ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στόχος η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην Πάτρα μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

«Πρέπει να βάλουμε υψηλούς στόχους για τη μάχη των τοπικών εκλογών. Υπάρχει η αναγκαιότητα να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης. Πολύ περισσότερο που έρχονται χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα. Πρέπει να καταρτιστούν ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ με κύριο μέτωπο την καταδίκη του δικομματισμού και γενικά αλλά και τοπικά. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να χαντακωθούν, πρέπει να χάσουν!».

Με τα παραπάνω λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, περιέγραψε, χτες, από την Πάτρα, το πλαίσιο με το οποίο το Κόμμα αντιμετωπίζει τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον Οκτώβρη του 2006.

Η αίθουσα «Europa center» πλημμύρισε από εργαζόμενους, νέους, γυναίκες, μέλη, φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Οι παραβρισκόμενοι, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το χώρο - μέχρι την έξοδο της αίθουσας και τις σκάλες του κτιρίου - ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ και συνέβαλαν στον προβληματισμό και στη συζήτηση πάνω στις θέσεις της ΚΕ, αλλά και στο πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας που έχει θέσει το Κόμμα για την εκλογική μάχη.

Εκπρόσωποι πολιτικών σχηματισμών, μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δημοτικών παρατάξεων και προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ώστε από κοινού να οριοθετηθούν οι πολιτικοί στόχοι της «εκλογικής μάχης με τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα» και να χαράξουν το δρόμο για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι με σκοπό την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

Μετά, λοιπόν, από αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Λάρισα, η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας στην Πάτρα, όπου τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και της φορομπηχτικής πολιτικής των δήμων κυριαρχούν, έδωσε ξανά το στίγμα της εκλογικής αναμέτρησης. «Στις τοπικές εκλογές κρίνονται κόμματα διότι οι τοπικές υποψηφιότητες υποστηρίζονται και διαμορφώνονται από κόμματα. Επιπλέον, αυτές οι δυνάμεις υλοποιούν πολιτική που χαράσσεται από κόμματα», ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εναν παράγοντα που πολιτικοποιεί τις εκλογές ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα: «Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1994 έχουν οδηγήσει στην αντιδραστικοποίησή της. Ιδιωτικοποιήσεις, φορομπηχτική πολιτική, κερδοσκοπία, μέσω των δήμων. Είναι μέρος του κρατικού μηχανισμού που υλοποιεί αντιλαϊκή πολιτική. Και δεν ξέρω, συμπλήρωσε, αν πρέπει να τη λέμε Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για Τοπική Διοίκηση».

Στη συνέχεια ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ανάγλυφα για ποια Αυτοδιοίκηση γίνεται λόγος. «Οταν πήγαμε ως αντιπροσωπεία του Κόμματος στη Βενεζουέλα, μας ζήτησαν να αδελφοποιηθούν δήμοι της χώρας τους με δικούς μας. Τι προέκυψε; Οτι για να γίνει αυτό πρέπει να το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα δώσει και χρήματα. Τι λέτε; Μπορεί να αποφασίσει ένας δήμος να αδελφοποιηθεί με την Αβάνα; Αρα, αν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια ακόμα και γι' αυτό καταλαβαίνετε τι γίνεται με τα υπόλοιπα...».

«Είμαστε υποχρεωμένοι - τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - να χαράξουμε μια αυστηρή πολιτική γραμμή. Οπως πρέπει να επεξεργαστούμε και τα τοπικά προβλήματα και να τα ιεραρχήσουμε. Οι εκλογές πρέπει να έχουν στόχο την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, με τέτοιο τρόπο που να ανοίξει ο δρόμος για γενικότερες αλλαγές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να χάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους».

«Είμαστε κάθετοι σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με τον ΣΥΝ», είπε στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Δεν μπορούμε να τον εξαιρέσουμε (σ.σ. τον ΣΥΝ). Ηταν συνδιοίκηση. Μια δύναμη δεν κρίνεται από την αντιπολίτευση που κάνει. Και το ΠΑΣΟΚ κάνει αντιπολίτευση. Κρίνεσαι όταν βρεθείς στη διοίκηση. Και ο ΣΥΝ μέσα από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σ.σ. ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ) ως διοίκηση, δε διαφοροποιήθηκε πουθενά. Και σε αυτή την περίπτωση δεν αντανακλά μόνο τον γενικό καιροσκοπισμό του αλλά αντανακλά και την άποψή του για τα θέματα της εξουσίας. Γι' αυτό πρέπει να καταδικαστεί. Είναι αφερέγγυα δύναμη και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ και άλλες δυνάμεις και θέλουμε να συνεχίσουμε. Ηταν αποδοτική η συνεργασία μας. Και με το ΔΗΚΚΙ και με την "Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών" αλλά και με τοπικές πρωτοβουλίες μπορούμε να συνεχίσουμε, όχι όμως από την πίσω πόρτα με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ».

Παρεμβάσεις στη συζήτηση

Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται στο Δήμο Πάτρας, στη Νομαρχία αλλά και στους «καποδιστριακούς» Δήμους της περιοχής, η κυβερνητική πολιτική και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν το κύριο θέμα των παρεμβάσεων που ακολούθησαν αμέσως μετά την κεντρική ομιλία.

Ο Κ. Πελετίδης, επικεφαλής της παράταξης «ΠΑΤΡΑ - Ενωμένοι Μπροστά», μετέφερε την εμπειρία που υπάρχει στην πόλη από την εφαρμοζόμενη πολιτική της διοίκησης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. «Μας μιλούν - είπε - για ωραία πόλη. Ομως, ένας άνεργος που περπατάει σε έναν ωραία φωτισμένο δρόμο, τι θα σκεφτεί; Το φως;».

Το ζήτημα της πολιτικής διάστασης της μάχης των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σημείωσε από την πλευρά της η Γ. Σάμη, μέλος της γραμματείας της παράταξης «Πάτρα - Ενωμένοι Μπροστά». Επίσης, αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ...«εξόρμηση» κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ που κατέγραφαν τα προβλήματα της ...λαϊκής οικογένειας.

Ο Βασ. Ασπρούλιας, νομαρχιακός σύμβουλος, επισήμανε με ποιο τρόπο η διοίκηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, «δεν προωθεί τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους συνταξιούχους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνοντας ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων, Δ. Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στο πώς οι διοικήσεις Δήμου και Νομαρχίας στάθηκαν απέναντι στις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης. Ενδεικτικό είναι ότι σε μια διαμαρτυρία των οικοδόμων, πριν ενάμιση χρόνο, η νομαρχιακή διοίκηση έστειλε ακόμη και τα ΜΑΤ, για να τους αντιμετωπίσει, όπως είπε. Από την πλευρά του, ο Αλ. Θανόπουλος δημοτικός σύμβουλος του Ωλενίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, στους Δήμους της περιοχής.

Επίσης, μίλησε ο Αντ. Λεχουρίτης, μέλος της Πολιτικής Οργάνωσης Αχαΐας του ΔΗΚΚΙ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανταποδοτικότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις όπως εκφράζονται στην Αυτοδιοίκηση, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Χρ. Λαϊνάς, δημοτικός σύμβουλος Συμπολιτείας.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου με επικεφαλής τη γραμματέα και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουίζα Ράζου καθώς και ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ. Επίσης, ο Διονύσης Αρβανιτάκης γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας. Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάτρας Χρήστος Κορδάς και Ανδρέας Αντωνόπουλος. Ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης. Από τη Συντονιστική Επιτροπή Εκπολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Φορέων Κώστας Χριστόπουλος. Ο Θανάσης Χελάκης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου. Ακόμα, οι Πανεπιστημιακοί Νίκος Ασπράγκαθος και Χρήστος Γεωργίου.

Ψήφο με κοινωνικά και ταξικά κριτήρια

«Το κοινωνικοταξικό κριτήριο σε συνδυασμό με το πολιτικό πρέπει να είναι το κριτήριο της ψήφους στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα πριν την εκδήλωση για τις τοπικές εκλογές. Και πρόσθεσε: «Ο ψηφοφόρος πρέπει να σταθεί μπροστά στην κάλπη, όχι ως δημότης ή ως πολίτης, αλλά ως εργάτης υπάλληλος, φτωχός, αγρότης, μικρομεσαίος, νέος και γυναίκα που ανήκει στα λαϊκά στρώματα». Συμπλήρωσε ότι «μία είναι η συνείδηση που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος. Τη συνείδηση της τάξης που ανήκει. Και με αυτήν πρέπει να ψηφίσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ