ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΝΕ
Καταδικάζει το νέο κρούσμα αντικομμουνισμού στην Τσεχία

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, για την προσπάθεια απαγόρευσης της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας

Με έντονο τρόπο, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καταδικάζει τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας για απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) της Τσεχίας και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της ΚΝΕ στα μέλη και τα στελέχη της ΚΕΝ Τσεχίας.

«Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει εξαπολυθεί σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, με προεξέχοντα το γνωστό αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης», τονίζει το ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με τις εξαγγελίες περί απαγόρευσης της ΚΕΝ και συνεχίζει:

«Γι' αυτό άλλωστε ως λόγος της απαγόρευσης προτάσσεται το γεγονός ότι η ΚΕΝ Τσεχίας δέχεται τον "Μαρξισμό - Λενινισμό" και την "ταξική πάλη"! Αυτή η προσπάθεια δεν έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις διακηρύξεις της περί "δημοκρατίας", αντίθετα εντάσσεται στα πλαίσια του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών που προωθείται καθώς και της άμεσης παρέμβασης στην πολιτική κατάσταση των χωρών - μελών.

Είναι προφανές ότι οι αστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης και οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζουν με αυτό τον τρόπο την ανησυχία τους για τη δύναμη που έχουν οι κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές ιδέες ιδιαίτερα στη νεολαία, σε συνθήκες που εξαπολύεται μια γενική επίθεση των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού σε δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της νεολαίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων».

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ τονίζει ακόμα ότι «ο αντικομμουνισμός ήταν πάντα όχημα για την αντιδραστικοποίηση και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών» και υπογραμμίζει: «Είναι υπόθεση του κάθε νέου και νέας που δε θέλει να ζήσει ένα ζοφερό μέλλον στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, να αντισταθεί σε αυτές τις προσπάθειες».

ΡΩΣΙΑ
Συντριπτική η υπεροχή του σοσιαλισμού

Στα 15 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ οι πολίτες βλέπουν την υπεροχή του

Associated Press

Στα 15 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ οι πολίτες βλέπουν την υπεροχή του
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η κοινωνιολογική εταιρία «Λεβάντα - Τσεντρ», το 43% των Ρώσων, 15 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, θεωρούν το σοβιετικό σύστημα σωστότερο από αυτό που βιώνουν σήμερα. Αναλυτικότερα: Η εταιρία δημοσκόπησης απευθύνθηκε σε 1.600 άτομα από όλη τη Ρωσία και τους ζήτησε να δώσουν χαρακτηρισμούς στη σημερινή εξουσία και τη σοβιετική εξουσία. Ετσι τη σοβιετική εξουσία τη θεωρεί «πιο κοντά στο λαό, στους ανθρώπους» (το 34%), «ισχυρή, σταθερή» (το 30%), «γραφειοκρατική» (το 30%), «νόμιμη» (το 28%), «δική μας» (το 28%). Σ' ό,τι αφορά τη σημερινή εξουσία δόθηκαν οι εξής χαρακτηρισμοί: «εγκληματική, διεφθαρμένη» (62%), «μακριά από το λαό, ξένη» (το 42%), «γραφειοκρατική» (39%), «ασυνεπής» (29%), «κοντόφθαλμη» (το 25%). Με άλλα λόγια στους χαρακτηρισμούς για τη σοβιετική εξουσία κυριάρχησαν οι θετικοί χαρακτηρισμοί, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση της αστικής εξουσίας.

Οι ερευνητές του κέντρου χώρισαν επίσης σε 3 κατηγορίες όσους συμμετείχαν στην έρευνα με βάση την προτίμηση του συστήματος που επιλέγουν: Α) Περίπου ένα 43% θεωρεί πως το πολιτικό σύστημα της ΕΣΣΔ ήταν πιο σωστό. Β) Αντίθετα ένα ποσοστό 23% θεωρεί πως το σημερινό σύστημα στη Ρωσία είναι σωστότερο από αυτό της ΕΣΣΔ και Γ) Μια κατηγορία ανθρώπων (20%) που δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από το σημερινό σύστημα της Ρωσίας, ούτε από το σοβιετικό, αλλά τρέφει ακόμη αυταπάτες για το λεγόμενο δυτικό μοντέλο.

Να τονιστεί, πάντως, ότι όπως σημειώνουν οι ερευνητές της παραπάνω εταιρίας, ακόμη και σε αυτούς που δήλωσαν ότι είναι ευχαριστημένοι από το σημερινό σύστημα ή προσδοκούν ότι όταν εφαρμοστεί το «δυτικό μοντέλο» η κατάσταση θα είναι καλύτερη, κυριάρχησαν οι θετικές εκτιμήσεις για το σοβιετικό σύστημα, όταν καλέστηκαν να επιλέξουν συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, η αστική προπαγάνδα, παρά τη συκοφαντία και το μίσος που έχουν σπείρει οι «νέες» αρχές, δεν μπορεί να αλλάξει τις φιλο-σοσιαλιστικές διαθέσεις του ρώσικου λαού, που όχι πάντα εκφράζονται αυτά τα χρόνια στις αστικές εκλογές, αφού μόνο ένας στους δύο Ρώσους (στην καλύτερη περίπτωση) συμμετέχει σε αυτές.

Αποδεικνύεται όμως και κάτι ακόμη. Ο ρώσικος λαός καταρρίπτει αυτά που «πλασάρονται» και στη χώρα μας, ότι δηλαδή η ανατροπή οφειλόταν στο ότι στην ΕΣΣΔ «δεν υπήρχε δημοκρατία». Η συντριπτική πλειοψηφία ακόμη και σήμερα, παρά τους «τόνους λάσπης» που έχει δεχτεί για τη σοβιετική εξουσία, την κρίνει θετικότερα από την αστική εξουσία, που βιώνει. Κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη, που θα έλεγε κι ο Λένιν.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ.ΡΑΪΣ
Πιέσεις για ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, βρέθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στον τρίτο σταθμό της περιοδείας της στην Ευρώπη. Την ίδια μέρα, στην Ουάσιγκτον συζητήθηκε η ένταξη της Ουκρανίας στην ομάδα συνεργασίας για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρωπαϊκή Αμυνα (SEDM), μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία και αποτελείται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την FYROM, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Στο Κίεβο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό της, Μπόρις Ταρασιούκ, και συζήτησαν μια σειρά θέματα των σχέσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Ο Μπ. Ταρασιούκ και η Κ. Ράις συζήτησαν μεταξύ άλλων για το πώς θα σταθεροποιήσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη και στις ευρωατλαντικές δομές, καθώς και την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, είχε και συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιουσένκο, όπου αντικείμενό της ήταν, τι άλλο; παρά η πλήρης ευθυγράμμιση με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και τις ...«πολύχρωμες επαναστάσεις» που παρουσιάζονται ως ...«προώθηση της δημοκρατίας» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο Ουκρανός Πρόεδρος και περιέγραψε την Ουκρανία ως «στρατηγικό σύμμαχο» των ΗΠΑ.

Νέα προσέγγιση για τα βασανιστήρια

Υστερα από το σάλο που έχουν προκαλέσει τα βασανιστήρια των Αμερικανών στρατιωτών και κάτω από την πίεση της γενική κατακραυγής, η Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε μια νέα προσέγγιση απέναντι στην εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για τα βασανιστήρια, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν την πολιτική των ανακρίσεων, επεκτείνοντας σε διεθνές επίπεδο την απαγόρευση της κακοποίησης των κρατουμένων από μέλη αμερικανικών υπηρεσιών όπου και αν υπηρετούν.

Η ίδια δήλωσε ότι η διεθνής σύμβαση που απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων «επεκτείνεται στο προσωπικό των αμερικανικών υπηρεσιών όπου και αν υπηρετεί, είτε εντός είτε εκτός των ΗΠΑ». Ασχολήθηκε, μάλιστα, και με το ρώσικο νομοσχέδιο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό των μη κυβερνητικών οργανώσεων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν».

Η Κοντολίζα Ράις αναχώρησε αργά χτες το απόγευμα από το Κίεβο για τις Βρυξέλλες όπου πρόκειται να συναντηθεί με τους ομολόγους της της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ευρώπη.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Πάντως, μια μέρα μετά την υπογραφή συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Ρουμανία για τη χρήση αεροπορικής βάσης για στρατεύματα των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως επανεξετάσει αν θα πρέπει να συμμορφώνεται με τη συνθήκη του 1990 των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Η επέκταση των υποδομών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας δημιουργεί ερωτηματικά για τη μοίρα της συνθήκης των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη», δήλωσε. «Η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις σύμφωνα με τη συνθήκη. Ωστόσο αν δούμε πως άλλες χώρες τις αγνοούν, θα βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Υπεκφυγές...

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας σπεύδουν να δηλώσουν πως δε γνώριζαν τίποτα απολύτως για την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη, και δηλώνουν άγνοια για τα μισθωμένα αεροπλάνα της CIA που μετέφεραν πιθανούς υπόπτους για τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ