Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Φόροι, τέλη, ιδιωτικοποιήσεις

Πλήρως εναρμονισμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006, που προβλέπει παραπέρα λιτότητα για τους εργαζόμενους και αύξηση των κερδών για το κεφάλαιο, είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων που εγκρίθηκε χτες, κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βασική πηγή εσόδων παραμένει η τσέπη των δημοτών και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ενδεικτικό είναι ότι τα 2/3 των εσόδων προβλέπεται να καλυφθούν από φόρους και τέλη και μόνο το υπόλοιπο προέρχεται από κρατικές επιχορηγήσεις. Την ίδια ώρα η βασική φιλοσοφία που διέπει το Τεχνικό και Επενδυτικό Πρόγραμμα είναι η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης, της παράδοσης δηλαδή έργων και υπηρεσιών στο κεφάλαιο, η ιδιωτικοποίηση ολόκληρων τομέων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ίδρυσης «Εταιρείας Σκοπού» από το δήμο και την Εθνική Τράπεζα για τη διπλή ανάπλαση γηπέδου Λ. Αλεξάνδρας - Ελαιώνα. Στο μεταξύ εξακολουθεί η γνωστή, τα τελευταία χρόνια, τακτική της διοίκησης του δήμου, να προχωρεί στη λήψη δανείων για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών ή δανείων. Και, βέβαια, ούτε λόγος για σοβαρή διεκδίκηση των παρακρατημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων, οι οποίοι για το Δήμο Αθήνας φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε: «Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται καθόλου έσοδα που έχουν παρακρατηθεί στο παρελθόν και η δημοτική αρχή δεν ανοίγει έστω και συμβολικά έναν κωδικό παρακρατημένων που θα έδειχνε διάθεση διεκδίκησης, έστω με ένα συμβολικό ποσό, για παράδειγμα των 1.000 ευρώ. Αντί για τη διεκδίκηση, λοιπόν, πραγματοποιεί στροφή του προγράμματος επενδύσεων προς τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Αυτή και τα ευρωπαϊκά προγράμματα σημαίνουν είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στα διάφορα έργα και υπηρεσίες».

Η δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «έργο που δεν κρύβεται», ενώ χαρακτήρισε το Δήμο Αθηναίων «πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα». Παράλληλα, χαρακτήρισε «κοινωνική πολιτική» τη φιλανθρωπία που μπορεί να ασκεί ευκαιριακά ο δήμος, ζητώντας το χειροκρότημα επειδή 300 παππούδες έμαθαν να στέλνουν ηλεκτρονικό μήνυμα και 150 παιδιά σιτίζονται.

Ο δήμος προϋπολογίζει για το 2006 έσοδα 602.914.000 ευρώ. Από τα 303,3 εκατομμύρια ευρώ τακτικά έσοδα, μόνο τα 103,9 είναι κρατική επιχορήγηση.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του 2005 και την πρόβλεψη για το νέο έτος, φαίνεται ότι υπολείπεται κατά πολύ στην εκτέλεση έργων υπέρ των δημοτών. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του 2005 για τον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών θα εκτελεστεί περίπου στο 80% με επιπτώσεις στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό. Την ίδια ώρα, η «κοινωνική πολιτική» της δημάρχου, προβλέπει μόνο ένα καινούριο σχολείο για το 2006, το 11ο νηπιαγωγείο, ενώ έχει ήδη απορρίψει 2.000 αιτήσεις για εγγραφή παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

«Ο απολογισμός αυτός όχι μόνο δε δικαιολογεί τις θριαμβολογίες, αλλά είναι πλήρως αρνητικός, αφού το μόνο που πέτυχε είναι η συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης ελλείψεων υποδομών σε αποχετευτικό δίκτυο, σε πάρκα και πλατείες, σε ΚΑΠ, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. Συμπερασματικά τόνισε πως «οι ανάγκες των Αθηναίων υποτάσσονται για μια ακόμη χρονιά στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της αγωνιστικής διεκδίκησης κονδυλίων από το κράτος. Και όχι μόνον των παρακρατηθέντων, αλλά του διπλασιασμού τουλάχιστον των κονδυλίων προς την ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι παρατάξεις του Γ. Δημαρά και του Χρ. Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ). Η δεύτερη υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα. Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ