ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Ολοι στο δρόμο την Παρασκευή

Στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια, το αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας. Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά. Στις 12.30 το μεσημέρι, στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα πόλεις

Μαχητικό «παρών» στους δρόμους είναι έτοιμοι να δώσουν για άλλη μια φορά μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, με κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια.Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και τα Συντονιστικά Αγώνα των Μαθητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώνουν τα βήματά τους και τον αγώνα τους για Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Συμπαράσταση στον αγώνα τους και ουσιαστική στήριξη στην κινητοποίησή τους έχει εκφράσει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας. Στις ανακοινώσεις στήριξης αυτού του αγώνα, προστέθηκε χτες και η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλιούπολης, που δηλώνει ότι συμφωνεί και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα του μαθητικού κινήματος και καλεί τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών της περιοχής να συμβάλουν στην επιτυχία του συλλαλητηρίου.

Αντίστοιχα, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, φοιτητές και σπουδαστές έχουν μπει σε αγωνιστική τροχιά και ήδη δεκαέξι σύλλογοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, ενώ στο κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών συσπειρώνονται και οργανώνουν τη δράση τους μια σειρά επιτροπές αγώνα σε διάφορες σχολές.

Στον Πειραιά, θα διαδηλώσουν την Παρασκευή οι μαθητές της πόλης μαζί με τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι σύλλογοι των οποίων στον Ασπρόπυργο και στην Υδρα έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Το αγωνιστικό ραντεβού στον Πειραιά είναι στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, καλούν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων - Επιτροπών Αγώνα ΑΕΙ Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Γονέων νομού Θεσσαλονίκης. Σε αγωνιστικές διεργασίες με αποφάσεις συνελεύσεων ανά τμήμα ενόψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, καλεί η Πανσπουδαστική ΚΣ και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Ενώ χτες το πρωί το Συντονιστικό Σπουδαστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των αγωνιστικών διεργασιών του συλλαλητηρίου, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη λέσχη φαγητού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και αποκλεισμό του ταμείου της λέσχης για δύο ώρες περίπου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διαχωρισμό των φοιτητών ως προς το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση ανάλογα με το εισόδημά τους.

Αποφάσεις έχουν πάρει, επίσης, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Σερρών και οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι μπροστά στη Νομαρχία. Στην Εδεσσα, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Μικρών Καταρρακτών.

Στην Κέρκυρα, στις 12 το μεσημέρι, στα Ενιαία Λύκεια. Στο Αγρίνιο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοκρατίας. Στα Γιάννενα, στις 12 το μεσημέρι, στην Ακαδημία. Στην Αρτα, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Κιλκίς. Στη Λευκάδα, στις 11 π.μ., στον Αγιο Μηνά.

Κινητοποιήσεις στις 9 Δεκέμβρη θα γίνουν, επίσης, σε: Πάτρα, Μυτιλήνη, Χίο, Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Κρήτη, Ναύπλιο, Φλώρινα, Κοζάνη κ.α.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Μαζί, δήμος και γονείς, με τα παιδιά στους δρόμους

Ο συντονισμένος αγώνας όλων των φορέων (γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης) είναι η καλύτερη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα μορφωτικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων και ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε στο δημαρχείο της Νίκαιας, μετά από αίτημα της Ενωσης Γονέων Νίκαιας προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για θέματα εκπαίδευσης.

Στη σύσκεψη των φορέων αποφασίστηκε η συμμετοχή στις 9 του Δεκέμβρη στο μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο στις 12 μ.μ. στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά «για να διαδηλώσουμε, όπως τονίστηκε, και να απαιτήσουμε μαζί με τα παιδιά μας αυτή τη μόρφωση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των νέων και της κοινωνίας».

Αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε κινητοποίηση, στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το σύνολο των προβλημάτων της Παιδείας θα γίνει και αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κοινή διαπίστωση όλων των φορέων ήταν η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και η οποία έχει αποτέλεσμα την απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.

Την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, όπως επισημάνθηκε, στο όνομα της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και εφαρμόζοντας τις πολιτικές της ΕΕ, ψηφίστηκαν σωρεία νόμων που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, στην εμπορευματοποίηση και στην απαξίωση του σημερινού δημόσιου σχολείου. Αυτά τα μέτρα δημιουργούν νέους φραγμούς και δυσκολίες στην πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, που ακριβοπληρώνουν το όνειρό τους για μόρφωση.

Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας, επισήμαναν, είναι το 12χρονο ενιαίο, υποχρεωτικό βασικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας, θέσπιση δίχρονης προσχολικής αγωγής και 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.


Συλλυπητήρια για τον Μ. Βλαχάκη

Κηδεύεται σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο της Γλυφάδας, ο Μανώλης Βλαχάκης, εκπαιδευτικός και οπαδός του ΚΚΕ. Τα μέλη της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ της Νότιας ΕΛΜΕ Αθήνας, της οποίας ο Μ. Βλαχάκης ήταν δραστήριο μέλος, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του και αντί για στεφάνι, προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Νοτιοανατολικής Αχτίδας Αθήνας, 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, για τη βελτίωση των υποδομών του «902» και του «Ρ».

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των σχολείων που συμμετέχουν

Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα σχολεία ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων και ΤΕΕ, παίρνοντας αποφάσεις στις 9 Δεκέμβρη να κλείσουν το δρόμο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, με το σύνθημα: «Θέλουμε να μάθουμε. Θέλουμε να ζήσουμε». Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 100 σχολεία της Αθήνας, θα βρίσκονται στο δρόμο. Τα σχολεία είναι:

Κέντρο Αθήνας: 51ο ΕΛ, 54ο ΕΛ, 2ο ΕΛ, Βαρβάκειο Γυμνάσιο, 2ο Πειραματικό Λύκειο, Ιταλική Σχολή, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, 60ό ΕΛ, 66ο ΕΛ, 34ο ΕΛ, 54ο ΕΛ, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Πλάκας, 53ο ΕΛ.

Γκράβα: 40ό ΕΛ, 61ο Γυμνάσιο, 40ο Γυμνάσιο, 21ο ΕΛ, 21ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο

Ηλιούπολη: ΤΕΕ, 5ο ΕΛ, 4ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο

Αγιοι Ανάργυροι: 1ο ΕΛ, 1ο ΤΕΕ

Χαϊδάρι: 1ο ΕΛ, 1ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο

Ν.Σμύρνη: 4ο ΕΛ, 5ο ΕΛ

Περιστέρι: 2ο ΕΛ, 4ο ΕΛ, 12ο ΕΛ, 15ο Γυμνάσιο, 20ό Γυμνάσιο, 1ο ΤΕΕ, 2ο ΤΕΕ, 4ο ΤΕΕ

Μπραχάμι: 1ο ΕΛ, 2ο ΕΛ, 3ο Γυμνάσιο

Βύρωνας: 3ο ΕΛ, 4ο ΕΛ, 5ο Γυμνάσιο

Υμηττός: 1ο ΕΛ, 3ο ΕΛ

Ν. Ηράκλειο: 1ο ΕΛ, 3ο ΕΛ, 4ο ΕΛ, 4ο Γυμνάσιο

Ζωγράφου: 2ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, 1ο ΕΛ

Καλλιθέα: 1ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 8ο Γυμνάσιο

Αγία Παρασκευή: 1ο ΕΛ, 4ο ΕΛ

Αλιμος: 3ο Γυμνάσιο, 1ο ΕΛ

Αργυρούπολη: 3ο ΕΛ, ΤΕΕ

Πετρούπολη: 1ο ΕΛ, 2ο ΕΛ, 3ο ΕΛ, 4ο ΕΛ, 5ο ΕΛ, ΤΕΕ, 1ο Γυμνάσιο, 4ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο

Ιλιον: 2ο Γυμνάσιο, 7ο Γυμνάσιο, 8ο Γυμνάσιο, 1ο ΕΛ, 3ο ΕΛ, 4ο ΕΛ, 6ο ΕΛ, 1ο ΤΕΕ, 2ο ΤΕΕ, Μουσικό ΕΛ, 7ο ΕΛ

Ακόμη: ΕΛ Μεταμόρφωσης, ΕΛ Αναβρύτων, ΕΛ Σιβιτανιδείου, 1ο ΕΛ Παπάγου, 2ο ΕΛ Ταύρου, 3ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, 5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, 2ο ΕΛ Χολαργού, 1ο ΕΛ Καισαριανής και δεκάδες πενταμελή.

Στον Πειραιά: Ζάνειο Λύκειο και Ζάνειο Γυμνάσιο Πειραιά, 3ο, 7ο, 15ο και 11ο ΕΛ Πειραιά, 3ο ΕΛ Νίκαιας, 1ο Γυμνάσιο Νίκαιας, 1ο ΕΛ Κερατσινίου, 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, πρωινό ΤΕΕ Περάματος.

Στη Θεσσαλονίκη: Λύκειο Ασβεστοχωρίου, 6ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, 1ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, 7ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 1ο ΕΛ Σταυρούπολης, 4ο Γυμνάσιο Συκεών, 3ο ΕΛ Καλαμαριάς, 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 4ο ΕΛ Θεσσαλονίκης, 3ο ΕΛ Πολίχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ