Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαλκανικές υπεργολαβίες

Σε Βελιγράδι και Πρίστινα για εκλαΐκευση των αμερικανικών οδηγιών οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ρουμανίας και Κροατίας

Την επιχείρηση που έχει στόχο την... καλύτερη σύσφιξη των δεσμών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εποπτεύει από σήμερα επί τόπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης. Αυτό που θα υπενθυμίσει και θα υπογραμμίσει ο Ελληνας υπουργός στους συνομιλητές του σήμερα και αύριο στις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στη Σερβία και το Κόσσοβο, είναι η επιθυμία της Ουάσιγκτον τα εμπλεκόμενα μέρη να συναινέσουν με τις ειλημμένες αποφάσεις που επιφυλάσσουν στο Κοσσυφοπέδιο κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία, κάτι περισσότερο από αυτονομία. Προφανώς, η αμερικανική επιθυμία, είναι δυνατόν να εκπληρωθεί, μόνο αν τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν τορπιλίσουν τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο Π. Μολυβιάτης θα ζητήσει από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να λαμβάνουν - κατά τη διαδικασία στον ΟΗΕ - υπόψη τις θέσεις των χωρών της περιοχής, στο μέτρο που παραμένει ζητούμενο η σταθερότητα σ' αυτήν. Η Αθήνα κινείται στη λογική ότι είναι μείζον ζήτημα για τις ισορροπίες στην περιοχή η σταθεροποίηση του Κοσσόβου. Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχεί για τις προοπτικές της διπλωματικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει. Παρ' όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση δεν τολμά να αμφισβητήσει τις οδηγίες της Ουάσιγκτον τις οποίες ακολουθεί κατά γράμμα, όπως φαίνεται και από την ευκολία με την οποία η Αθήνα υιοθέτησε τη ρεαλιστική άποψη περί απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Ετσι λοιπόν, η υπό τον Ελληνα υπουργό άτυπη αντιπροσωπεία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας θα ζητήσει από τους Σέρβους της Σερβίας και του Κοσσόβου, αλλά και από τον πρόεδρο και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της επαρχίας, διαλλακτική αντιμετώπιση των δεδομένων αλλά και τις απόψεις τους για τα επόμενα στάδια των εξελίξεων. Πρέπει να σημειωθεί πως η ελληνική διπλωματία διακατέχεται από προβληματισμό για τη χρονική σύμπτωση των εξελίξεων στο Κόσσοβο, στη Βοσνία και στο Μαυροβούνιο, καθώς οι παρενέργειες από την καθεμία υπόθεση μπορεί να διαπλακούν και να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει «εκρηκτικό το βαλκανικό μείγμα» και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές θέσεις για το ζήτημα αυτό έχουν εκτεθεί στην ΕΕ και την Ουάσιγκτον, ενώ ο Π. Μολυβιάτης αναμένεται να τις καταθέσει και ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών του ΝΑΤΟ, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ