ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χριστούγεννα με τον «Καρυοθραύστη»

Ανήμερα των Χριστουγέννων, ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή ένα κλασικό αριστούργημα, που έχει ταυτιστεί με τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ο λόγος για τον «Καρυοθραύστη», το πασίγνωστο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, που βασίζεται στο παραμύθι του Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικιών», και το οποίο διασκεύασε ο Αλέξανδρος Δουμάς και χορογράφησε ο Μάριους Πετιπά. Τη μουσική συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι, με παραγγελία του θεάτρου «Imperial Ballet» της Αγίας Πετρούπολης, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Το έργο γνώρισε πολλές διασκευές και παραμένει ένα από τα πιο γνωστά του κλασικού χορευτικού ρεπερτορίου.

Ο «Καρυοθραύστης» θα παρουσιαστεί από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, σε χορογραφία, σκηνικά και κοστούμια του Γάλλου Πιερ Λακότ, ο οποίος θεωρείται ειδήμων στις αναβιώσεις κλασικών μπαλέτων του 19ου αιώνα. Ολη η πρώτη πράξη ερμηνεύεται από παιδιά - χορευτές, καθώς παρακολουθούμε τις περιπέτειες της μικρής Κλάρας που μαζί με τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη, περνά από τον εφιάλτη στο όνειρο κι από το βασιλιά των ποντικιών στον πρίγκιπα, που τελικά θα την οδηγήσει στο βασίλειο των ζαχαρωτών. Χορεύουν: Αλίνα Στεργιανού, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Ιγκόρ Σιάτζκο, Αλεξάντερ Νέσκωφ κ.ά. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 25, 27, 28, 29, 30 και 31 Δεκέμβρη.

Μουσικές διαδρομές

Μια αναδρομή στην 35χρονη καλλιτεχνική του πορεία θα παρουσιάζει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης από την Παρασκευή (16/12), στο πατάρι του θεάτρου «Μεταξουργείου» (Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210-5234382). Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο κυρίως στα δικά του τραγούδια, από την «Πόλη μας», την «Κόκκινη Κλωστή», τα «Μικροαστικά», το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι», τα «Τραγούδια για κακά παιδιά», τη «Χαμηλή Πτήση» κλπ. Την επιμέλεια της ορχήστρας θα έχει ο Ανδρέας Τσεκούρας, ενώ μαζί του θα τραγουδούν η Αγνή και ο Δώρος Δημοσθένους.

  • «All that Jazz» με τον Μίμη Πλέσσα, την Μαρία Μαρκεσίνη και το «Jurriaan Berger Quartet» από την Ολλανδία, σήμερα και αύριο (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα συναυλιών «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41) και την Πέμπτη (10 μ.μ.), στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 324161015). Τρεις βραδιές γεμάτες από τις ανεπανάληπτες τζαζ μουσικές του Μ. Πλέσσα ο οποίος θα είναι στο πιάνο, τραγουδισμένες με το λυρισμό της Μαρίας Μαρκεσίνη, με τη συνοδεία του Κουαρτέτου «Γιούριαν Μπέργκερ».
  • Οι «Mode Plagal», η Μάρθα Φριντζήλα και οι «Walter Testa» ξεκινούν, την Πέμπτη (15/12), τις εμφανίσεις τους στο «Σταυρό του Νότου». Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, μέχρι τις 28/1, θα παίζουν μουσική, θα τραγουδούν και θ' αυτοσχεδιάζουν, φιλοξενώντας κάθε τριήμερο από έναν φίλο τους. Η αρχή θα γίνει με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη (15-17/12). Ακολουθούν: Νίκος Ζιώγαλας (22-24/12), Θανάσης Μωραΐτης (29-31/12), Μαρία Φαραντούρη (5-7/1), Θανάσης Παπακωνσταντίνου (12-14/1), Ζωρζ Πιλαλί και Δημήτρης Πουλικάκος (19-21/1), Αργύρης Μπακιρτζής (26-28/1). Οι «Mode Plagal» είναι: Θοδωρής Ρέλλος (σαξόφωνο), Κλέων Αντωνίου (κιθάρα), Τάκης Κανέλλος (ντραμς), Αντώνης Μαράτος (μπάσο), Florian Mikouta (πλήκτρα). Οι «Walter Testa» είναι: Βασίλης Μαντζούκης (μπάντζο, κιθάρα, κρουστά), Κλέων Αντωνίου (κιθάρα, μπάντζο, τραγούδι), Φώτης Σιώτας, Στέφανος Φίλος (βιολί), Αντώνης Μαράτος (ούτι, κοντραμπάσο).
Εικαστικές προσκλήσεις

Εργο του Δ. Ανδρεαδάκη
Εργο του Δ. Ανδρεαδάκη
Εικόνες της πλαζ. Ανθρωποι χαλαροί, ξαπλωμένοι στην άμμο, καθισμένοι σε πολυθρόνες, χαίρονται τον ήλιο, αποκομμένοι, ο καθένας στο δικό του κόσμο. Κι άλλοι, κάτω από το ντους, μοιάζουν ξαφνιασμένοι απ' τη δροσιά του νερού που πέφτει με ορμή στο σώμα τους. Πάνω σ' αυτή τη θεματολογία, κινείται η καινούρια δουλιά του ζωγράφου Δημήτρη Ανδρεαδάκη, που φιλοξενείται (έως 31/12) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Σημειώνουμε ότι τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται στο λεύκωμα των εκδόσεων «Αδάμ», στο οποίο περιλαμβάνεται ακόμα μία συζήτηση μεταξύ του καλλιτέχνη, του Ντένη Ζαχαρόπουλου και της Πέγκυς Κουνενάκη.

  • Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Κωστής Γεωργίου και Χρήστος Αντωναρόπουλος συμμετέχουν στην έκθεση, που φιλοξενείται έως 31/12 στην αίθουσα τέχνης «Athens Art Space» (Δημοκρίτου και Στρατιωτικού Συνδέσμου 23).
  • «Μορφές: Μία αρχιτεκτονική συναισθημάτων και προσποιήσεων», είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής και χαρακτικής της Αθηνάς Κάρκα, που εγκαινιάστηκε χτες στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18/12.
  • Η πρόσφατη εικαστική δημιουργία του Γιάννη Αδαμάκου παρουσιάζεται στην έκθεση που φιλοξενείται στην γκαλερί «Zina Athanassiadou» (Π. Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη). Θα διαρκέσει έως τις 4 Γενάρη.
  • Στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής), εγκαινιάζεται στις 19/12 (8 μ.μ.) έκθεση χειροποίητου κοσμήματος της Τατιάνας Σκανάτοβιτς. Η δημιουργός με υλικά, όπως μέταλλα, δέρμα, κορδέλες, χάντρες κ.ά., δημιουργεί πρωτότυπα κοσμήματα, γεμάτα χρώμα. Διάρκεια έως 21/12.
  • Δύο σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη σειρά από τις «Αταξίες» του Βασίλη Μαύρου, ο ζωγράφος επιστρέφει με ακόμη περισσότερες. «Κι άλλες αταξίες», είναι ο τίτλος της τωρινής του έκθεσης, που φιλοξενείται (έως 31/12) στην γκαλερί «Ζυγός» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254).
  • Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), παρουσιάζεται (έως 25/12) έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής Σύρων καλλιτεχνών με τίτλο: «Ομορφες Πινελιές από τη Συρία».
Μεσογειακά ακούσματα

Μουσικές, τραγούδια και χοροί της Ανατολικής Μεσογείου από τους «Anadolu» και τον Μάνο Κουτσαγγελίδη, σήμερα στην «Αλλη Οχθη» (τηλ. 210.9270.628). Ενα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μαγεία των τραγουδιών και της μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου και στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Τραγουδά ο Μ. Κουτσαγγελίδης, τραγουδιστής με εξαιρετική φωνητική έκταση, σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, τούρκικα), ενώ χορεύουν οριεντάλ οι Amar el Ayoun και Noura. Αύριο, στον ίδιο χώρο, εμφανίζεται ο Στέλιος Πετράκης σε σύγχρονες συνθέσεις με αναφορές στη μουσική παράδοση της Κρήτης - από όπου και ο ίδιος προέρχεται - και συγγενικών παραδόσεων του Ελλαδικού χώρου, της Μικράς Ασίας και της Περσίας. Μαζί του, σε ένα πρόγραμμα κοινών αναζητήσεων κι αυτοσχεδιασμών, ο δημιουργός του «Νότιου Ηχου» και εξαίρετος κιθαριστής Αχιλλέας Περσίδης.

Η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ και η Αλίς Φουρουτζιάν συναντώνται «Κάθε Τρίτη στο Χαμάμ». Οι δύο καλλιτέχνιδες, που συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν ένα μήνα στις Βρυξέλλες στο φεστιβάλ «Φωνές Γυναικών», ξεδιπλώνουν στο «Χαμάμ» τραγούδια από τη δισκογραφία τους και άλλα αγαπημένα.

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με αθάνατα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη, παρουσιάζει ο Κώστας Μάντζιος, σήμερα (10.30 μ.μ.), στη «Σκιά Του Φεγγαριού» (Ασκληπιού 91, Εξάρχεια, τηλ. 210 3641031).

ΚΛΕΙΣΤΟ θα είναι, αύριο, το «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας», καθώς οι ηθοποιοί του συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΗ, το οποίο παίρνει μέρος στην αυριανή πανελλαδική πανεργατική απεργία. Οσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για την αυριανή παράσταση, για τις «Δούλες» του Ζενέ, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το ταμείο του θεάτρου στο τηλέφωνο 210-8838727.

ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, για τις ανάγκες της παράστασης με το σαιξπηρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το προσεχές καλοκαίρι από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, θα ακροαστεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας. Η ακρόαση θα γίνει στις 14, 15, 16/12 (11 π.μ. - 5 μ.μ.) στον «Τεχνοχώρο» (Μαυρομιχάλη 161 και Ξιφίου). Τηλέφωνα επικοινωνίας με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, 27210-28500, 27976.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, στις 19/12 (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα τελετών (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30) θα τιμήσει τα 68 χρόνια της εκπαιδευτικής - και γενικότερης προσφοράς στον τομέα της μουσικής - του επίτιμου Μουσικού διευθυντή του, Κώστα Χαραλαμπίδη. Ο Κ. Χαραλαμπίδης, διατέλεσε επί δεκαετίες καθηγητής Μουσικής, διευθυντής των φοιτητικών μουσικών ομάδων του Πανεπιστημίου και μαέστρος των φοιτητικών μουσικών εκδηλώσεων, επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και σήμερα επίτιμος πρόεδρός της, ενώ συνεχίζει να γράφει κριτική μουσικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ