφοποιηθούν δήμοι της χώρας τους με δικούς μας. Τι προέκυψε; Οτι για να γίνει αυτό πρέπει να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα δώσει και χρήματα. Τι λέτε; Μπορεί να αποφασίσει ένας δήμος να αδελφοποιηθεί με την Αβάνα; Αρα, αν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια ακόμα και γι' αυτό καταλαβαίνετε τι γίνεται με τα υπόλοιπα...».

«Είμαστε υποχρεωμένοι - τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - να χαράξουμε μια αυστηρή πολιτική γραμμή. Οπως πρέπει να επεξεργαστούμε και τα τοπικά προβλήματα και να τα ιεραρχήσουμε. Οι εκλογές πρέπει να έχουν στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με τέτοιο τρόπο που να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να χάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους».

«Είμαστε κάθετοι σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με τον ΣΥΝ», είπε στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Δεν μπορούμε να τον εξαιρέσουμε (σ.σ. τον ΣΥΝ). Ηταν συνδιοίκηση. Μια δύναμη δεν κρίνεται από την αντιπολίτευση που κάνει. Και το ΠΑΣΟΚ κάνει αντιπολίτευση. Κρίνεσαι όταν βρεθείς στη διοίκηση. Και ο ΣΥΝ μέσα από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σ.σ. ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ) ως διοίκηση, δε διαφοροποιήθηκε πουθενά. Και σε αυτή την περίπτωση δεν αντανακλά μόνο τον γενικό καιροσκοπισμό του αλλά αντανακλά και την άποψή του για τα θέματα της εξουσίας. Γι' αυτό πρέπει να καταδικαστεί. Είναι αφερέγγυα δύναμη και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ και άλλες δυνάμεις και θέλουμε να συνεχίσουμε. Ηταν αποδοτική η συνεργασία μας. Και με το ΔΗΚΚΙ και με την "Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών" αλλά και με τοπικές πρωτοβουλίες μπορούμε να συνεχίσουμε, όχι όμως από την πίσω πόρτα με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων(2005-12-01 00:00:00.0)
Μάχη παντού!(2005-11-03 00:00:00.0)
ΜΑΧΗ ΠΑΝΤΟΥ! Για το δυνάμωμα των συνδυασμών που υποστηρίζει το ΚΚΕ(2005-11-02 00:00:00.0)
Οι συνεργασίες διχάζουν(2005-06-28 00:00:00.0)
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικεί(2003-08-01 00:00:00.0)
Με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα στη μάχη(2002-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ