ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Βρήκαν αφορμή για νέα μέτρα καταστολής...

ΣΙΔΝΕΪ.--

Τεταμένη κατάσταση επικρατούσε το περασμένο 24ωρο στα περισσότερα προάστια του Σίδνεϊ, με εκατοντάδες αστυνομικούς να περιπολούν σε διάφορα σημεία της πόλης ή να σταματούν για ελέγχους «ύποπτους» πεζούς και ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς την παραλία Κρονούλα. Εκεί απ' όπου ξεκίνησαν, το τελευταίο τριήμερο, οι βίαιες ταραχές και συγκρούσεις μεταξύ Αυστραλών αγγλοσαξονικής καταγωγής και μεσανατολικής καταγωγής...

Ωστόσο, η έντονη αστυνομική παρουσία στα προάστια του Σίδνεϊ φαίνεται πως δε θα είναι εφήμερη... Ο νέος πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μόρις Ιέμα ανήγγειλε χτες δέσμη αστυνομοκρατικών μέτρων σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και όχι βεβαίως να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που τροφοδοτούν τις ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις που - όπως κατέγραψε μεγάλη μερίδα του Τύπου της Αυστραλίας - συμμετείχαν στην οργάνωση των ρατσιστικών ταραχών...

Ετσι, λίγο μετά τον απολογισμό των (περιορισμένης έκτασης) προχτεσινοβραδινών επεισοδίων στο Σίδνεϊ, στα οποία «πρωταγωνίστησαν», αυτή τη φορά, νεαροί μεσανατολικής καταγωγής και έληξαν με 11 συλληφθέντες και επτά τραυματίες ο πρωθυπουργός της Ν.Ν. Ουαλίας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων:

  • Τη δυνατότητα οι αστυνομικοί να στήνουν, «κατά βούληση», «ζώνες αποκλεισμού» για τη διενέργεια ελέγχων σε ύποπτους πεζούς και σε ΙΧ αυτοκίνητα.
  • Αύξηση των περιπολιών από ειδικές «κινητές» μονάδες αστυνομικών και εκπαιδευμένων αστυνομικών σκύλων.
  • Αύξηση της ποινής κάθειρξης από 5 σε 15 χρόνια έναντι όσων συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε ταραχές...

Πάντως, ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας παρατηρούσαν και χτες πως η ρατσιστική βία είναι σύμπτωμα του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού της αυστραλέζικης κοινωνίας και θα μπορούσε - ιδιαίτερα με την περαιτέρω όξυνση της αντιδραστικής πολιτικής του Αυστραλού πρωθυπουργού Χάουαρντ - να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών Αυστραλών Μουσουλμάνων ή μεσανατολικής καταγωγής...

Δήλωση του ΓΓ του ΚΚ Αυστραλίας

Αμεση συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής των «αντιτρομοκρατικών» νόμων, των αποτρόπαιων διακρίσεων σε βάρος των προσφύγων, των συλλήψεων μελών της μουσουλμανικής κοινότητας δίχως την απαγγελία κατηγοριών, της ενσυνείδητης ενίσχυσης του φόβου και της ανασφάλειας, των απειλών πολέμου κατά άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής πέρα απ' τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, στους οποίους η Αυστραλία είναι ενεργός συμμέτοχος, είναι οι ρατσιστικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, επισημαίνει σε χτεσινή δήλωσή του ο ΓΓ του ΚΚ Αυστραλίας Πίτερ Σάιμον, καταδικάζοντας τα επεισόδια.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Τριγμοί μετά τη δολοφονία Τουένι

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Λίβανο, μετά τη δολοφονία του βουλευτή και διευθυντή της εφημερίδας «αν Νάχαρ», του 48χρονου Γκιμπράν Τουένι, γνωστού για τις θέσεις του κατά της συριακής πολιτικής στο Λίβανο. Χθες, σχολεία, πανεπιστήμια, καταστήματα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους, ενώ πλήθος πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, όπου η οικογένεια δεχόταν συλλυπητήρια.

Τα κόμματα, που, μετά τη δολοφονία Χαρίρι, σχημάτισαν, ατύπως, ένα «αντισυριακό» μέτωπο, κάλεσαν σε γενική απεργία, σήμερα, μέρα της κηδείας. Ο, παλαιότερα, στενός σύμμαχος της Δαμασκού και νυν σφοδρός επικριτής της, Δρούζος Ουαλίντ Τζουμπλάντ, ζήτησε «αλλαγή του καθεστώτος Ασαντ, γιατί προκαλεί αστάθεια στην περιοχή». Η εφημερίδα του Τουένι κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Ο Γκιμπράν Τουένι δεν πέθανε, η αν Νάχαρ συνεχίζει». Πολύ επιθετικότερα πρωτοσέλιδα, όμως, είχαν άλλες εφημερίδες, όπως η «αλ Μουστάκμπαλ» της οικογένειας Χαρίρι: «Το καθεστώς της Δαμασκού δολοφόνησε τον Τουένι».

Τη δολοφονία καταδίκασε σύσσωμος ο λιβανικός πολιτικός κόσμος, ο αραβικός κόσμος και πλήθος κυβερνήσεων. Ομως, το επόμενο βήμα προκαλεί ...τριγμούς. Από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το βράδυ της Δευτέρας, αποχώρησαν 5 σιίτες υπουργοί των «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ» και 1 Χριστιανός, που έχουν ταχθεί κατά της ενοχοποίησης της Δαμασκού και της ανάμειξης του ΟΗΕ στη διαδικασία διερεύνησης των δολοφονιών. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού Φουάντ Σανιόρα να τηλεφωνήσει, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων υπουργών, στον ΓΓ του ΟΗΕ, ζητώντας είτε να επεκταθεί η έρευνα που διεξάγεται για το Χαρίρι και στις υπόλοιπες 13 δολοφονικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Λίβανο, τον τελευταίο χρόνο, είτε να διαταχθεί μια νέα σχετική έρευνα. Σε μια προσπάθεια, πάντως, να μην προκληθεί κυβερνητική κρίση, οι αποχωρήσαντες δεν παραιτήθηκαν.

Υπό αυτό το κλίμα, αργά χθες, επρόκειτο να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η νέα έκθεση του Γερμανού ανακριτή για τη δολοφονία Χαρίρι, όπου φέρεται να υποστηρίζει ότι Σύροι αξιωματούχοι κατέστρεψαν στοιχεία και ότι πράκτορες συριακών και λιβανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν ανάμειξη. Ο Μέλις, που είχε πάρει κατάθεση και από τον Τουένι, φέρεται να ζητά νέα παράταση της έρευνας, ενώ ο Λευκός Οίκος μιλούσε για «εντονότερες πιέσεις» στη Συρία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ισχυρός σεισμός

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Μόνο τέσσερις τραυματισμοί και υλικές ζημιές σε 100 σπίτια είχαν αναφερθεί έως χθες βράδυ από το σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς την Τρίτη, με επίκεντρο την ορεινή περιοχή Χίντου Κους, στη μεθόριο του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν και το Πακιστάν.

Η δόνηση έγινε αισθητή έως το διοικούμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ, όπου προκάλεσε πανικό, εξωθώντας πολλούς κατοίκους της περιοχής - όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στο σεισμό της 8ης Οκτώβρη - να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακόμα κι αν επρόκειτο για σκηνές. Ο σεισμός έγινε αισθητός έως το Νέο Δελχί της Ινδίας. Πάντως, το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού - καταγράφηκε σε βάθος 230 χλμ., σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ - σύμφωνα με έναν Αμερικανό σεισμολόγο, τον Ντον Μπλέικμαν, σημαίνει ότι ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Στο μεταξύ, χθες, μικροπωλητές των δρόμων που εξαναγκάστηκαν από τις αρχές να απομακρυνθούν από την εμπορική περιοχή όπου βρίσκεται το νεόδμητο πολυτελές ξενοδοχείο Καμπούλ Σιρίνα πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Καμπούλ και έριξαν πέτρες εναντίον του κτιρίου, προκαλώντας ζημιές σε μερικά από τα τζάμια του. Η εικόνα των Αφγανών φτωχών μικροπωλητών προφανώς «ενοχλούσε» τους Δυτικούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς και τους λοιπούς ενοίκους του ξενοδοχείου...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στη Νοτιοανατολική Ρουμανία, ανακοινώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί πληροφορίες για ζημιές.

ΡΩΜΗ.-- Μακαρόνια, ιταλικής προέλευσης, με ποσότητα μολύβδου ανακάλυψαν οι υγειονομικές αρχές της Πολωνίας τον περασμένο μήνα και το όλο θέμα έχει φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω αναλύσεις και εξετάσεις. Στα μακαρόνια νούμερο 5 «Μπαρίλα» βρέθηκε ποσότητα μολύβδου 0,53 χιλιοστόγραμμα, ενώ το ανώτατο όριο είναι 0,2. Τα ζυμαρικά είναι παραγωγής Απρίλη 2005 και ήταν προορισμένα για εξαγωγή. Από τη μεριά της η βιομηχανία ζυμαρικών απαντά πως πρόκειται για λάθος στις μετρήσεις των πολωνικών εργαστηρίων.

ΡΩΜΗ.-- Περίπου 12.000.000 κάτοικοι χωρών της Νότιας Αφρικής, όπως η Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, χρειάζονται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα, ανακοίνωσε χτες το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Η Ρωσία και οι δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που συγκροτούν την ένωση ASEAN δεσμεύτηκαν χτες να «καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία» και να εντείνουν το μεταξύ τους εμπόριο. Τη σύνοδο άνοιξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που μαζί με τους ομολόγους του υπέγραψε μια διακήρυξη 27 σημείων και ένα λεπτομερές σχέδιο, έναν «οδικό χάρτη» των σχέσεων Ρωσίας-Ασίας για τα επόμενα 10 χρόνια.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνομιλίες κυβέρνησης και ELN

ΑΒΑΝΑ.-

Ειδικοί απεσταλμένοι της κυβέρνησης της Κολομβίας και στελέχη του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» - ELN (μιας μικρής αντάρτικης οργάνωσης) βρίσκονται από χθες στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, όπου αναμενόταν να αρχίσουν τον πρώτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η κολομβιανή κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο, «ύπατο αρμοστή για την ειρήνη», θα συμμετάσχει στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες με την αντιπροσωπεία του ELN, που έχει ως επικεφαλής τον ηγέτη της οργάνωσης των ανταρτών Φρανσίσκο Γκαλάν ή κοινώς Αντόνιο Γκαρσία και διαμεσολαβητές την κυβέρνηση της Κούβας, όπως αναφέρει το βρετανικό ΒΒC. Επίσης τις συνομιλίες θα παρακολουθήσουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες και συγκεκριμένα της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. Σημειώνεται ότι ανάλογη διαμεσολαβητική προσπάθεια εκ μέρους της Κούβας προ διετίας είχε αποτύχει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ