ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Οι επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στα σχολειά»!

Στον Πειραιά, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι από κάθε δρόμο που οδηγεί στην πλατεία Κοραή, ξεχύνονταν μπλόκα μαθητών από πλήθος σχολείων της περιοχής που με συνθήματα, πανό αλλά και ζωντανό παλμό κατέκλυσαν κυριολεχτικά την κεντρική πλατεία. Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα μαχητική και δυναμική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Μαζί τους ήταν και οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Ασπροπύργου και Υδρας αλλά και γονείς και εκπαιδευτικοί.

Οι μαθητές διασχίζοντας τις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Ελ. Βενιζέλου, Γρ. Λαμπράκη και 2ας Μεραρχίας έδωσαν ένα βροντερό αγωνιστικό παλμό σε όλο το κέντρο της πόλης. «Μαριέττα, Κωστάκη, ακούστε το καλά, οι επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στα σχολειά», ήταν ένα από τα συνθήματα των παιδιών. Οταν η πορεία έφτασε έξω από τα «ΜακΝτόναλντς» στο Πασαλιμάνι, πέταξαν αυγά στην είσοδο του καταστήματος, διαμαρτυρόμενοι για τις ορέξεις των εκπροσώπων και αυτής της πολυεθνικής να εισβάλει στα σχολεία. Οι μαθητές συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το λιμάνι του Πειραιά.

Στην κινητοποίηση των μαθητών συμμετείχε και ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος μαζί με τον πρόεδρο της Ενωσης Γονέων Νίκαιας. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Δημαρχιακή Επιτροπή για την Παιδεία στην Κοκκινιά έχει πάρει απόφαση για κινητοποίηση το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας κονδύλια για την Παιδεία.

Στο πλευρό των μαθητών στάθηκε και ο Μιχ. Νουφαρίτσης, μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Μετώπου στον αγώνα για το 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική που δημιουργεί το σχολείο των πολυεθνικών. Ο Μ. Νουφαρίτσης επισήμανε την ανάγκη συσπείρωσης του λαού, για να ανατραπεί συνολικά η αντιδραστική πολιτική που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
... όχι παραμάγαζα των εφοπλιστών

Δεν πέρασε «κουνούπι» μέσα
Δεν πέρασε «κουνούπι» μέσα
Από νωρίς τα ξημερώματα, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου βρέθηκαν στις πύλες της σχολής τους και περιφρούρησαν με υποδειγματικό τρόπο την κινητοποίησή τους, παρά την τρομοκρατική παρουσία ειδικών δυνάμεων του λιμενικού σώματος, που βρίσκονταν στο χώρο από το βράδυ της προηγούμενης μέρας, μετά από εντολή του διοικητή της σχολής, Απ. Αλεξάτου. Το σύνθημα των σπουδαστών «ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ των ναυτικών και όχι παραμάγαζα των εφοπλιστών» αποτέλεσε την απάντηση και συνάμα το έναυσμα, για να δοθεί η συνέχεια στους δρόμους του Πειραιά μαζί με τους υπόλοιπους σπουδαστές και μαθητές...

Η ήττα του «ρεπορτάζ»

Καθώς δεν έγραφε και δεν έλεγε τίποτα κανείς τους τόσες μέρες, στο τέλος το 'χανε πιστέψει κιόλας ότι δεν υπήρχε για χτες κινητοποίηση. Κι άρχισαν να πλημμυρίζουν ξαφνικά οι δρόμοι με χιλιάδες και χιλιάδες παιδιά. Από τις «μοτορόλες» της Αστυνομίας δίνονταν η μία μετά την άλλη οι εντολές για το κλείσιμο διαφόρων δρόμων κι όχι όποιων κι όποιων: Μέχρι να καταλάβουν τι συμβαίνει, είχε κλείσει η Πανεπιστημίου. Ωσπου να δοθεί εντολή για τροχονόμο στα Χαυτεία, κλείνει και η Σταδίου. Ε, ύστερα ήταν εντελώς εκτός ελέγχου η κατάσταση, καθώς έκλεισε και το Σύνταγμα. Τι να κάνουν κάτι φουκαράδες «δημοσιογράφοι», που έχουν αραχνιάσει να πίνουν καφέ στη Μητροπόλεως, άρχισαν να ψελλίζουν στις εκπομπές ότι «μαζεύονται μαθητές στα Προπύλαια». Ωσπου ήρθε η ήττα του «ρεπορτάζ». Ζωντανά στον αέρα, στη ΝΕΤ, ο αρμόδιος συντάκτης μεταδίδει από το υπουργείο Παιδείας ότι η Αστυνομία εκτιμά στους 3.000 τους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια. Ελα, όμως, που ο άλλος συντάκτης, του ίδιου καναλιού, από τα Προπύλαια είχε άλλη εικόνα: «Συγνώμη, συγνώμη, να διορθώσουμε την εκτίμηση. Μόλις τώρα από την Αστυνομία εκτιμήθηκε ότι ξεπερνούν τις 5.500 οι συγκεντρωμένοι. Οπως, μάλιστα, μας λένε εδώ οι αξιωματικοί, δεν τον περίμεναν τόσο κόσμο, κι ακόμα έρχονται!». Ηταν 11.15, οι συγκεντρωμένοι είχαν ξεπεράσει ήδη τους 10.000 και στο επόμενο δελτίο η διαδήλωση απλά είχε εξαφανιστεί. Ξεφτίλες. Στα άλλα κανάλια επικράτησε η «εκτίμηση» για 5.000 και ξεμπέρδεψαν. Νομίζουν...

ΚΡΗΤΗ
Μαθητικός συναγερμός

Παλμός και ζωντάνια χαρακτήριζαν και τις κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών στην Κρήτη.

Κόντρα, σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού, με αντιδραστικά κηρύγματα και μεσαιωνικές απόψεις, που είχαν ως σκοπό να μη συμμετέχουν, ιδιαίτερα οι μαθητές, στο συλλαλητήριο, τα νιάτα της Κρήτης έστειλαν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση, με τη μαζική συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις που είχαν οριστεί στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία των Λιονταριών στις 10 το πρωί. Μαθητές από πολλά σχολεία και παρά τις εκδρομές που δήθεν τυχαία συνέπεσαν την ημέρα του συλλαλητηρίου, βρέθηκαν στη συγκέντρωση από νωρίς το πρωί, μαζί με τους σπουδαστές και φοιτητές. Λίγη ώρα αργότερα, ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη τη Νομαρχία, όπου οι διαδηλωτές παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στα Χανιά το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε στις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Με τη συμμετοχή δεκάδων σχολείων και πολλών φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μαθητικός συναγερμός σήμανε και στο Ρέθυμνο με τη μεγάλη συμμετοχή σχολείων και μαθητών στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο στις 10 το πρωί. Στο χώρο της συγκέντρωσης οι μαθητές ενώθηκαν με τους δεκάδες φοιτητές που βρίσκονταν ήδη εκεί και από κοινού πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικά κόντρα στην τρομοκρατία και τις φιέστες

«Στους μαθητές δεν πιάνουν οι απειλές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές». Η ανυπόταχτη και ασυμβίβαστη μαθητική νεολαία του Αγρινίου, με τη μαζική της συμμετοχή στο χθεσινό συλλαλητήριο, παρέδωσε μαθήματα διεκδίκησης και πάλης για ενιαίο δωδεκάχρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Οι προσπάθειες πίεσης και εκφοβισμού που ασκήθηκαν από μερίδα καθηγητών για αποτροπή της συμμετοχής των μαθητών στο συλλαλητήριο και η παρουσία της αστυνομίας έξω από σχολικά συγκροτήματα (1ο Λύκειο, 2ο ΤΕΕ) λίγο πριν από τη χθεσινή κινητοποίηση έπεσαν στο κενό. Οι μαθητές με ενθουσιασμό συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας και δόνησαν την πόλη με συνθήματα, γνωστοποιώντας στους υπερασπιστές της αντιλαϊκής πολιτικής ότι: «Οσο τις εταιρίες θα έχετε χορηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό».

Αντίστοιχα, στη Λευκάδα, οι σπουδαστές του ΤΕΙ μαζί με τους μαθητές λυκείων έκαναν δυναμική συγκέντρωση που κατέληξε μπροστά στο ξενοδοχείο «ΙΟΝΙΟΝ ΣΤΑΡ», όπου πραγματοποιούνταν ημερίδα για ζητήματα Παιδείας, με συμμετοχή βουλευτών, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων της εκπαίδευσης κ.ά. Τα συνθήματα για το δικαίωμα στη μόρφωση, ενάντια στη στείρα γνώση και κατάρτιση και την εισαγωγή των επιχειρήσεων στην Παιδεία δόνησαν το χώρο όπου πραγματοποιούνταν η ημερίδα και εξώθησαν τους διοργανωτές να τη διακόψουν άρον άρον για περίπου 2 ώρες.

Στην Αρτα κέρδισαν τις εντυπώσεις με την αγωνιστικότητά τους οι μαθητές από σχολεία της πόλης (παρά τους εκβιασμούς από διευθυντές που τηλεφωνούσαν στα σπίτια των μαθητών, προκειμένου οι γονείς τους να τους αποτρέψουν να διαδηλώσουν). Αντίστοιχα μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Γιάννενα και Κέρκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ