Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ
Κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών!

Χιλιάδες αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης, κομμουνιστές και νεολαίοι, έφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας για να τιμήσουν την επέτειο του Γοργοπόταμου
Χιλιάδες αντιστασιακοί και φίλοι της Αντίστασης, κομμουνιστές και νεολαίοι, έφθασαν από κάθε γωνιά της χώρας για να τιμήσουν την επέτειο του Γοργοπόταμου
Τιμή και δόξα στους νεκρούς της επιχείρησης ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, αλλά και στη συνολική προσφορά του θρυλικού ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, απέδωσαν την Κυριακή το πρωί στο Γοργοπόταμο πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας από όλη την Ελλάδα. Σε μια εκδήλωση όχι απλά μνήμης και τιμής, αλλά, κύρια, υπόσχεσης και δέσμευσης απέναντι στα παλικάρια του Αρη και του ΕΑΜ, που η δράση τους και ο αγώνας τους αποτελεί για όλους εμάς την πολυτιμότερη παρακαταθήκη: Ο ιμπεριαλισμός μπορεί να φαντάζει παντοδύναμος, μα δεν είναι ανίκητος.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και η παρουσία της νεολαίας ιδιαίτερα έντονη. Γεγονός που αποδείχνει ότι τέτοια γεγονότα, γραμμένα με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία του λαϊκού κινήματος και των λαϊκών αγώνων, εμπνέουν, οδηγούν και διδάσκουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αποτελούν φωτεινό φάρο για τη λαϊκή πάλη και ως τέτοια αντιμετωπίζονται και σήμερα. Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδια της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ και οι φωνές των παραβρισκομένων ενώθηκαν στο «ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ, φωνή λαού...».

Από το σύνολο των ομιλιών έγινε ξεκάθαρο ότι η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο, που πραγματοποιείται, ανελλιπώς, εδώ και 41 χρόνια, είναι εκδήλωση τιμής, φρονηματισμού και διδαχής για τις επόμενες γενιές - ιδιαίτερα σήμερα που οι προσπάθειες «ξαναγραψίματος» της Ιστορίας εντείνονται. Αποτυπώθηκε η πίστη στον αγώνα και στα αποτελέσματα που θα φέρει.


«Τιμούμε σήμερα μια κορυφαία στιγμή της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης», είπε ο γραμματέας Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ, Αντ. Κούκουρας, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως «για τους νέους κομμουνιστές, από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης απορρέουν καθήκοντα. Γοργοπόταμος για μας σημαίνει "σαμποτάζ" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, σημαίνει συνέχιση του αγώνα στο πλευρό του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για το Σοσιαλισμό».

Στη μεγάλη συμβολή της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου στην αναπτέρωση του ηθικού του ελληνικού λαού, ο οποίος εμπιστεύτηκε τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ και συντάχθηκε μαζί του, αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Τουγλίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Τόνισε, επίσης, την απαίτηση η Ιστορία της Αντίστασης να διδάσκεται στα σχολεία. Ενώ κατήγγειλε την επιχείρηση υποβάθμισης της προσφοράς της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και την προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το φασισμό!

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Γοργοπόταμου, Γ. Σκάγιας, ο οποίος και τόνισε πως «η εκδήλωση δε γίνεται μόνο για να θυμόμαστε τους νεκρούς, αλλά για να διδάσκονται οι επόμενες γενιές».

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος!

Από μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ, αναφέρθηκε στα πλούσια διδάγματα του μεγαλειώδους αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και στον καταλυτικό ρόλο του ΚΚΕ, που πρέπει να προταχθούν. Πολύ περισσότερο που οι προσωρινοί νικητές της αντεπανάστασης διαστρεβλώνουν την Ιστορία, παραχαράσσουν την αλήθεια, συκοφαντούν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και απαξιώνουν κάθε συλλογική προσπάθεια των λαών να απαλλαγούν από τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.

«Η ανατίναξη της γέφυρας έδειξε ότι ο φασισμός, όσο κι αν φάνταζε ανίκητος, δεν ήταν παντοδύναμος. Εδειξε ότι θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που θα "φυλάνε Θερμοπύλες". Και είναι οι κομμουνιστές, όπως ήταν και τότε που δημιούργησαν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ», τόνισε από την αρχή ήδη της ομιλίας του, για να προσθέσει σε άλλο σημείο:

«Οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων άφησαν πίσω τους πεισματάρηδες και ανυποχώρητους κομμουνιστές, μαρξιστές - λενινιστές. Είναι αυτοί που και σήμερα παλεύουν για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Εμείς, το ΚΚΕ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο. Κι ας θέλουν, όπως και τότε, να πείσουν την ανθρωπότητα ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ανίκητος. Η ηρωική ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για τον ελληνικό λαό».

Στη μεγάλη εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Κουτσούμπα και Στ. Λουκά, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αντιπροσωπείες της ΠΟΑΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γ. Μωραΐτη, της ΠΕΑΕΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Β. Φυτσιλή, καθώς και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων απ' όλη την Ελλάδα που έφθασαν με τα λάβαρα του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ