Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Τα ελεγκτικά και λειτουργικά κενά τα έθρεψαν

Αύξηση των κονδυλίων, βελτίωση της κτιριακής υποδομής και αύξηση των δικαστικών λειτουργών ζήτησε ο Α. Σκυλλάκος

Τα ελεγκτικά και λειτουργικά κενά που ανέκαθεν υπήρχαν και υπάρχουν στο χώρο της Δικαιοσύνης εκμεταλλεύτηκαν επίορκοι δικαστικοί λειτουργοί, ώστε να αναπτύξουν την παράνομη δράση τους και να εμφανιστούν τα παραδικαστικά κυκλώματα. Αυτό επισήμανε στην ετήσια γενική συνέλευση των εισαγγελικών λειτουργών ο Σ. Μπάγιας, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κεδίκογλου άσκησε κριτική σε συναδέλφους τους για τρεις υποθέσεις. Στην πρώτη «φωτογράφισε» εισαγγελικό λειτουργό που χειρίστηκε υπόθεση της πρώην ανακρίτριας Κ. Μπουρμπούλια, με αποτέλεσμα αυτή να εξαφανιστεί και να μην προφυλακιστεί. Η δεύτερη αφορά το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που έκανε δεκτή αίτηση προσωρινής κράτησης ενός εκ των αδελφών Τσιτσιρίγου. Η τρίτη καταγγελία αφορούσε εισαγγελέα εφετών που παρεμπόδιζε το έργο της ανάκρισης.

Ο Σ. Μπάγιας ανέφερε ότι η χώρα μας διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά από άποψη αριθμού των ποινικών υποθέσεων και ζήτησε την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 25% στο χώρο της δικαιοσύνης σε διάρκεια πενταετίας. Επίσης, για την κτιριακή υποδομή είπε ότι σε πολλά δικαστικά μέγαρα στην περιφέρεια επικρατεί τριτοκοσμική κατάσταση. Χαρακτηριστικά ανέφερε το φαινόμενο Εισαγγελίας να στεγάζεται σε πολυκατοικία όπου στην οροφή λειτουργεί καφετερία!!!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας απέφυγε να τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα προβλήματα που έθεσαν οι εισαγγελείς και επανέλαβε το γνωστό μοτίβο για στήριξη της κάθαρσης.

Παρέμβαση του Α. Σκυλλάκου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν τη δικαιοσύνη, είπε ότι η διαφθορά υπάρχει παντού σε όλο το δημόσιο βίο και μάλιστα αυτή η τάση κυριαρχεί διεθνώς. Σχετικά με την κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης ο Α. Σκυλλάκος ζήτησε την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της κάθαρσης από τους επίορκους δικαστές σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για να χτυπηθούν κατακτήσεις στη δικαιοσύνη, όπως είναι το αυτοδιοίκητο των δικαστών.

Παράλληλα, ο Α. Σκυλλάκος ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοσύνη μέσω του προϋπολογισμού, αύξηση του αριθμού των δικαστών και εισαγγελέων, βελτίωση της κτιριακής υποδομής κλπ.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχονται σήμερα τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, ως απόρροια της πρόσδεσης της χώρας μας στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζήτησε από τον εισαγγελικό και δικαστικό κόσμο, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να συμβάλλει για να μην περάσουν αντισυνταγματικοί νόμοι που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και ποινικοποιούν την κοινωνική ζωή. Ως παράδειγμα ανέφερε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που έκρινε αντισυνταγματικό νόμο με τον οποίο επικυρωνόταν στη γερμανική νομοθεσία το ευρωένταλμα σύλληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ