ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκλογές με μεγάλη συμμετοχή και πολλά «μέτωπα»

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των Ιρακινών πολιτών στις χτεσινές εκλογές
Μεγάλη ήταν η προσέλευση των Ιρακινών πολιτών στις χτεσινές εκλογές
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Παράταση μιας ώρας δόθηκε στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Βουλής στο Ιράκ, μετά από την αθρόα προσέλευση των Ιρακινών στις κάλπες, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στα χιλιάδες εκλογικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στις σουνιτικές περιοχές, παρατηρήθηκαν τεράστιες ουρές και οι ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να περιμένουν αρκετή ώρα μέχρι να ψηφίσουν. Σε ορισμένα, μάλιστα, σημεία, κυρίως σε σουνιτικές πόλεις, αναφέρθηκαν ελλείψεις σε ψηφοδέλτια, γεγονός που απείλησε, προς στιγμήν, να υπάρξει ένταση καθώς διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι η έλλειψη αυτή δεν ήταν τυχαία.

Το σχετικά ήρεμο κλίμα διατάραξαν επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, όπου έκρηξη μπροστά στην Πράσινη Ζώνη, τραυμάτισε 2 πολίτες και 1 Αμερικανό πεζοναύτη, στο Ταλ Αφάρ, όπου από όλμους σκοτώθηκε 1 πολίτης, και στη Μοσούλη, όπου από χειροβομβίδα σκοτώθηκε ένας σχολικός φύλακας. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και σε Ραμάντι, Τικρίτ και Φαλούτζα, χωρίς να προκληθούν θύματα και χωρίς να σταματήσει η εκλογική διαδικασία.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί, εκτός από τις κατοχικές δυνάμεις, και περισσότεροι από 150.000 Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί, ενώ σε αρκετές σουνιτικές πόλεις, όπως το Ραμάντι, τη φύλαξη των εκλογικών τμημάτων ανέλαβαν ένοπλοι μασκοφόροι μαχητές διαφόρων αντιστασιακών οργανώσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμμετοχή στη διαδικασία ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Ιδιαίτερα επειδή η πλειοψηφία των σουνιτικών πολιτικών παρατάξεων, των θρησκευτικών ενώσεων, αλλά και των ανταρτικών οργανώσεων κάλεσαν τους σουνίτες να ψηφίσουν, εκτιμώντας ότι η περιθωριοποίησή τους από την πολιτική ζωή, έστω και υπό κατοχή, έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης στις σιιτικές και κατοχικές δυνάμεις.

Ενδεικτικό της αντίληψης που έχει επικρατήσει στη σουνιτική κοινότητα είναι η φράση που αποδίδεται σε οργανώσεις και μαχητές ότι «η κατοχή θα διωχτεί με τα όπλα, αλλά τα εσωτερικά μας προβλήματα θα λυθούν πολιτικά, αλλιώς η ενότητα της χώρας θα διαλυθεί». Κατά πολλούς αναλυτές, εκτός από τη σουνιτική συμμετοχή, αυτό που χαρακτηρίζει τις εκλογές είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα θρησκευτικά και κοσμικά κόμματα, οποιουδήποτε δόγματος, με το ζήτημα να έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας. Επίσημα αποτελέσματα, πάντως, δεν αναμένονται να δημοσιοποιηθούν πριν τις αρχές της επόμενης βδομάδας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βαθαίνει η κρίση στη «Φατάχ»

ΡΑΜΑΛΑ.-

Τη χειρότερη κρίση στη σαραντάχρονη ιστορία της φαίνεται ότι διέρχεται η πολιτική παράταξη που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ, η «Φατάχ», που επί χρόνια ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής. Μετά από τις πολυήμερες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που εκδηλώθηκαν ακόμη και με τη μορφή ένοπλων συγκρούσεων, και την ακύρωση από τον νυν επικεφαλής της, Μαχμούντ Αμπάς, της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης υποψηφίων για τις βουλευτικές του Γενάρη, την Τετάρτη το βράδυ, στελέχη της οργάνωσης, που πρόσκεινται σε αυτό που είθισται να ονομάζεται «νεότερη γενιά», προχώρησαν στην κατάθεση ξεχωριστού ψηφοδελτίου.

Η κίνηση επισημοποιήθηκε από τη σύζυγο του ηγέτη της «Φατάχ», στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, που βρίσκεται στις ισραηλινές φυλακές καταδικασμένος σε 5 φορές ισόβια. Στο ψηφοδέλτιο, που φέρει το όνομα «αλ Μουστάκμπαλ» (Το Μέλλον), συμμετέχουν, εκτός από τον Μπαργκούτι που τίθεται επικεφαλής, οι πρώην υπεύθυνοι ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, αντιστοίχως, Μουχάμαντ Ντάχλαν και Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Και οι δύο αυτοί αξιωματούχοι είχαν επιλεγεί για τις θέσεις αυτές από τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος και τους απομάκρυνε αργότερα, ενώ έχουν δεχτεί αρκετές επικρίσεις, καθώς το Ισραήλ τους έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «καλούς συνομιλητές».

Οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο αυτό διευκρίνιζαν ότι δεν αποχωρούν από την οργάνωση. Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο κατέθεσε και η «επίσημη» Φατάχ, με επικεφαλής, και πάλι, τον Μαρουάν Μπαργκούτι. Η διαμάχη ανάμεσα στη «νέα γενιά» και στην «παλιά φρουρά» βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που χάθηκε ο Γιάσερ Αραφάτ, χωρίς διακοπή. Οι πρώτοι κατηγορούν τους δεύτερους ότι έχουν «φθαρεί» πολιτικά από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας και ότι η επιμονή τους να μην αφήνουν αρκετό «χώρο» για την ανάδειξη νέων στελεχών, ενισχύει εσωτερικά τη θέση της «Χαμάς» και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής τις επιδιώξεις του Ισραήλ.

Οπως διέρρεαν, πάντως, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον φυλακισμένο Μπαργκούτι, οι οποίες θα συνεχιστούν, σε μια προσπάθεια η οργάνωση να μην κατέλθει διαιρεμένη στις εκλογές. Οι διαβουλεύσεις αυτές, όμως, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Γενάρη, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

ΗΠΑ
Παράταση του αντιτρομοκρατικού νόμου...

...και απόφαση Κογκρέσου κατά της κακομεταχείρισης κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το Κογκρέσο νομοθετεί κατά της κακομεταχείρισης υπόπτων για τρομοκρατία, ειδικά όσον αφορά στην κράτηση κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο.

Η νομοθεσία που υπερψηφίστηκε και από τα δύο τμήματα του Κογκρέσου δεν είναι δεσμευτική για την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι θα παραμερίσει τις «ενστάσεις» και τελικά θα δεχτεί το μέτρο, που αποτελεί πρωτοβουλία του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα απαγορεύει ρητά τη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση ξένων υπηκόων, που κρατούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία.

Η απαγόρευση κακομεταχείρισης θα ισχύει για τους υπόπτους για τρομοκρατία που έχουν συλληφθεί από Αμερικανούς, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία κρατούνται.

Η στάση αυτή του Λευκού Οίκου αποτελεί ουσιαστικά ανταπόδοση στον παραμερισμό τυχόν αντιρρήσεων, όπως είχαν διατυπωθεί από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, στην ανανέωση της ισχύος του Νόμου Πάτριοτ. Με ψήφους 251 έναντι 174 η Βουλή των αντιπροσώπων καταρχήν υπερψήφισε την παράταση του διαβόητου αντιτρομοκρατικού νόμου που τέθηκε σε ισχύ εξ αφορμής των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη.

Ερευνα για τα βασανιστήρια

Τέλος, ποσοστό 21% έως 32% των Ευρωπαίων πολιτών εκτιμά ότι είναι δικαιολογημένα τα βασανιστήρια σε άτομα ύποπτα για τρομοκρατία, όπως προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου «Ipsos-Mori» που έγινε σε εννέα χώρες, ανάμεσα στις 15 και 28 Νοέμβρη.

Οι Γάλλοι σε ποσοστό 32%, οι Βρετανοί κατά 30% και οι Γερμανοί κατά 30% συμμερίζονται περισσότερο την άποψη αυτή, συγκριτικά με το 23% των Ιταλών και το 21% των Ισπανών.

Εκτός Ευρώπης, και πάντα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, πιο ευνοϊκά υπέρ των βασανιστηρίων υπόπτων για τρομοκρατία τάσσονται η Νότια Κορέα 54%, οι ΗΠΑ 38%, το Μεξικό 32% και ο Καναδάς 28%.

Προκύπτει εξάλλου ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που τάσσονται «σε όλες τις περιπτώσεις» κατά των βασανιστήριων είναι: 65% στη Γαλλία και 74% στην Ιταλία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες αμερικανικές απώλειες

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αλλος ένας στρατιώτης των ΗΠΑ και ένας μαχητής των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη στην επαρχία Κανταχάρ, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, περίπολος δέχτηκε επίθεση σε ορεινή περιοχή. Ο αριθμός των «συμμαχικών» (κατοχικών) απωλειών πλησιάζει φέτος τους 100 και είναι ο υψηλότερος από την εισβολή στη χώρα το 2001, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε άλλα επεισόδια, ένας δάσκαλος δολοφονήθηκε στη Χελμάντ, ένας Αμερικανός και ένας Αφγανός στρατιώτης τραυματίστηκαν από έκρηξη.

Στο μεταξύ, άρχισε η «σοδειά» της παπαρούνας, που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της παρασκευής και εμπορίας οπίου και ηρωίνης - το Αφγανιστάν είναι η χώρα από όπου προέρχεται πάνω από το 86% της ηρωίνης που κυκλοφορεί παγκοσμίως.

Ακόμη, χθες οι δυνάμεις των ΗΠΑ απελευθέρωσαν 47 Αφγανούς κρατούμενους από τη βάση Μπαγκράμ, όπου έχουν καταγραφεί βασανιστήρια και δύο θάνατοι κρατουμένων. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεκδικούν την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ