ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκρηξη βόμβας κοντά στο υπουργείο Οικονομίας

Τρεις ελαφρά τραυματίες από πτώση τζαμιών και σημαντικές υλικές ζημιές, ήταν το αποτέλεσμα της έκρηξης βόμβας που σημειώθηκε στις 6.07 χτες το πρωί στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως στην πλατεία Συντάγματος, κοντά στο κτίριο του υπουργείου Οικονομίας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί σε κλεμμένο μηχανάκι, ήταν μεγάλης ισχύος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια γραφείων και καταστημάτων στη Μητροπόλεως μέχρι τη Νίκης, στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ και της Γενικής Τράπεζας έως την Ερμού, καθώς και σε διάφορα κτίρια επί της Φιλελλήνων. Ζημιές προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα και περίπτερα, που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Περίπου 30 λεπτά νωρίτερα, άγνωστος είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη με τηλεφωνήματα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στις 5.32 και στις 5.36 το πρωί. Μάλιστα, την πρώτη φορά δεν είχε αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας, κάτι που έκανε τη δεύτερη φορά. Την ώρα της έκρηξης, υπήρχε κόσμος κοντά στο σημείο και για το λόγο αυτό υπήρξαν και οι τραυματισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ασφάλεια, οι πρώτες ενδείξεις από τα υπολείμματα του μηχανισμού «δείχνουν» την οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατικός Αγώνας». Η τελευταία είχε αναλάβει τις επιθέσεις στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων (Σεπτέμβρης 2003), στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας (Μάης 2004), στις κλούβες των ΜΑΤ στο Ρουφ (τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς) και στο υπουργείο Απασχόλησης (τον περασμένο Ιούνη).


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε υπέρ της μαζικής πολιτικής πάλης

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της μαζικής πολιτικής πάλης και κατά της ατομικής τρομοκρατίας, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Μπ. Παπαναγιώτου σχετικά με την τρομοκρατία, με αφορμή τη χτεσινή έκρηξη που σημειώθηκε στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε επ' αυτού: «Τουλάχιστον εγώ μια είδηση άκουσα. Δεν μπορώ να δω πού αποδίδεται και τι ενέργεια είναι. Αναμφισβήτητα κανείς καταδικάζει τέτοιες ενέργειες. Τώρα ποιος ήταν ο εγκέφαλος, ποιοι ήταν οι στόχοι, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένα».

Στην εκτίμηση του δημοσιογράφου πως «φαίνεται ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με την τρομοκρατία», η Αλ. Παπαρήγα απάντησε πως αυτό «είναι ένα μεγάλο θέμα» καθώς: «Βλέπετε ο όρος τρομοκρατία είναι λίγο μπερδεμένος. Είναι πολύ συγκεχυμένος. Καθένας τον χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Να το ξεκαθαρίσω. Το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, από την ίδρυσή του και μετά είναι πάντα κατά της ατομικής τρομοκρατίας. Είμαστε υπέρ της μαζικής πολιτικής πάλης και τα πάντα κρίνονται με αυτό που λέμε επιλογές μαζών και τέτοιες ενέργειες που φαινομενικά δεν έχουν στόχο ή έχουν και δεν είσαι βέβαιος ποιος είναι ο πραγματικός, δεν έχουν καμία σχέση με τη μαζική πολιτική πάλη. Οσον αφορά στην τρομοκρατία και την έκφρασή της στην Ελλάδα, νομίζω ότι εδώ πολλά πράγματα δεν έχουν γίνει γνωστά, δεν έχουν βγει δηλαδή. Ή αποκρύβονται ή δεν έχουν βγει».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Θέλετε να γίνετε λίγο πιο σαφής, τι εννοείτε;

- «Σαφώς μιλάτε για την "17 Νοέμβρη"».

- Ναι, με δεδομένο ότι έχουμε και τη δίκη.

- «Παραμένει μια περίεργη υπόθεση. Πάντως, δεν είχε καμία σχέση με μαζική πάλη, με μαζική στήριξη».

- Καλά, σχεδόν ποτέ. Αυτές οι περιπτώσεις για τις οποίες μιλάμε σχεδόν ποτέ δεν είχαν σχέση με τέτοιου είδους πράγματα.

- «Γι' αυτό σας λέω, είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα δεν έχουν βγει στην επιφάνεια. Μιλάω ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Δεν μπορώ να εκτιμήσω το ρόλο του κάθε προσώπου, τις προθέσεις του, τους στόχους του, τις απόψεις του. Μιλάω τώρα συνολικά γι' αυτό το μηχανισμό».

Γιατί δε συζητάμε για τα αεροπλάνα της CIA που περιδιαβαίνουν την Ελλάδα και άλλες χώρες;

Εξάλλου, σε ερώτηση που της έγινε για το ίδιο θέμα, αργά χτες το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση του Κόμματος, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Τι θα πει τρομοκρατική ενέργεια; Απορρίπτω τον όρο τρομοκρατική ενέργεια όταν ταυτίζεται με το δικαίωμα κάθε λαού να παλεύει για τα δικαιώματά του, να προστατεύει με όλες τις μορφές πάλης τα σύνορα της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα. Είμαστε αντίθετοι οπωσδήποτε στις ατομικές τρομοκρατικές πράξεις ακόμα και όταν έχουν ευγενή κίνητρα. Αυτές δε βοηθούν, κάνουν ζημιά, αλλά στις μέρες μας ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν γίνεται μια τρομοκρατική πράξη μπορεί να είναι από έναν άνθρωπο παραπλανημένο, μπορεί να είναι όμως και από μυστικές υπηρεσίες. Αντε και βρες άκρη τι είναι. Εν πάση περιπτώσει, γιατί να συζητήσουμε για την έκρηξη στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία βεβαίως καταδικάζουμε, και να μη συζητάμε ότι τα αεροπλάνα της CIA περνοδιαβαίνουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αρπάζουν ανθρώπους και τους μεταφέρουν σε μυστικές φυλακές; Αυτό δεν είναι πρόβλημα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ