Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ.ΡΑΪΣ
Πιέσεις για ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, βρέθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στον τρίτο σταθμό της περιοδείας της στην Ευρώπη. Την ίδια μέρα, στην Ουάσιγκτον συζητήθηκε η ένταξη της Ουκρανίας στην ομάδα συνεργασίας για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρωπαϊκή Αμυνα (SEDM), μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία και αποτελείται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την FYROM, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Στο Κίεβο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό της, Μπόρις Ταρασιούκ, και συζήτησαν μια σειρά θέματα των σχέσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Ο Μπ. Ταρασιούκ και η Κ. Ράις συζήτησαν μεταξύ άλλων για το πώς θα σταθεροποιήσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη και στις ευρωατλαντικές δομές, καθώς και την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Παράλληλα, είχε και συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βίκτορ Γιουσένκο, όπου αντικείμενό της ήταν, τι άλλο; παρά η πλήρης ευθυγράμμιση με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και τις ...«πολύχρωμες επαναστάσεις» που παρουσιάζονται ως ...«προώθηση της δημοκρατίας» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο Ουκρανός Πρόεδρος και περιέγραψε την Ουκρανία ως «στρατηγικό σύμμαχο» των ΗΠΑ.

Νέα προσέγγιση για τα βασανιστήρια

Υστερα από το σάλο που έχουν προκαλέσει τα βασανιστήρια των Αμερικανών στρατιωτών και κάτω από την πίεση της γενική κατακραυγής, η Κοντολίζα Ράις ανακοίνωσε μια νέα προσέγγιση απέναντι στην εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για τα βασανιστήρια, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ άλλαξαν την πολιτική των ανακρίσεων, επεκτείνοντας σε διεθνές επίπεδο την απαγόρευση της κακοποίησης των κρατουμένων από μέλη αμερικανικών υπηρεσιών όπου και αν υπηρετούν.

Η ίδια δήλωσε ότι η διεθνής σύμβαση που απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση των κρατουμένων «επεκτείνεται στο προσωπικό των αμερικανικών υπηρεσιών όπου και αν υπηρετεί, είτε εντός είτε εκτός των ΗΠΑ». Ασχολήθηκε, μάλιστα, και με το ρώσικο νομοσχέδιο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό των μη κυβερνητικών οργανώσεων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν».

Η Κοντολίζα Ράις αναχώρησε αργά χτες το απόγευμα από το Κίεβο για τις Βρυξέλλες όπου πρόκειται να συναντηθεί με τους ομολόγους της της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ευρώπη.

Αντιδράσεις από τη Ρωσία

Πάντως, μια μέρα μετά την υπογραφή συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Ρουμανία για τη χρήση αεροπορικής βάσης για στρατεύματα των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως επανεξετάσει αν θα πρέπει να συμμορφώνεται με τη συνθήκη του 1990 των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Η επέκταση των υποδομών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας δημιουργεί ερωτηματικά για τη μοίρα της συνθήκης των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη», δήλωσε. «Η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις σύμφωνα με τη συνθήκη. Ωστόσο αν δούμε πως άλλες χώρες τις αγνοούν, θα βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Υπεκφυγές...

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας σπεύδουν να δηλώσουν πως δε γνώριζαν τίποτα απολύτως για την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη, και δηλώνουν άγνοια για τα μισθωμένα αεροπλάνα της CIA που μετέφεραν πιθανούς υπόπτους για τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ