Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικεί

Το διεκδικητικό ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέδειξε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή της η Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με το Δημοτικό Συμβούλιο Αχαρνών.

Αρχικά, ο δήμαρχος, Σπ. Στριφτός, ανέδειξε τα κύρια προβλήματα της πόλης, που είναι η πολύ μεγάλη ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα, «τα οποία είναι κοινά για όλους τους δήμους», επισήμανε.

Η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους σχετικά με τα οικονομικά τους, τις δημοτικές επιχειρήσεις και το ρόλο που έπαιξε η πλειοψηφία των δημάρχων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, τόνισε: «Δεν είναι πολύς καιρός που έγιναν οι δημοτικές εκλογές. Τότε είχαμε εκτιμήσει ότι ένα από τα βασικά θέματα που έπρεπε να τεθούν ήταν η κατάσταση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οικονομική κατάστασή τους, που δεν είναι ένα στενά διαχειριστικό πρόβλημα. Ακόμα, το αν πρέπει να ασκείται η κοινωνική πολιτική και αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο και σχέση με αυτή».

Εμείς, τόνισε, προσπαθήσαμε να μιλήσουμε στον κόσμο με τη γλώσσα της αλήθειας λέγοντας ότι πρέπει να παλέψουμε. «Μιλήσαμε για χρεοκοπία των δημοτικών επιχειρήσεων. Πριν τις εκλογές κάναμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε στοιχεία για το τι γίνεται με τις δημοτικές επιχειρήσεις, πιο ολοκληρωμένα. Ελάχιστες είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν. Οι περισσότερες είναι χρεοκοπημένες. Ανοίξαμε αυτά τα ζητήματα. Και μάλιστα πολεμήσαμε αυτό που λέμε τη μικροθεματικότητα. Η οποία υπάρχει όταν αντί να πιάσεις τη βάση του προβλήματος πας στην περιφέρεια».

Μετά τις εκλογές, υπογράμμισε, άρχισε μία κίνηση - και όχι έγκαιρα - της ΤΑ για το οικονομικό πρόβλημα. Επρεπε να ξεκινήσει πολύ πιο πριν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προγράμματα που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες όπως «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Κοινωνική Μέριμνα». Αυτά επιδοτήθηκαν από την ΕΕ, είπε, έπεσε πολλή φανφάρα και διαφήμιση. «Και τώρα το πράγμα κλείνει τον κύκλο του. Η στρόφιγγα των επιδοτήσεων έκλεισε. Αλλά και όπως στήθηκαν αυτά τα προγράμματα δε μας βρήκαν σύμφωνους. Ηταν προγράμματα μερικών αποτελεσμάτων, προσωπικό όχι με σταθερές συνθήκες εργασίας, ανειδίκευτο».

Γενικεύοντας το ζήτημα της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής και του ρόλου που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση επισήμανε: «Εσείς μπορείτε να πείτε ότι εμείς ως δήμος θα αναλάβουμε τη συνέχιση των προγραμμάτων. Η γνώμη η δική μας είναι ότι πρέπει να ξεσηκωθεί μια ολόκληρη μάχη γι' αυτό το ζήτημα. Οι δήμοι θέλουν κρατική επιχορήγηση αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν όλα τα ζητήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια κρατική κοινωνική πολιτική για την οποία υπεύθυνη πρέπει να είναι η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει λόγο σε αυτή. Να την εξειδικεύσει ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής». Αλλιώς αν αυτά τα προγράμματα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, τι πολιτική μπορεί να ασκήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση; «Θα κάνετε κάποια μπαλώματα αλλά αυτά χειροτερεύουν την κατάσταση».

Νομίζω, είπε, ότι μπορείτε να συμβάλετε να ανοίξει αυτό το θέμα. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να διευρυνθούν και να διατηρηθούν. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε αυτό το θέμα και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις φτωχές περιοχές, εκεί που υπάρχουν οι ανάγκες.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας για το νομοσχέδιο που διευκολύνει το δανεισμό στους δήμους επισήμανε: «Αυτό είναι σαν να σου λέει το κράτος ότι δε σκοπεύω να σας δώσω τα χρήματα που σας χρωστάω (τουλάχιστον όχι άμεσα), αλλά εσείς μπορείτε να βρείτε χρήματα μέσω του δανεισμού». Ενας δανεισμός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα τους δήμους, κυρίως όταν λόγω μιας οικονομικής κρίσης τα κυμαινόμενα επιτόκια δανεισμού ανεβούν στα ύψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ