ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νομιμοποιούν το κατεψυγμένο ψωμί

Η κυβέρνηση ικανοποιεί πάγια αξίωση των αρτοβιομηχάνων και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ

Το «πράσινο φως» για τη νομιμοποίηση του ψησίματος κατεψυγμένου ψωμιού οπουδήποτε, δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί αρτοποιείων και πρατηρίων άρτου - ρύθμιση συναφών θεμάτων». Στην ουσία η κυβέρνηση ικανοποιεί την πάγια αξίωση των αρτοβιομηχάνων, που επιδιώκουν να αποσπάσουν μερίδιο από τον κλάδο της αρτοποιίας με τις λεγόμενες «θερμές γωνιές» στα σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης. Τις στοχεύσεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος τις ομολογεί και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ο οποίος δήλωσε ότι με τις νέες διατάξεις «ανταποκρινόμαστε στις νέες διεθνείς απαιτήσεις» και οι προωθούμενες αλλαγές μεταξύ των άλλων «διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό».

Πάντως, οι εκπρόσωποι των αρτοβιομηχάνων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις προϋποθέσεις που τίθενται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρίως όσον αφορά στο χώρο που προβλέπεται ότι θα πρέπει να διατίθεται για ψήσιμο τέτοιων σκευασμάτων, που είναι 60 τετραγωνικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:

  • «Φρέσκος άρτος» είναι αυτός που πωλείται στον τελικό καταναλωτή μέσα στην ημέρα της παραγωγής του, παράγεται χωρίς να μεσολαβεί διακοπή για συντήρηση από τη χρήση των πρώτων υλών του μέχρι το τελικό ψήσιμο και παράγεται από φρέσκια ζύμη.
  • «Διατηρημένος άρτος» ή «διατηρημένο αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσκεύασμα» είναι το ψωμί ή το σκεύασμα που προορίζεται για πώληση μετά την πάροδο είκοσι τεσσάρων ωρών από το τέλος της ημέρας κατά την οποία ολοκληρώνεται η παραγωγική διαδικασία.
  • «Ενδιάμεσο προϊόν αρτοποιίας», είναι η προδιαμορφωμένη ή μη ζύμη ωμού άρτου με ή χωρίς ζύμωση που προορίζεται για παρατεταμένη συντήρηση και στη συνέχεια για ψήσιμο και ο ημιψημένος και κατεψυγμένος ή ο ολοσχερώς ψημένος και κατεψυγμένος άρτος.
  • Η πώληση προϊόντων αρτοποιίας επιτρέπεται μόνο από τα αρτοποιεία, τα πρατήρια άρτου, τα ζαχαροπλαστεία, τα γαλακτοπωλεία και τις υπεραγορές τροφίμων, εφόσον η πώληση στις υπεραγορές γίνεται μέσα σε αυτοτελή ισόγειο χώρο είκοσι τουλάχιστον τ.μ. σαφώς διαχωρισμένο με κατάλληλο υλικό ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων.
  • Η εγκατάσταση ολοκλήρωσης ψησίματος μπορεί να αποτελεί είτε αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα είτε τμήμα μεικτού καταστήματος τροφίμων συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον εξήντα τετραγωνικών μέτρων. Εάν η εγκατάσταση αποτελεί τμήμα μεικτού καταστήματος μπορεί να βρίσκεται μέσα ή έξω από αυτό ως αυτοτελής και ανεξάρτητος χώρος.
  • Τα διατηρημένα προϊόντα αρτοποιίας πωλούνται υποχρεωτικά σε συσκευασία, στην οποία αναγράφονται οι ενδείξεις «διατηρημένος άρτος» ή «αρτοπαρασκεύασμα από κατεψυγμένη ζύμη». Οι ενδείξεις συμπληρώνονται από τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο συντήρησης που μπορεί να είναι διάφορες μορφές κατάψυξης.
  • Τα προϊόντα αρτοποιίας που προέρχονται από μη ολοκληρωμένο ψήσιμο πωλούνται σε συσκευασία στην οποία αναγράφεται και η ένδειξη «άρτος διατηρημένος από κατεψυγμένη ζύμη ή αρτοπαρασκεύασμα ή αρτοσυσκεύασμα διατηρημένο από κατεψυγμένη ζύμη».
  • Τα προϊόντα αρτοποιίας που παράγονται από επιχείρηση που έχει ως αντικείμενο τη ζύμωση και το ψήσιμο ή μόνο το ψήσιμο του ενδιάμεσου προϊόντος αρτοποιίας πωλούνται σε διαφορετικά ράφια από εκείνα του φρέσκου ψωμιού. Στα ράφια αυτά θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς «διατηρημένος άρτος από κατεψυγμένη ζύμη» ή «αρτοπαρασκευάσματα από κατεψυγμένη ζύμη». Πρέπει να διατίθενται σε φυσική θερμοκρασία μέσα σε χάρτινη σακούλα.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συνεχίζεται το αίσχος των αγροτοδικείων

Βαριές καταδίκες σε 8 αγρότες που συμμετείχαν σε αγωνιστική κινητοποίηση τον Απρίλη του 2003 στο Δέλτα Καρδίτσας

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών. Το αγροτοδικείο της Καρδίτσας καταδίκασε 8 αγρότες που συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση στις 6 του Απρίλη του 2003 στο Δέλτα της Καρδίτσας. Η ποινή ήταν πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Η καταδίκη αυτή έρχεται να προστεθεί στις πολλές άλλες που επέβαλαν τα δικαστήρια επί γαλάζιας διακυβέρνησης, με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Και αποκαλύπτει περίτρανα πόσο ψεύτικες και υποκριτικές ήταν οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για σταμάτημα των δικαστικών διώξεων. Ο αγώνας των ξωμάχων, που παλεύουν για το ψωμί και το δίκιο τους, εξακολουθεί να οδηγείται στα δικαστήρια και αποδεικνύεται πως και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει την ίδια πρακτική με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, δεν προκαλεί καμία απορία το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, δεν καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιαγροτική, τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των αγωνιζομένων αγροτών, γιατί είναι εμφανές ότι συμφωνεί με αυτή την πολιτική. Αλλωστε επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η φάμπρικα των αγροτοδικείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να σταματήσει επιτέλους το αίσχος των αγροτοδικείων και να μην κάνει απλώς λόγο για ανεξάρτητη δικαιοσύνη, όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι κυβερνώντες.

Πάλι φταίνε οι μισθοί...

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δυο μέρες μετά τη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, ξαναχτύπησε. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, επανέφερε τη γνωστή αντιδραστική θεωρία πως για όλα τα στραβά και ανάποδα της ελληνικής οικονομίας, «φταίνε οι εργαζόμενοι» και οι... παχυλοί μισθοί τους. Ετσι, υπερθεματίζοντας των αντιλαϊκών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συγκράτηση του πληθωρισμού με μέτρα και πολιτικές που δε θα θίγουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά μόνο τα λαϊκά εισοδήματα, επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για την επιβολή «πλαφόν» στις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων γύρω και κάτω από 2%.

Θεωρώντας πως για τον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού στην Ελλάδα «φταίνε» οι ...«μεγάλοι μισθοί των εργαζομένων, ο Ν. Γκαργκάνας, υποστηρίζει πως «οι αυξήσεις των συμβατικών αποδοχών που προκύπτουν από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» δεν πρέπει να ακολουθούν τη μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Αντίθετα, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες - στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» (!) θα πρέπει να συμφωνούν στην εφαρμογή εισοδηματικών πολιτικών, ώστε οι μισθολογικές αυξήσεις να μην υπερβαίνουν «το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ (και όχι στην Ελλάδα)». Δηλαδή, οι αυξήσεις των μισθών να υπολείπονται τουλάχιστον 1,5 μονάδα από τον επίσημο πληθωρισμό...

Βέβαια, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα - που επάξια του ανήκει ο τίτλος «μίστερ λιτότητας» - έχει άγρια μεσάνυχτα, για το πώς επιβιώνουν τα εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων με μισθούς και συντάξεις από 400 μέχρι 800 ευρώ το μήνα. Και πώς να το φανταστεί ο κύριος Γκαργκάνας, όταν ο δικός του μισθός - που ίσως ξεπερνά και τα... 20.000 ευρώ το μήνα - αντιστοιχεί σε περίπου 50 μισθούς ή συντάξεις εκείνων που αμείβονται με 400 ευρώ; Και μια λεπτομέρεια. Ο επίσημος, μηνιάτικος μισθός του κ. Γκαργκάνα, είναι μεγαλύτερος περίπου κατά 5.000 ευρώ το μήνα ακόμα και από τον επίσημο μισθό του διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Α. Γκρίνσπαν.

Αξιος, λοιπόν, ο μισθός όλων εκείνων που - αμειβόμενοι παχυλά για να υπηρετούν αυτό το άδικο και καθαρά ταξικό αντιλαϊκό εκμεταλλευτικό σύστημα - διατυπώνουν αυτές τις αντιδραστικές θέσεις για τη διαιώνιση των εφαρμοζόμενων πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων.


Λ.Τ.

Το ωράριο των καταστημάτων τις γιορτές

Το ωράριο που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας για τα καταστήματα της πόλης κατά την περίοδο των γιορτών έχει ως εξής:

  • Μέχρι και Παρασκευή 16/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 17/12: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Κυριακή 18/12: 10.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 19/12 μέχρι και Παρασκευή 23/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 24/12: 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 26/12: αργία
  • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 9.00 - 5.00 μ.μ.
  • Τη Δευτέρα 2 Γενάρη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 18 Δεκέμβρη.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Παρασκευή 16/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 17/12, Κυριακή 18/12 και Δευτέρα 19/12: 7.00 π.μ. 4.00 μ.μ.
  • Τρίτη 20/12 μέχρι και Παρασκευή 23/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 24/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ όλες τις μέρες θα λειτουργήσουν όπως όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ την Κυριακή 18/12 θα λειτουργήσουν 8.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ