ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αιματηρές ταραχές στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα

Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 25 τραυματίες ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων μετά τους φόνους τριών Αλβανών και τις επιθέσεις, με χειροβομβίδα, σε σερβικές καφετέριες...

Αστυνομικοί στον χώρο όπου έγινε η επίθεση των Αλβανών Κοσσοβάρων κατα της αποστολής του ΟΗΕ

Associated Press

Αστυνομικοί στον χώρο όπου έγινε η επίθεση των Αλβανών Κοσσοβάρων κατα της αποστολής του ΟΗΕ
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Αλλη μία απόδειξη της επισφαλούς, αν όχι εκρηκτικής, κατάστασης που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο και παρατείνεται με το δεδομένο τρόπο τακτικής των πολυεθνικών στρατευμάτων, ήταν τα αιματηρά επεισόδια που ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα και διήρκεσαν έως χτες το μεσημέρι με τη μορφή συγκρούσεων ανάμεσα σε πλήθος εκατοντάδων Κοσσοβάρων Αλβανών και Γάλλων στρατιωτών.Ο τραγικός απολογισμός των τεταμένων επεισοδίων του τελευταίου 48ώρου αναφέρει τουλάχιστον πέντε νεκρούς, πολλούς τραυματίες (τουλάχιστον 25 άτομα) και την προσωρινή (έως την ερχόμενη Δευτέρα) επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 20.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί με τη δικαιολογία της «εκτόνωσης της έντασης»...

Η αφορμή των συγκρούσεων δεν είναι εξακριβωμένη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «ΚΦΟΡ», Χένινγ Φίλιπ, όλα ξεκίνησαν μετά τις 21.00 (τοπική ώρα), όταν βρέθηκαν νεκροί από τα πυρά αγνώστων δύο Κοσσοβάροι Αλβανοί. Να επρόκειτο για προβοκάτσια; Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αξίζει να σημειωθεί μία «περίεργη» σύμπτωση: λίγα λεπτά μετά άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στη σερβική καφετερία «ΜΠΕΛΑΜΙ» του σερβικού τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, τραυματίζοντας 10 με 15 νεαρούς Σέρβους, θαμώνες του μαγαζιού. Μία ώρα μετά, γύρω στις 10.00 το βράδυ, έπεσε νεκρή από πυρά αγνώστων μiα Αλβανίδα και λίγα λεπτά αργότερα άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα, πάλι, σε (άλλη) σερβική καφετερία στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, προκαλώντας τον τραυματισμό 10 Σέρβων.

Από εκεί και πέρα, ο ανταποκριτής του γιουγκοσλαβικού πρακτορείου «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ» επικαλούμενος τοπικές σερβικές πηγές, μετέδωσε πως με τη ρήξη της χειροβομβίδας στην πρώτη σερβική καφετερία και τη μεταφορά των τραυματιών σε τοπικό νοσοκομείο, πλήθος εξοργισμένων Σέρβων συγκεντρώθηκε στην είσοδο του νοσοκομείου και στη συνέχεια «ξεσηκώθηκε, εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης». Σύμφωνα με το «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ», για αρκετές ώρες σημειώνονταν συμπλοκές με τη χρήση αυτόματων όπλων...

Από κει και πέρα, οι πληροφορίες που δίνει το «Ασοσιέιτεντ Πρες» παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα: Μετά τις επιθέσεις με χειροβομβίδες, πλήθη Αλβανών και Σέρβων συναντήθηκαν στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ (το οποίο οι Γάλλοι στρατιώτες έχουν οριοθετήσει ως «σύνορο» ανάμεσα στον αλβανικό και σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα) και συνεπλάκησαν.

Σύμφωνα, δε, με εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ, τα ξημερώματα Πέμπτης προς Παρασκευή σημειώθηκε μια μαζική μετακίνηση περίπου 4.000 Κοσσοβάρων Αλβανών που ζούσαν στον σερβικό τομέα της πόλης!

Οταν σταμάτησαν οι επεισοδιακές συγκρούσεις, ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους, ξεκίνησαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Αλβανούς και Γάλλους στρατιώτες. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» περίπου 500 Κοσσοβάροι Αλβανοί έμειναν στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ έως το πρωί. Οταν οι Γάλλοι στρατιώτες επιχείρησαν να τους εμποδίσουν να περάσουν στο σερβικό τομέα της πόλης, τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω. Οι Κοσσοβάροι Αλβανοί πέταξαν εναντίον τους πέτρες και μπουκάλια, προκαλώντας (σύμφωνα με ανώνυμες γαλλικές στρατιωτικές πηγές) τον (ελαφρύ) τραυματισμό τουλάχιστον πέντε Γάλλων στρατιωτών. Οι Γάλλοι στη συνέχεια ανταπάντησαν ρίχνοντας βροχή δακρυγόνων. Λίγες ώρες μετά, εμφανίστηκαν άνδρες των λεγόμενων «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου», οι οποίοι κάλεσαν το πλήθος (των Αλβανών) να διαλυθεί και να απομακρυνθεί. Κατά αυτόπτες μάρτυρες, ακούστηκαν ριπές όπλων και το πλήθος των νεαρών Αλβανών απομακρύνθηκε από τη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ, δίχως, ωστόσο, αυτό να ρίχνει αισθητά το θερμόμετρο της έντασης... Πάντως, κατά περίεργη σύμπτωση, μετά την εμφάνιση των «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» (τα οποία ως γνωστόν συγκροτούν κύρια δυνάμεις του γνωστού «UCK»), οι ταραχές σταμάτησαν.

Επιπλέον, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως παύει προσωρινώς την παρουσία της στο σερβικό τομέα της πόλης και πως απέστειλε ήδη τρία μέλη της στον αλβανικό τομέα της πόλης. Μάλιστα, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας, Σαντάκο Ογκάτα, καταδίκασε τα κρούσματα βίας, σχολιάζοντας πως είναι αδύνατο, κάτω από αυτές τις συνθήκες να προχωρήσει ο επαναπατρισμός εθνικών μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Γιόβιτσα Γιοβάνοβιτς, εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας, σχολιάζοντας τα επεισόδια στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, σημείωσε πως οι τελευταίες επιθέσεις είναι «μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών που καταβάλλουν Αλβανοί τρομοκράτες για την εκκαθάριση του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους». Επέκρινε δε τη στάση της αποστολής του ΟΗΕ, λέγοντας πως «το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει περισσότερο το έγκλημα...» και πως «οι πολυεθνικές δυνάμεις πρέπει να αντικαταστήσουν τα κούφια λόγια με καθοριστική δράση κατά του εγκλήματος».

Το περασμένο 24ωρο ένας Ρώσος στρατιώτης μέλος της «ΚΦΟΡ» τραυματίστηκε στον ώμο, από πυρά αγνώστου, την ώρα που συνόδευε Σερβόπουλα από το σχολείο προς τα σπίτια τους, στο χωριό Μπέρι Βότζτσε.


ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Διπλωματική όξυνση για το δεξαμενόπλοιο

Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο επιτηρείται από αμερικανικό ελικόπτερο

Associated Press

Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο επιτηρείται από αμερικανικό ελικόπτερο
ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Διπλωματικές και ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα της κράτησης του ρωσικού δεξαμενόπλοιου «Volganeft 147» στον Κόλπο του Ομάν από τον αμερικανικό στόλο με την αιτιολογία της μεταφοράς ιρακινού αργού πετρελαίου εκτός των πλαισίων που ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Μόσχα ζητά την άμεση απελευθέρωση του δεξαμενόπλοιου και του πληρώματος ενώ η Ουάσιγκτον επιμένει στην κράτησή του και κατηγορεί τα ρωσικά πλοία ότι, επανειλημμένως, έχουν παραβιάσει το εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, υπονοώντας ότι οφείλεται στην πάγια θέση της Μόσχας για άρση των κυρώσεων. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη ανακοίνωσε λιτά ότι το «Volganeft 147» δε μεταφέρει ιρακινό πετρέλαιο.

Την άμεση έγκριση του απόπλου του «Volganeft 147», που κρατείται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από την πολυεθνική Ναυτική Δύναμη Αναχαίτισης (MIF) της οποίας ηγείται ο αμερικανικός 5ος Στόλος, ζήτησε, και χθες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ έχει, ήδη, αποστείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον. Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι είναι κατανοητή η ανάγκη διενέργειας ελέγχων, αλλά χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την παρατεταμένη κράτηση του ρωσικού δεξαμενόπλοιου, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου. Ο Ιβανόφ, μάλιστα, διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν έχει αντίρρηση να πραγματοποιηθεί, από κοινού με τον αμερικανικό στόλο, νέος έλεγχος στο πλοίο, το οποίο, όμως, θα πρέπει, πρώτιστα να απελευθερωθεί.

Δηλώσεις έκανε και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Σεργκέι Φρανκ, ο οποίος επανέλαβε, όπως και ο Ιβανόφ, ότι το πλοίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε εμπορικές συναλλαγές σε όλα τα λιμάνια της περιοχής. Ο Φρανκ υπογράμμισε ότι είναι σε συνεχόμενη επαφή με τον πλοίαρχο του «Volganeft 147», Αμπκχάτ Κχασάνοφ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι το 18μελές πλήρωμα χαίρει άκρας υγείας και δε σημειώθηκε κανένα βίαιο περιστατικό κατά τη διάρκεια της νηοψίας που πραγματοποίησε ο αμερικανικός στόλος. Οπως έγινε γνωστό για τον Κόλπο του Ομάν αναχώρησαν, χθες, δύο ανώτεροι Ρώσοι διπλωμάτες, των οποίων τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά.

Οξύνει την αντιπαράθεση η Ουάσιγκτον

Στην αρχική της θέση, όμως, επιμένει η Ουάσιγκτον. Ο Κρεγκ Κουίνγκλεϊ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επανέλαβε ότι τα υπάρχοντα δείγματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν στο φορτίο του Volganeft από άνδρες του αμερικανικού στόλου δείχνουν, με αρκετή ακρίβεια, ότι πρόκειται για ιρακινό πετρέλαιο και γι' αυτό το λόγο το δεξαμενόπλοιο θα παραμείνει ακινητοποιημένο. Ο Κουίνγκλεϊ επανέλαβε, επίσης, ότι το δεξαμενόπλοιο εντοπίστηκε, ήδη, από τη στιγμή που απέπλευσε από το Ιράκ και πλευρίστηκε κατά τη διέλευσή του από τα στενά του Ορμούζ.

Τους τόνους της αντιπαράθεσης οξύνουν, ακόμη περισσότερο, οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι διαρκώς αυξανόμενος ο αριθμός των ρωσικών πλοίων που παραβιάζουν συστηματικά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ιράκ». Ο Κοέν συμπλήρωσε ότι «όπως φαίνεται την τακτική αυτή δεν την ενθαρρύνει επισήμως η ρωσική κυβέρνηση», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η στάση της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που ζητά την άρση του εμπάργκο, ενθαρρύνει αυτές τις δραστηριότητες.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε, επανειλημμένως, έρθει σε επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του Γενάρη, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εντεινόμενες υποψίες του MIF σε βάρος ρωσικών πλοίων. Ο Φόλεϊ εκτίμησε ότι οι ποσότητες του ιρακινού πετρελαίου που εξάγονται παρανόμως καθημερινά, είναι πολύ μεγάλες και αυξάνονται διαρκώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φόλεϊ, το 1998 εξάγονταν παρανόμως 50.000 βαρέλια καθημερινά, ενώ σήμερα η παράνομη εξαγωγή έχει φθάσει τα 100.000 βαρέλια σε καθημερινή βάση. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ, υπό το βάρος του εμπάργκο, έχει δικαίωμα να εξάγει, ανά εξάμηνο, πετρέλαιο αξίας 5,26 δισεκατομμυρίων, αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ προκειμένου να προμηθεύεται τρόφιμα και φάρμακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ