ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Νέα πρόκληση: Ζητά απαγόρευση της κομμουνιστικής νεολαίας

Αλλη μια προκλητική προσπάθεια να μπουν εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών εξελίσσεται στην Τσεχία. Αυτή τη φορά επιχειρείται να απαγορευτεί η δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, γιατί λέει προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της βίαιης επανάστασης»!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στη χώρα αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να απαγορεύσουν την κομμουνιστική ιδεολογία εξισώνοντας τη με το ναζισμό. Είχε προηγηθεί το ψήφισμα «Να εξαφανίσουμε τους κομμουνιστές», δύο αντιδραστικών γερουσιαστών του Μάρτιν Μέιστρζικ και του Γιαρομίρ Σκέκιν.

Στις 6 Οκτώβρη η Ανω Βουλή (Γερουσία) της Δημοκρατίας της Τσεχίας και συγκεκριμένα οι γερουσιαστές των δεξιών κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία (41 στους 53) πέρασαν πρόταση για την απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού και του ναζισμού». Ζητούσαν, μάλιστα, η απαγόρευση να επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι 8 χρόνων. Οπως υποστήριξαν, κατά τη διαδικασία, μια τέτοια απόφαση θα εξαναγκάσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) το λιγότερο να αλλάξει το όνομα και το καταστατικό του. Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες κινδυνολόγησαν σχετικά γύρω από την «εγκληματικότητα της κομμουνιστικής ιδεολογίας» και τον κίνδυνο επιστροφής των κομμουνιστών στη διακυβέρνηση της χώρας. Το ψήφισμα αυτό θα πάει και στην Κάτω Βουλή.

Εντονη διαμαρτυρία από τους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας

Τη νέα προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας (της κυβέρνησης συνεργασίας σοσιαλδημοκρατών - χριστιανοδημοκρατών) να ποινικοποιήσει τη δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) καταγγέλλει έντονα η οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για νέο επεισόδιο στην «εντεινόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία και νέα προσπάθεια εκφασισμού της πολιτικής ζωής».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, σε επιστολή του εν λόγω υπουργείου στις 25/11/05 διατυπώνεται η άποψη να απαγορευτεί η δράση της ΚΕΝ Τσεχίας με το σκεπτικό ότι «η οργάνωση αυτή καλλιεργεί το ταξικό μίσος και την ταξική πάλη, προπαγανδίζει τον Μαρξισμό -Λενινισμό, ο οποίος προβάλλει τη βίαιη επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου». Ταυτόχρονα το υπουργείο προβάλλει και την εξής απίθανη δικαιολογία: ότι η «ΚΕΝ Τσεχίας είναι οργάνωση πολιτών(!) και δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή όπου μπορούν να συμμετέχουν κόμματα και κινήματα».

Οπως σημειώνει η κομμουνιστική νεολαία, «το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας επιτίθεται μόνο στην ΚΕΝ που είναι ξεκάθαρο ότι είναι η πολιτική νεολαία που είναι κοντά στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας). Δεν κάνει όμως το ίδιο για δεδηλωμένες οργανώσεις νεολαίας άλλων πολιτικών κομμάτων».

Παράλληλα με την καταγγελία τους οι νέοι κομμουνιστές της Τσεχίας «καλούν τις δημοκρατικές δυνάμεις να αντιδράσουν στη νέα αυτή πρόκληση ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα».

ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΤΡΟΜΟΦΥΛΑΚΕΣ » ΤΗΣ CIA
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνωρίζουν

Η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στη Γερμανία το αποδεικνύει

Μυστικές φυλακές αλά Γκουαντάναμο είναι δεδομένο ότι υπάρχουν όπου θέλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους

Associated Press

Μυστικές φυλακές αλά Γκουαντάναμο είναι δεδομένο ότι υπάρχουν όπου θέλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Για μια ακόμα φορά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, από τη Γερμανία, όπου ξεκίνησε την ευρωπαϊκή περιοδεία της, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στη μεταχείριση των «υπόπτων για τρομοκρατία», τονίζοντας πως βρίσκεται «εντός των πλαισίων του νόμου» και πως «απέτρεψε επιθέσεις στην Ευρώπη, σώζοντας ζωές αθώων». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα συνεχίσουν την ίδια πρακτική, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, που τους έθεσε προ των ευθυνών τους! Και βέβαια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι απολύτως πρόθυμες να ευθυγραμμιστούν με την ...αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Η Ράις όμως προχώρησε και παραπέρα. Πρόσθεσε πως περιμένει από τους συμμάχους των ΗΠΑ να συνεργαστούν και να μη δημοσιοποιήσουν πληροφορίες για τις ευαίσθητες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αφού εδώ και χρόνια βοηθούν τις ΗΠΑ στη «νόμιμη» πολιτική τους να συλλαμβάνουν και να μεταφέρουν πιθανούς υπόπτους για τρομοκρατία σε τρίτες χώρες.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, είπε πως οι διαβεβαιώσεις της Ράις ήταν «σημαντικές» τόσο γι' αυτή όσο και για τους Γερμανούς και πρόσθεσε ότι η συνάντηση μεταξύ τους σηματοδοτεί μια «καλή αρχή» για το μέλλον των σχέσεων Γερμανίας - ΗΠΑ. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπεν Μποτ, επισήμανε πως οι απαντήσεις της Ράις σε ό,τι αφορά στις μυστικές φυλακές της CIA είναι ανεπαρκείς. «Εχουμε διαβάσει τις δηλώσεις της και τώρα ξέρω ότι δε δίνει μια ικανοποιητική απάντηση σε ό,τι αφορά σ' αυτά τα κέντρα συγκέντρωσης», είπε ο Μποτ στο Κοινοβούλιο της χώρας του.

«Κατά λάθος» φυλακίστηκε και βασανίστηκε...

Μέρος της συζήτησης της Ράις με την Μέρκελ ήταν και η υπόθεση του Γερμανο-λιβανέζου Χάλεντ αλ Μάσρι που συνελήφθη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) το 2003 και μεταφέρθηκε σε φυλακή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, όπου και κρατήθηκε, ανακρίθηκε και βασανίστηκε για 5 μήνες σχετικά με πιθανές σχέσεις του με την «Αλ Κάιντα».

Με κυνικότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ μίλησε για «λάθος» και παρέπεμψε το όλο ζήτημα σε μια γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή για διερεύνηση. Πάντως, ο ίδιος ο Χάλεντ αλ Μάσρι κατέθεσε χτες αγωγή τονίζοντας πως είχε κρατηθεί φυλακισμένος και βασανίστηκε από πράκτορες της κυβέρνησης των ΗΠΑ αφού ταυτίστηκε κατά λάθος με συνεργάτη της «Αλ Κάιντα».

Στη Ρουμανία για υπογραφή συμφωνίας

Χτες αργά το απόγευμα, η Κ. Ράις αναχώρησε για τη Ρουμανία, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι πολύ πιθανό να «φιλοξενεί» μυστική φυλακή της CIA, κάτι που επίσημα η κυβέρνηση της χώρας έχει αρνηθεί. Στη Ρουμανία, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, και στη συνέχεια αναμένεται να υπογράψει με τον Ρουμάνο ομόλογό της σύμφωνο για την αμυντική συνεργασία και τη χρησιμοποίηση αεροπορικής βάσης για την εκπαίδευση, την επανατοποθέτηση ή ακόμα και την ανάπτυξη των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Από την Ευρώπη ...στη Βόρεια Αφρική

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο νυν και πρώην πράκτορες της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν εσπευσμένα, λίγες μόλις βδομάδες πριν την επίσκεψη της Κ. Ράις, τις μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη και μετέφεραν 11 άτομα που θεωρούνται ύποπτα σε «τοποθεσία της CIA κάπου στη Βόρεια Αφρική».

Επόμενος σταθμός της Κ. Ράις θα είναι το Κίεβο και η περιοδεία της στην Ευρώπη θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη όταν θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, όπου και θα μετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η σιωπή της γερμανικής κυβέρνησης για τα δεσμωτήρια της CIA

Ολόκληρος ο γερμανικός Τύπος πρωτοσέλιδα ή με πολύστηλες αναφορές σχολιάζει τη σιωπή που τήρησαν οι γερμανικές αρχές από το Μάη του 2004 για τις συλλήψεις από τη CIA δήθεν ύποπτων τρομοκρατών και τη μεταφορά τους σε δεσμωτήριά της στο Αφγανιστάν ή άλλες χώρες, όπου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Για την «κατά λάθος» σύλληψη του Αλ Μάσρι και τη μεταφορά του στο Αφγανιστάν ο τότε σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, ειδοποιήθηκε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ντάνιελ Κόουτς, με την παράκληση το ζήτημα να τηρηθεί μυστικό, όπως και έγινε.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος υπογραμμίζει ότι ο υπουργός είναι αδύνατο να μην πληροφόρησε την κυβέρνησή του.

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (6/12) γράφει σχετικά: «Ομως, δε γνώριζε μόνο ο Σίλι. Δίπλα στο BND (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών) ήταν ενήμερο και το ΥΠΕΞ, υπό τον πράσινο Γιόσκα Φίσερ. Σε ερώτηση της βουλευτή του ΚΟΔΗΣΟ Γκεζίνε Λετς για την περίπτωση Μάσρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Χανς Μάρτι Μπούρι απάντησε στις 15 Ιούνη 2005 ότι "έλαβαν χώρα εμπιστευτικής φύσης" συνομιλίες με κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά "δεν είναι επιτρεπτή η δημόσια συζήτηση"».

Και η Ελλάδα ... στους πρόθυμους

Στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλη άγνωστοι δράστες, που δήλωσαν αστυνομικοί, απήγαγαν 22 μετανάστες από το Πακιστάν. Οι απαγωγές έγιναν συντονισμένα σε Αθήνα (Πετράλωνα), Βοιωτία (Οινόφυτα) και Γιάννενα. Με δεμένα τα μάτια μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο της Αττικής, όπου ανακρίθηκαν.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν στις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στο Λονδίνο. Οι αλλοδαποί κρίθηκαν ύποπτοι αφού τα τηλέφωνα ορισμένων είχαν δεχτεί κλήσεις από ύποπτα, κατά τις βρετανικές αρχές, άτομα, που ζουν στην Αγγλία. Η όλη επιχείρηση θύμιζε δράση μυστικών υπηρεσιών. Σε παράσταση διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιήσει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ, ο υπουργός Γ. Βουλγαράκης δήλωσε άγνοια για τα περιστατικά, ενώ υποστήριξε πως οι ελληνικές υπηρεσίες δεν ενεπλάκησαν σε αυτά.

Εξάλλου, έχει καταγγελθεί ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό περιστατικό που έχει συμβεί στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για χειρότερα επεισόδια και εξαφανίσεις προσώπων. Ο φάκελος των απαγωγών έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα για ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά κανείς από τους παθόντες δεν είχε κληθεί για κατάθεση μέχρι και πριν λίγες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ