Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΕ
«Αδιάλλακτος» ο Τ. Μπλερ...

Αμετακίνητος στις «πάγιες» θέσεις του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2007-2013, παραμένει ο Τ. Μπλερ, επιχειρώντας να εκβιάσει ένα «συμβιβασμό» που να υπηρετεί τα συμφέροντά του και εξόφθαλμα σε βάρος των «μικρών» μελών. Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών σπεύδουν να προεξοφλήσουν αδιέξοδο στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη, φροντίζοντας να επιρρίψουν τις ευθύνες στη βρετανική προεδρία...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε χτες πως δε θα δεχτεί την αναθεώρηση της βρετανικής έκπτωσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (υπολογίζεται στα 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο), παρ' εκτός αν επανεξεταστεί και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ερωτηθείς σε συνεδρίαση της ένωσης των Βρετανών εργοδοτών αν εξακολουθεί να συνδέει αυτά τα δύο, ο Μπλερ απάντησε «ναι».

Ενώ το Λονδίνο, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, πρόκειται να κάνει προσεχώς νέες προτάσεις για να αρθεί το αδιέξοδο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-2013, ο Μπλερ θέλησε να είναι σαφής: «Η βρετανική έκπτωση υπάρχει για κάποιο λόγο, εξαιτίας των στρεβλώσεων στις δαπάνες της ΚΑΠ», δήλωσε.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά τις ανάγκες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που θέλουν έναν προϋπολογισμό. Αλλά αν ο κόσμος θέλει μια συμφωνία που να μας οδηγεί να εγκαταλείψουμε την έκπτωση στην ΚΑΠ, χρειάζεται να γίνουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις σ' αυτή την πολιτική, είναι πολύ απλό», πρόσθεσε ο Μπλερ χειροκροτούμενος από το ακροατήριό του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Κάρελ Ντε Γκοτ, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του δεν αναμένει την επίτευξη συμφωνίας - κατά τη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Δε νομίζω ότι θα φθάσουμε σε λύση το Δεκέμβρη», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη στο εβδομαδιαίο περιοδικό Humo. «Η βρετανική προεδρία έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει μία ριζική αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά θέλουν να δώσουν στη δημοσιότητα τα σχέδιά τους μία εβδομάδα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Βασικά παραδέχονται ότι δε θέλουν να επιτευχθεί λύση σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το Λονδίνο θα προτείνει σημαντικές μειώσεις δαπανών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2007-2013, κυρίως περικόπτοντας τα ποσά που θα χορηγούνται στα νέα μέλη.

Ηδη όμως εκδηλώθηκε οργανωμένη αντίδραση από τέσσερα από τα «νέα κράτη-μέλη» της ΕΕ - Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία - οι κυβερνήσεις των οποίων κατέστησαν σαφές στον Τ. Μπλερ ότι η αδυναμία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό θα βλάψει την εμπιστοσύνη για τη διευρυμένη Ενωση. «Αν μέχρι το τέλος της προεδρίας δεν επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα αυτό, τότε η απάντηση στις (κοινωνικές) προκλήσεις, θα βραδυπορήσει, μαζί όμως με την προσπάθειά μας να γεφυρώσουμε το χάσμα με τα πλούσια κράτη της Ενωσης και με παρεπόμενο αποτέλεσμα να κλονιστεί και η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της διευρυμένης Ενωσης να λαμβάνει αποφάσεις», αναφέρεται στην κοινή θέση των ανωτέρω κρατών - μελών προς τη βρετανική προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ