ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Φρένο στη φιέστα περί «επιχειρηματικότητας»

Τη φιέστα περί «επιχειρηματικότητας», που επιχείρησε να σερβίρει χτες το πρωί στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος, χάλασαν οι φοιτητές με δυναμική κινητοποίηση έξω από το χώρο της εκδήλωσης. Με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. και αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων (ΦΠΨ, Χημικού και Επιστημών Τέχνης) δεκάδες φοιτητές με την κινητοποίησή τους ματαίωσαν την εκδήλωση που είχε τίτλο: «Επιχειρήστε! Εμείς το κάναμε».

Η προσπάθεια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των εκφραστών τους στο Πανεπιστήμιο, που επιχειρούν μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις των φοιτητών με την «ύψιστη αρχή» της επιχειρηματικότητας, έπεσαν στο κενό. Οι τέτοιες ημερίδες αποσκοπούν να προσαρμόσουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων προετοιμάζοντας το έδαφος για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, υποταγμένο στις ορέξεις των επιχειρηματιών, σπέρνοντας ψεύτικες προσδοκίες στους αυριανούς εργαζόμενους για εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Στον αντίποδα, οι διαθέσεις των φοιτητών να αντιπαλέψουν την πολιτική εισαγωγής των επιχειρηματικών φορέων στα Πανεπιστήμια. Αυτό απέδειξαν χτες οι φοιτητές στα Γιάννενα, που υποσχέθηκαν ότι θα εντείνουν τους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για δουλιά με δικαιώματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΠΘ
Ζητάνε μόνιμη και σταθερή δουλιά

...αλλά τους προτείνουν να γίνουν «επιχειρηματίες»

Πληθαίνουν τα κρούσματα παρουσίασης ερευνών που γίνονται με στόχο την αξιοποίησή τους για τον ταχύτερο προσανατολισμό των σπουδών στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Τελευταίο δείγμα, η τύχη που επιφύλαξαν σε έρευνα οι πρυτανικές αρχές και το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αφορά στοιχεία για την πορεία ένταξης αποφοίτων του Ιδρύματος στην αγορά εργασίας. Η έρευνα αφορά απόφοιτους του ΑΠΘ από το 1998 έως το 2000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δουλιά βρήκε το 84,2% των αποφοίτων, ενώ το 9,1% είναι άνεργοι και το 6,6% μη ενεργοί. Από το 84,2%, που εργάζονται το 33,5% είναι μισθωτοί στο δημόσιο τομέα και το 23% στον ιδιωτικό. Γύρω στο 20% απασχολούνται με συμβάσεις έργου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και άλλο ένα 20% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενδεικτικό στοιχείο της ψαλίδας που υπάρχει ανάμεσα στο αντικείμενο σπουδών και τη σημερινή τους απασχόληση είναι πως το 57% δηλώνει ότι υπάρχει αντιστοιχία.

Οσον αφορά στο χρόνο αναζήτησης της εργασίας, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, διαρκώς διευρύνεται. Για παράδειγμα το 27,9% χρειάστηκε να ψάξει πάνω από 2 χρόνια για να βρει δουλιά! Περίπου το 50% παίρνει μισθό κάτω από 900 ευρώ. Η εργασιακή περιπλάνηση, η ανεργία, οι μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα, που βιώνουν οι απόφοιτοι - αν και δεν ήταν αντικείμενο της έρευνας - φαίνεται πως είναι οι λόγοι, που στην πλειοψηφία τους (γύρω στο 60%) θα ήθελαν να βρουν δουλιά στο Δημόσιο, ενώ άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 60,8% δεν έχει σκεφτεί ποτέ να ανοίξει δική του επιχείρηση.

Τα δύο αυτά στοιχεία της έρευνας σχολιάστηκαν επικριτικά από τις πρυτανικές αρχές και το Γραφείο Διασύνδεσης, καθώς δε «συνάδουν» με τα σχέδια της ΕΕ, για εργατικό δυναμικό προσαρμοσμένο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Ετσι, παρουσιάστηκε ως προοπτική για την εργασιακή αποκατάσταση, η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κεφαλαίου και ταυτόχρονα η παραπέρα ανάπτυξη του «επιχειρείν». Δράσεις προώθησης αυτής της πολιτικής της ΕΕ αποτελούν και τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρηματικότητας, που «τρέχουν» στα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας μέσω του Γ' ΚΠΣ.


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) ο Νάσος Κουζέλης, καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας και στέλεχος της «Πανεπιστημονικής». Η «Πανεπιστημονική» με ανακοίνωσή της εξηγεί στους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτή την παραίτηση, τονίζοντας ως κύριο ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΣΕΠ «με τον υπάρχοντα συσχετισμό φαίνεται να βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την οξύτητα των υπαρχόντων προβλημάτων και την ανάγκη σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική».

Η «Πανεπιστημονική» τονίζει ότι ανέλαβε την ευθύνη του προέδρου στο ΚΔΣ της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ (παρότι δεν απηχούσε το συσχετισμό των δυνάμεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο 20ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας), μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από τις προσκείμενες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρατάξεις και στη διαφαινόμενη διάθεση της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων να αλλάξει κατεύθυνση η λειτουργία της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τη γενικευμένη επέλαση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Σημειώνουμε ότι από τις 15 έδρες του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ, η «Πανεπιστημονική» κατέκτησε τις 2, 1 έδρα έχει η παράταξη η οποία πρόσκειται στο ΣΥΝ και οι υπόλοιπες 12 έδρες μοιράζονται σε τέσσερα σχήματα τα οποία πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Η αποδοχή από πλευράς της «Πανεπιστημονικής» της θέσης του προέδρου προέκυψε μετά από την αποδοχή εκ μέρους των δυνάμεων αυτών ενός πλαισίου πέντε σημείων που αναφέρονται στην ξεκάθαρη αντίθεση στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην αγωνιστική διεκδίκηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, δημόσιας και δωρεάν, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τα ιδρύματα και για τον κλάδο.

Παρά την προσπάθεια της «Πανεπιστημονικής» να στραφεί ο κλάδος σε ουσιαστικά αγωνιστική κατεύθυνση, οι άλλες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο ΚΔΣ της ΟΣΕΠ απλά σύρθηκαν στην αποδοχή του πλαισίου των πέντε σημείων αποδεικνύοντας, όπως επισημαίνει η «Πανεπιστημονική», «ότι ήταν συγκυριακή αυτή η στήριξη, διότι με τις διαστρεβλώσεις των αποφάσεων του ΚΔΣ ουσιαστικά τις προσάρμοσαν στις "επίσημες" και "ημιεπίσημες" απόψεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αφού αδυνατούν να αντιληφθούν την ουσία των προβλημάτων, εγκλωβισμένοι στις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές».

Ανεξάρτητα από την παραίτηση από τη θέση του προέδρου, η «Πανεπιστημονική» καταλήγει ότι θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα να παλεύει για μαχητικό, διεκδικητικό συνδικαλιστικό κίνημα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, κρίνοντάς το ως μόνο δρόμο για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στα ιδρύματα.

Ημίμετρα αντί για ουσιαστική αγωγή υγείας

Συζητήθηκε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ο πρόσφατος αιφνίδιος θάνατος μιας 14χρονης μαθήτριας σε σχολείο του Ζωγράφου ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη της αγωγής υγείας στα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρκείται σε ημίμετρα.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Καλός αναφέρθηκε σε μέτρα που υποτίθεται ότι έχουν ήδη ληφθεί και σε τίποτα δεν εμπόδισαν να μετράμε ήδη ένα θάνατο μέσα σε σχολείο. Ο υφυπουργός είπε ότι έχει αναβαθμιστεί η συμπλήρωση του ατομικού δελτίου υγείας των μαθητών, ότι έγιναν ειδικά σεμινάρια στους γυμναστές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και ότι λειτουργούν ήδη 50 συμβουλευτικοί σταθμοί νέων, όπου θα υπηρετούν καθηγητές που έχουν μετεκπαιδευτεί. Σαν να μην έφτανε η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, ο υφυπουργός κατηγόρησε για καταστροφολογία την Λ. Κανέλλη που κατέθεσε την Ερώτηση για το πρόβλημα!

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η συμπλήρωση των ατομικών δελτίων υγείας είναι τυπική, αφού δεν υπάρχει μηχανισμός που να ελέγχει τα στοιχεία. Απαιτείται, είπε, να είναι προϋπόθεση εγγραφής στο σχολείο ο έλεγχος του δελτίου από δημόσιο νοσοκομείο και τον οικογενειακό γιατρό. Αντί γι' αυτό, τόνισε, στα σχολεία δεν υπάρχουν ούτε φαρμακεία. Χρειάζεται, κατέληξε, να υπάρχει ανά σχολικό συγκρότημα και ένας γιατρός και να γίνει προμήθεια επαρκούς εξοπλισμού.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές

Σήμερα Τρίτη:

Η ΚΟΒ ΝΟΠΕ (Νομικής σχολής) της ΚΟΘ του ΚΚΕ κι η Τομεακή Οργάνωση ΝΟΠΕ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Δίκαιο, Κοινωνία, Τάξεις», που είναι και ομώνυμος τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Καλτσώνη. Η εκδήλωση γίνεται στις 7.30 μ.μ., στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για το περιβάλλον, στις 3 το μεσημέρι στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι. Θα μιλήσει ο Μπάμπης Ζιώγας, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ