Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...
Μνημείο για τα θύματα της αμερικανικής νάρκης

Είχαν σκοτωθεί 13 αγωνιστές και τραυματίστηκαν άλλοι 45

Ιδιαίτερη στιγμή της φετινής εκδήλωσης αποτέλεσε η τελετή των αποκαλυπτηρίων μνημείου για τους 13 νεκρούς που έπεσαν από τη φονική αμερικανική νάρκη στον τόπο του Γοργοπόταμου το Νοέμβρη του 1964, στη διάρκεια του πρώτου εορτασμού της ανατίναξης της γέφυρας. Την αποκάλυψη του μνημείου έκαναν η αδελφή του Ντ. Κανιούρα και η κόρη της Ασημούλας Ραχιώτη, που σκοτώθηκαν εκείνο το πρωινό από την έκρηξη της αμερικανικής νάρκης.

Ηταν 29 Νοέμβρη του '64, μέρα Κυριακή, που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το γεγονός της ανατίναξης της γέφυρας. Οπως περιγράφει τα γεγονότα ο Φοίβος Τσέκερης, ΓΓ της ΠΕΑΕΑ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας: Τη μέρα εκείνη πάνω από 10.000 κόσμος απ' όλη την Ελλάδα είχαν προσέλθει στον τόπο της εκδήλωσης. Κανείς δε φανταζόταν το κακό που θα ακολουθούσε. Μια δυνατή έκρηξη τους συντάραξε όλους. 13 σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν. Επρόκειτο για νάρκη αμερικανικής παραγωγής πρόσφατα κατασκευασμένης και όχι «ξεχασμένης» από τον πόλεμο, όπως παρουσιάστηκε αρχικά. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι πολιτικοί που παραβρίσκονταν, τότε - μεταξύ τους και ο Γ. Παπανδρέου - μετά τις ομιλίες τους έφυγαν εσπευσμένα, σχεδόν φυγαδεύτηκαν, πριν σκάσει η νάρκη.

Τη στιγμή εκείνη, πέρασε από τη γέφυρα τρένο, κατευθυνόμενο στην Αθήνα. Ο κόσμος φώναζε να σταματήσει, να πάρει τους τραυματίες. Σταμάτησε. Και τότε, ο επικεφαλής της Χωροφυλακής διέταξε τον οδηγό να συνεχίσει, να φύγει! Ο κόσμος πήγε να τον λιντζάρει. Ολοι φώναζαν: «Ο αμερικάνικος φασισμός δε θα περάσει!»

Στη Λαμία ακολούθησαν τότε διαδηλώσεις, ενώ σύρθηκαν στα δικαστήρια, όχι φυσικά οι υπαίτιοι για το έγκλημα, όλοι αυτοί που οργάνωσαν αυτή την προβοκάτσια του Γοργοπόταμου, προετοιμάζοντας τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία του '67, αλλά αριστεροί αγωνιστές που αντιστέκονταν και πάλευαν για δημοκρατία, ειρήνη και πρόοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ