Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Υβρις και προσβολή στη συλλογική μνήμη του λαού
  • ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης παραβρέθηκε σε εκδήλωση ΠΑΟτζήδων στην Κοζάνη
  • Την επικίνδυνη πολιτική πρακτική καταγγέλλουν η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ

Υβρη και προσβολή προς τη συλλογική μνήμη του λαού αποτελεί η παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στο μνημόσυνο των ΠΑΟτζήδων συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων, που έγινε την Κυριακή σε Ιμερα και Μεσσιανή Κοζάνης, ανήμερα του γιορτασμού της Εθνικής Αντίστασης. Η επιλογή του ΥΜΑΘ Νίκου Τσιαρτσιώνη να συμμετάσχει στο μνημόσυνο για τους «πεσόντες της 26ης Νοεμβρίου 1944», προφανώς δεν είναι ατόπημα, αλλά πολιτική πράξη, που στόχο έχει να καθαγιάσει την υποταγή και τη συνεργασία με τους φασίστες κατακτητές, να διαστρεβλώσει την έννοια του πατριωτισμού και να συμβάλει στη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται και μέσα από τη δήλωση που έκανε ο ΥΜΑΘ αμέσως μετά την εκδήλωση: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων του εμφύλιου σπαραγμού και να συλλογιστούμε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας, όταν οι Ελληνες διχάστηκαν».

Για την ιστορική αλήθεια, θυμίζουμε πως ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Κοζάνη στις 28 Οκτώβρη του 1944. Οι απελευθερωτικές μάχες συνεχίστηκαν για την απελευθέρωση και της ευρύτερης περιοχής από τις δυνάμεις των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και η μάχη της 26ης Νοέμβρη του 1944, όπου, μάλιστα, ο ΕΛΑΣ έχασε 150 άνδρες, προσπαθώντας να διώξει τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ενισχύεται, λοιπόν, η καταγγελία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ πως η παρουσία του ΥΜΑΘ στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως άλλωστε και του δημάρχου Σερβίων (ΝΔ) παρά το γεγονός ότι η πόλη των Σερβίων καταστράφηκε από τους κατακτητές, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή. Και γίνεται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη διεθνής προσπάθεια των δυνάμεων της πλουτοκρατίας σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Ελλάδα για αναθεώρηση της ιστορίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, «είναι μια προσπάθεια που κολλάει "γάντι" με την τρέχουσα πολιτική συμμαχία με τις δυνάμεις της Νεότερης Τάξης Πραγμάτων, τη συμμετοχή των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές, τον περιορισμό της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας χάριν των ιμπεριαλιστών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αναγόρευση σε πατριωτισμό της συνεργασίας με τους κατακτητές δείχνει το συνεχή φόβο και το μίσος της πλουτοκρατίας για τη λαϊκή ενότητα και δράση. Οποτε η πλουτοκρατία αναγκάστηκε να διαλέξει ανάμεσα στο λαό που κινητοποιείται και με τη δράση του επιδιώκει την εθνική και κοινωνική του απελευθέρωση και στους φασίστες κατακτητές ή ξένους δυνάστες, προτίμησε ανεπιφύλακτα και συντάχθηκε ενεργά με τους δεύτερους».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί το δημοκρατικό λαό του νομού να καταδικάσει τέτοιες πολιτικές επιλογές, τον καλεί σε ετοιμότητα και αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση. Ξεκαθαρίζει πως «η υποταγή στις εκμεταλλευτικές κοινωνικές δυνάμεις και η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μόνο δεινά θα φέρνει. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η συμμαχία και η πάλη των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική, είναι ο μόνος δρόμος».

Η παραχάραξη της Ιστορίας δε θα περάσει

«Το έπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ έχει χαραχτεί με ανεξίτηλα γράμματα στη συλλογική μνήμη του λαού μας. Η ιστορική αλήθεια, όσο κι αν ενοχλεί κάποιους, δεν μπορεί να σβηστεί. Η αλήθεια έχει γραφτεί με το αίμα των αγωνιστών του λαού που έπεσαν πολεμώντας τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ. Και σημειώνει πως «πίσω από τη φρασεολογία της "λήθης" και της "εθνικής ομοψυχίας" γίνεται μια προσπάθεια για διαστρέβλωση της έννοιας του πατριωτισμού, για δικαιολόγηση της υποταγής και της συνεργασίας με τους φασίστες κατακτητές και εξίσωσης των αγωνιστών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα και των οπλισμένων συνεργατών του φασισμού. Η αναγόρευση των οπλισμένων από τους κατακτητές σε "πατριώτες και μαχητές της δημοκρατίας" δείχνει το φόβο και το μίσος της πλουτοκρατίας για τη λαϊκή ενότητα και δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ