Παρασκευή 1 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα αυτοδιοικητικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ «δημαρχοκεντρικό σύστημα» έφταιγε τόσον καιρό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, που εξάγγειλε «βαθιές τομές» και αλλαγές! Το γεγονός πως το κράτος δεν έδινε ούτε καν τους θεσμοθετημένους πόρους στην Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμιά σχέση - σύμφωνα με την ανάλυση αυτή - με την κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει οι δήμοι.

Το γεγονός, ακόμη, ότι έχουν μετατρέψει τους δήμους σε «φορο-στραγγαλιστές Νο 2» των εισοδημάτων του κόσμου - με Νο 1 το υπουργείο Οικονομικών - «σπρώχνοντάς» τους στην επιβολή αλλεπάλληλων φόρων, προκειμένου να καλύψουν βασικά έξοδα, επίσης, το ξέχασαν.

Στη λήθη και η εκμετάλλευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπου βρίσκονταν «πράσινοι» και «συνεργαζόμενοι» δήμαρχοι) για την εφαρμογή των κεντρικών πολιτικών τους.

Εν ολίγοις και ξαφνικά, όλοι οι θεσμοί ...αλλάζουν, χωρίς όμως να αλλάζουν οι πολιτικές, οι μέθοδοι, οι τακτικές και οι στόχοι. Και μόνον απ' αυτό, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι είδους αλλαγή θα είναι αυτή: Προς το χειρότερο.

ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ το τίποτε η υπόθεση των 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρούν στα μέτρα του Σημίτη περί διαφάνειας και ελέγχων χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αν έχουν να προτείνουν κάτι ουσιαστικό, δεν έχουν παρά να το πούνε.

Γιατί τα περί επέκτασης των ελέγχων στους διοικητές των ΔΕΚΟ, μας τα 'πε και η ΝΔ και φυσικά είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν, αν ήθελε κανείς να μιλήσει απλά και μόνο για «στοιχειώδη» έλεγχο της διαφθοράς. Αλλωστε, στα πλαίσια του σημερινού συστήματος είναι και το περισσότερο, που μπορεί να γίνει...

Δε φθάνει, βλέπετε, η απλή πρόθεση για να μεταβάλει κανείς μια εσωτερική «φαγωμάρα» του ΠΑΣΟΚ σε κοινωνικό θέμα. Πρέπει να έχει τη θέληση να ξεπεράσει τα υφιστάμενα πολιτικά όρια και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αντιδρούν, είναι σαφές πως δεν τη διαθέτουν.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ