Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνοτουρκικές... καλένδες

Ενας ακόμη γύρος συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας για ζητήματα «υψηλής πολιτικής»

Στη δεκαπεντάλεπτη συνομιλία που είχαν στη Μαδρίτη την περασμένη Δευτέρα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες που και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια να ακολουθήσουν την πολιτική της προσέγγισης. Οι δύο πρωθυπουργοί, ωστόσο, διαπίστωσαν και την ανάγκη να αναδειχτεί μια εικόνα που να παραπέμπει στην προσήλωση των δύο χωρών στη συνέχιση της προσπάθειας για προσέγγιση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επιτροπές από αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών συναντώνται σήμερα για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών με θέματα «υψηλής πολιτικής». Πρόκειται για τον τριακοστό δεύτερο γύρο συνομιλιών με μια ατζέντα η οποία ουδέποτε έχει προσδιοριστεί επισήμως. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί των κυβερνήσεων του Κ. Σημίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο χώρες για ζητήματα χαμηλών πολιτικών εντάσεων.

Για την ελληνική πλευρά, η επίσημα προβαλλόμενη θέση είναι πως σε αυτή τη συζήτηση δεν εξετάζεται τίποτε περισσότερο από το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Ανεπισήμως, ωστόσο, έχουν διατυπωθεί απόψεις σύμφωνα με τις οποίες μια τέτοια συζήτηση προϋποθέτει ρυθμίσεις για το ζήτημα του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η θέση που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο βιβλίο του, σύμφωνα με την οποία στις συζητήσεις των αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών αντιμετωπίζονται και άλλα ζητήματα, πέραν της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο διάλογος των ελληνοτουρκικών επιτροπών «καρκινοβατεί» από τα τέλη του 2003, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν την πολιτική εξουσιοδότηση να προχωρήσουν σε συμπεράσματα και σχέδια συμφωνιών. Αλλωστε, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας σε κάθε βήμα τους στα Ελληνοτουρκικά είναι υποχρεωμένες να συνυπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται κάποια εξέλιξη από τον σημερινό κύκλο των συνομιλιών, σημείωναν απλώς τις δυσκολίες που υπάρχουν για πιο απλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η... αδυναμία εξεύρεσης ημερομηνιών για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στην Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ