ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Ολοκληρώθηκε το αντεργατικό έγκλημα

Καταπέλτης οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Η ένταση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και στις πρώην ΔΕΚΟ (φωτ. από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα)
Η ένταση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και στις πρώην ΔΕΚΟ (φωτ. από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα)
Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και επί των άρθρων η ψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τις πρώην ΔΕΚΟ, προκειμένου αυτές να ξεπουληθούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα στους ιδιώτες, απαλλαγμένες μάλιστα από τα «βάρη» των κατακτήσεων των εργαζομένων σε αυτές.

Κατά την τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις τόσο της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα, όσο και των βουλευτών του αποκάλυψε την ουσία της αντιδραστικής πολιτικής της ΝΔ, καθώς και την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ που δήθεν αντιδρά στο νομοσχέδιο. Αλλωστε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν σαφής, αφού παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, στην ουσία δήλωσε σύμφωνος με την «ελαστικοποίηση» των μορφών εργασίας και την αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Με τη βούλα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Στην ομιλία της, η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει μια μεγάλη πορεία που τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης των αγορών. Κάτι τέτοιο άλλωστε, είπε, περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και μάλιστα είναι κοινό πρόγραμμα με αυτό του ΠΑΣΟΚ. Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα, είπε η Ε. Παντελάκη, είναι ο κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματά του για αυτές τις πολιτικές και όχι μόνο να αγανακτεί, αλλά να αντιδρά και να δρομολογήσει συνθήκες ώστε να μπορεί να ζήσει καλύτερα. Μάλιστα, τόνισε, πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προοπτικές ώστε στα επόμενα χρόνια να ανατραπεί αυτή η πολιτική γιατί δεν μπορούν να συνδυαστούν οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας με αυτήν την πολιτική.

Ο Αντ. Σκυλλάκος στην παρέμβασή του υπενθύμισε ότι πηγή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ με την οποία συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Αναφερόμενος στην προπαγάνδα για τις ζημιές που έχουν οι ΔΕΚΟ και για τους «υψηλούς μισθούς» των εργαζομένων τόνισε ότι οι κατήγοροι δε λένε πως πολλές από τις λεγόμενες ζημιές προέκυψαν γιατί οι ΔΕΚΟ ήταν υποχρεωμένες να προσφέρουν και κάποιο κοινωνικό έργο, και λόγω ψήφων και κάτω από την πίεση του κινήματος. Εάν, είπε, δεν υπηρετούσαν και κάποιο κοινωνικό έργο κάτω από την πίεση της ταξικής πάλης, δε θα είχαμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τηλέφωνο σε όλα τα χωριά. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, κρύβουν το γεγονός ότι ζημιές προέκυψαν από τα κέρδη που είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι επιχειρηματίες και οι διάφοροι προμηθευτές που ξεζούμιζαν τις ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά του ο Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι όψιμος πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Από το 1990, είπε, ενημερώσαμε τι θα επακολουθήσει με την ένταξή μας στην αντιλαϊκή, ταξική πολιτική της ΕΕ και πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, όταν τα άλλα κόμματα, το καθένα με το δικό του σλόγκαν, έστρωναν το δρόμο στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. «Η καπιταλιστική ενοποίηση της Ευρώπης δε μας ζάλισε, ούτε μας τρόμαξε, ξέραμε με ποιον έχουμε να κάνουμε και πήγαμε συνειδητά κόντρα στο ρεύμα που διαμόρφωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ στα πρότυπα της κατάπτυστης συμφωνίας στον ΟΤΕ που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού. Και η σημερινή κυβέρνηση, είπε, συνεχίζει με ζήλο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε θέσει ως στόχο τις 3.000 ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ. Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι στην πορεία ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ είχαμε αύξηση τιμολογίων, στασιμότητα των μισθών των εργαζομένων και μείωση του αριθμού τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είπε, είναι μεταξύ άλλων η συντήρηση σοβαρών τομέων δράσης των ΔΕΚΟ να δίνεται σε εργολάβους και να γίνονται συμπράξεις με τους μεγαλοκεφαλαιούχους.

«Αντιπαραθέσεις» και αποχωρήσεις για τα μάτια του κόσμου...

Η συζήτηση των άρθρων ολοκληρώθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, αφού το ΠΑΣΟΚ που είχε προαναγγείλει ότι θα τη ζητήσει αποχώρησε από τη συζήτηση επί των άρθρων, όταν προφανώς οι υπεύθυνοι της κοινοβουλευτικής του ομάδας διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να... μαζέψουν όλους τους βουλευτές τους για ψηφοφορία χτες το απόγευμα.

Η αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πυροδότησε νέο γύρο ανούσιας αντιπαράθεσης. Σχολιάζοντας την αποχώρηση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου παρουσίαζε το νέο πρόγραμμα σταθερότητας: «Μπορείτε να αποχωρείτε όποτε θέλετε, ούτως ή άλλως ή είστε εδώ ή όχι το ίδιο είναι». Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε προσβλητική από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διά στόματος Γ. Φλωρίδη επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας: «Ηρθε ο υπουργός να μας πει τις γνωστές μπαρούφες και να μας πει ότι έχει το ΠΑΣΟΚ γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια. Ποιος, ο Αλογοσκούφης. Σιγά την προσωπικότητα...». Με τέτοιου είδους επιχειρήματα και εκφράσεις αντιπαρατίθενται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, αφού επί της ουσίας της πολιτικής που ακολουθείται δε χωράνε βαριές εκφράσεις, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης σύμπνοια...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στις ιδιωτικοποιήσεις

Συγκέντρωση χτες και διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας στις πρώην ΔΕΚΟ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Κλαυθμώνος
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Κλαυθμώνος
Μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις πρώην ΔΕΚΟ ενάντια στο νέο αντεργατικό νόμο, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας. Στο διάβημα παραβρέθηκε και ο Χρ. Σκεπετάρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή όπου και κατέθεσαν ψήφισμα. Σε αυτό επισημαίνεται ότι με το νόμο για τις ΔΕΚΟ μεγαλώνει η εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων σε αυτές. Ξεθεμελιώνονται οι εργασιακές σχέσεις και διευκολύνεται το μεγάλο κεφάλαιο να λεηλατήσει όσες ΔΕΚΟ έχουν απομείνει, αποκομίζοντας μόνο τεράστια κέρδη σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για ενιαίους αποκλειστικά κρατικούς φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας (ΔΕΚΟ), οι οποίοι θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Την ανάγκη για συσπείρωση των εργαζομένων στο ΠΑΜΕ, για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά η χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - και στις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Λες και δεν είναι αυτές που υπογράφουν τις κατάπτυστες Συλλογικές Συμβάσεις, αποδέχονται τον ανταγωνισμό και στηρίζουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ. Και σήμερα τάχα ζητάνε την απόσυρση του νομοσχεδίου (που από χτες έγινε νόμος) γιατί η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων δε γίνεται μέσα από «διάλογο», όπως στον ΟΤΕ...

Καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κοζάνης

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις πρώην ΔΕΚΟ, η ψήφιση του οποίου ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και το οποίο στόχο έχει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα και την κατάργηση της μονιμότητας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καταγγέλλουν οι καθηγητές της Κοζάνης, με ομόφωνο ψήφισμα που ενέκριναν στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Κοζάνης. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα, «ο δημόσιος πλούτος και οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα ανήκουν στο λαό και πρέπει να λειτουργούν προς όφελός του. Γι' αυτό απαιτούν οι δημόσιες επιχειρήσεις να παραμείνουν 100% στο δημόσιο και να υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον». Επίσης, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους που υπερασπίζονται τα παραπάνω αιτήματα, αλλά και στους νέους εργαζομένους που κυρίως θα πληγούν από τα νέα αυτά αντιλαϊκά μέτρα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Πούντοι, πούντοι;»
  • «Αφαντοι» οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών την ημέρα (της προχτεσινής) απεργίας
  • Καθολική η αναγνώριση της δύναμης, της επιρροής και της δυναμικής του ΠΑΜΕ στην περιοχή

Και στη Λάρισα, όπως και σε κάθε πόλη της χώρας, οι απεργοί γύρισαν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και πήραν μαζικά μέρος στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Και στη Λάρισα, όπως και σε κάθε πόλη της χώρας, οι απεργοί γύρισαν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό και πήραν μαζικά μέρος στην προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
«Αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ, δε θα έπαιρνε κανείς χαμπάρι για την απεργία». Η διαπίστωση αυτή είναι γενικής αποδοχής στη Θεσσαλία, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία της προχτεσινής απεργίας στην περιοχή οφείλεται στο ΠΑΜΕ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία» κυκλοφόρησε με τίτλο «Επίδειξη ισχύος από το ΠΑΜΕ».

Βεβαίως, αυτό που κινητοποίησε, εν πρώτοις, τους εργαζόμενους είναι η οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και ο φόβος πως, αν δεν αντιδράσουν τώρα, αύριο θα είναι χειρότερα, αλλά ήταν και η παρέμβαση του ΠΑΜΕ που έδωσε μεγάλη ώθηση στην εργατική κινητοποίηση.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις «τα 'δωσαν όλα» για την ενημέρωση των εργαζομένων, «οργώνοντας», καθημερινά, τα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλιάς και για την καλή προετοιμασία της κινητοποίησης.

Και κατάφεραν να πετύχουν το διπλό στόχο που είχαν θέσει: Πρώτον, να είναι μαζική η συμμετοχή στην απεργία και, δεύτερον, να είναι μαζικές και δυναμικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, ώστε ν' αναδειχτεί το ταξικό περιεχόμενο και η προοπτική του αγώνα της εργατικής τάξης.

Ετσι, σε πολλά μεγάλα και μικρότερα εργοστάσια κι άλλες επιχειρήσεις της Λάρισας και του Βόλου η απεργιακή συμμετοχή ήταν καθολική, μεγάλα, σχετικά, ποσοστά είχαμε και στις πρώην ΔΕΚΟ, όπως και στους δήμους και σε άλλες υπηρεσίες, ενώ πετυχημένες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις κι είναι χαρακτηριστικό ότι στην κεντρική πλατεία της Λάρισας παραβρέθηκαν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι.

Οικτρή αποτυχία...

Από την άλλη, φάνηκε καθαρά ότι η δυναμική κι αποτελεσματική παρέμβαση των δυνάμεων του ταξικού συνδικαλισμού στην περιοχή, δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις δυνάμεις του συμβιβασμένου συνδικαλισμού, που δεν μπορούν, πλέον, όχι μόνο να επηρεάσουν όσους εργαζόμενους επηρέαζαν, αλλά ούτε καν να διασφαλίσουν μια στοιχειώδη αγωνιστική παρουσία για να κρατήσουν τα προσχήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τοπικοί εκπρόσωποι των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ούτε μια συγκέντρωση - στη Λάρισα που το επιχείρησαν μαζεύτηκαν καμιά δεκαπενταριά, που επισκέφτηκαν το νομάρχη και αποχώρησαν ησύχως - ενώ δεν μπόρεσαν ν' ανταποκριθούν ούτε στην έκκληση για βοήθεια που τους απηύθυναν οι «πάτρωνές» τους, καθώς σ' όλη τη Θεσσαλία βρήκαν μόνο καμιά πενηνταριά άτομα που τα μετέφεραν, με ναυλωμένα λεωφορεία, στην Αθήνα, για να ενισχύσουν τη «σύναξη των συμβιβασμένων», που έστησαν εκεί, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ιδού και μερικά συγκριτικά στοιχεία, ανά νομό, που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές:

  • Στη Λάρισα, εκτός από τους 15 «λεβέντες» που πήραν μέρος στην ξεχωριστή «συγκέντρωση» που αποφάσισαν να διοργανώσουν, μέσω του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, την παραμονή της απεργίας, κανένας άλλος δεν τους ακολούθησε κι έτσι αναγκάστηκαν να μη ναυλώσουν λεωφορεία για την Αθήνα.
  • Στο Βόλο η συμβιβασμένη ηγεσία του τοπικού Εργατικού Κέντρου, δε διοργάνωσε, τελικά, ξεχωριστή συγκέντρωση και, μετά πολλών κόπων και βασάνων, κατάφερε να βρει 35 «πρόθυμους», που τους «φόρτωσε» σε δυο λεωφορεία και τους έστειλε στην Αθήνα.
  • Στην Καρδίτσα, η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου «ψάρεψε» 20 «εθελοντές» και μ' ένα λεωφορείο, τους μετέφερε στην πρωτεύουσα.
  • Στα Τρίκαλα, είχε ναυλωθεί ένα λεωφορείο, αλλά δεν αναχώρησε ποτέ, αφού μαζεύτηκαν μόνο 3 νοματαίοι, οι οποίοι, φαίνεται το μετάνιωσαν και «γύρισαν στο σπίτι».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ