Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ωσπου να σηκώσεις ξανά κόκκινη τη σημαία

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Τρελά κέρδη, περισσότερη φτώχεια. Είτε αφορά αυτό δουλιά στη βιομηχανία, είτε στη γη. Ο κερδισμένος, λέει, τα παίρνει όλα. Μόνο που δεν είναι παιχνίδι. Νομοτέλεια είναι, όσο το κεφάλαιο είναι κυρίαρχο.

Ο δικός τους πλούτος πάει μαζί με τη δική σου φτώχεια. Κι ας βλέπουν επικράτηση της «ευημερίας» οι «έχοντες». Η ίδια η ΕΕ αναγκάζεται πλέον να δείξει ότι το 44,45% των νοικοκυριών της χώρας μας ζει σε σχετική ή απόλυτη φτώχεια. Οτι τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν κρύβεται. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι όλοι πλέον αρκούνται στο να περιγράφουν την πραγματικότητα. Κι όχι λίγες φορές αυτό λειτουργεί και τρομοκρατικά, ειδικά απευθυνόμενο σε νέα παιδιά χωρίς εμπειρία αγωνιστικών κατακτήσεων: «κάτσε στ' αυγά σου, δες τι γίνεται γύρω σου».

Το ερώτημα παραμένει: Πώς θα αλλάξει η κατάσταση; Ο καυγάς, με αφορμή τη ΔΕΗ, δείχνει σ' αντίθετη κατεύθυνση το δρόμο. Οσο αυτοί σφάζονται για τη λεία, εσύ χάνεις. Τα βάρη πάντα μετακυλούν σ' εσένα. Κι όσο εσύ - αντί να παρακολουθείς τον καυγά - δε βάζεις θέμα να γίνουν όλα αυτά λαϊκή περιουσία, θα 'σαι χαμένος. Φροντίζουν γι' αυτό όσοι σου περιγράφουν την κατάσταση χωρίς ποτέ τη διέξοδο, ή, για την ακρίβεια, όταν σου προσφέρουν ως διέξοδο την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, πόλεμο έχουμε μπροστά. Είτε αυτό αφορά στη ΔΕΗ, είτε στην προσφορά της «Νέας Αριστεράς», που σπεύδει να πει στο κεφάλαιο ότι διαθέτει λύση για να αυξάνουν τα κέρδη με εξασφαλισμένη συναίνεση απ' τα θύματα. Κάτι τέτοια διαβάζει ο Παναγιωτόπουλος και δηλώνει «κόκκινος».

Τώρα πια δε χειροκροτάνε την τρύπια σημαία της σοσιαλιστικής δημοκρατίας. Τώρα ομολογούν πως αυτό που έκαναν ήταν μια νέτη - σκέτη αντεπανάσταση, έτσι που η σημαία να είναι απλά ...αστερόεσσα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργατική τάξη.

Ρεβάνς για έναν πόλεμο, που τότε τον έχασαν, είναι και η προκλητική ανάδειξη των συνεργατών των ναζί σε αθώα θύματα. Για μια μάχη, όπου ο ΕΛΑΣ για να καθαρίσει την περιοχή από τους φασίστες έχασε 150 παλικάρια.

Να μια ιδέα: Σε τρεις μέρες, την Παρασκευή, που μαθητές - σπουδαστές θα 'ναι στο δρόμο, διαδηλώνοντας για την Παιδεία των δικών τους αναγκών, οι δάσκαλοι να κατέβουν εκεί στο δρόμο και να κάνουν στα παιδιά ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας: Για όλα εκείνα, που τα επίσημα βιβλία δεν αναφέρουν, ή και διαστρεβλώνουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ