ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΟ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Στο διάδρομο 25 χρόνια!

Σχέδια για μεταφορά στο τέλος του... 2006 ή στις αρχές του 2007

Μοιάζει απίστευτο! Κι όμως είναι πραγματικότητα. Η Μονάδα Νεογνών της Β' Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του «Αγλαΐα Κυριακού», με 30 κρεβάτια, βρίσκεται εδώ και 25 χρόνια σε ένα διάδρομο που έχει διαμορφωθεί σε κλινική! Κάθε χρόνο η κλινική νοσηλεύει τουλάχιστον 500 παιδιά.

Η κατάσταση αυτή αποκαλύφθηκε χτες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ανακαινισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο δεύτερο όροφο του νοσοκομείου από τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη. Μετά τα εγκαίνια δημιουργήθηκε συνωστισμός και οι γιατροί έλεγαν: «Από εδώ έπρεπε να περάσει ο υπουργός για να δει μια κατάσταση που δεν περιποιεί τιμή για τα πρόωρα παιδιά»...

Και τότε οι δημοσιογράφοι αντίκρισαν πίσω από μια γυάλινη πόρτα τα πρόωρα παιδάκια. «Η κλινική δεν υπολείπεται σε επιστημονική πληρότητα και υπηρεσίες, αλλά δεν είναι η καλύτερη κατάσταση», είπε στο «Ρ» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Αγλαΐα Κυριακού», Νίκος Αποστολόπουλος. Με βάση, πρόσθεσε, το «ολοκληρωμένο σχέδιο» για την ανάπτυξη του νοσοκομείου, η Μονάδα Νεογνών θα μεταφερθεί στο χώρο των σημερινών χειρουργείων, που με τη σειρά τους θα μεταφερθούν σε νέο χώρο στο τέλος του 2006 ή στις αρχές του 2007.

Τα πρόωρα παιδιά μένουν στη μονάδα νεογνών τουλάχιστον ένα μήνα, συν την περίοδο μέχρι να ολοκληρωθεί ο τυπικός χρόνος κύησης. Αν δηλαδή ένα πρόωρο παιδί γεννηθεί στους εφτά μήνες, τότε θα μείνει στη Μονάδα δύο μήνες - για να φτάσει τους εννιά - και επιπλέον ένα μήνα. Δηλαδή, θα μείνει συνολικά τρεις μήνες στη Μονάδα του διαδρόμου...

Αυτή η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων είχε ως κατάληξη την εκχώρηση των Μονάδων Νεογνών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με την υπογραφή σύμβασης με τις ιδιωτικές κλινικές για την ενοικίαση κρεβατιών για νεογνά, λόγω της έλλειψης κρεβατιών. Ετσι η κυβέρνηση, ενώ εμφανίζεται ως «ευεργέτης», καθώς απαλλάσσει στη δύσκολη στιγμή αυτόν που βρίσκεται στην ανάγκη για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Νεογνών, χρεώνει στην ουσία τα ασφαλιστικά ταμεία με αυξήσεις πάνω από 60% για τα νοσήλια στις Μονάδες Νεογνών. Στα δημόσια μαιευτήρια, τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 187,82 ευρώ τη μέρα στις Μονάδες Νεογνών, ενώ με την υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομίας Π. Δούκας, Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος και Υγείας Θ. Γιαννόπουλος για τα νοσήλια (ΦΕΚ Τεύχος Β' Αρ. Φύλλου 1892/21.12.2004) στις Νεογνικές Μονάδες των ιδιωτικών κλινικών προβλέπει, 300 ευρώ τη μέρα.

Εταιρική «ευαισθησία»

Χτες, λοιπόν, στο «Αγλαΐα Κυριακού» εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που έγινε με δαπάνες της ολλανδικής ασφαλιστικής εταιρίας ING.

Η προσφορά αυτή - χωρίς να ανακοινωθεί το ύψος της - έγινε, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, στα πλαίσια λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. «Γνωρίζουμε, είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ότι η διαρκής εταιρική επιτυχία δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω της επίτευξης στόχων και της μεγιστοποίησης των βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και μέσω της υπεύθυνης συμπεριφοράς προς το κοινωνικό σύνολο».

Αυτή την «υπεύθυνη συμπεριφορά» υιοθέτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είχε δαιμονοποιήσει, ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας. «Τον χρειαζόμαστε, είπε, συμπληρωματικό του εθνικού τομέα υγείας».

«Γυμνή» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με μερική στελέχωση λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας, ενώ στο ΙΚΑ είναι κενές 38,6% των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού

Στιγμιότυπο από κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, τον Ιούνη του 2001
Στιγμιότυπο από κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, τον Ιούνη του 2001
Η «γύμνια» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας, αλλά και η ανακολουθία των κυβερνήσεων, που ψήφιζαν νόμους χωρίς να εφαρμόζουν το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αναδείχτηκαν για μια ακόμα φορά στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Η ανάπτυξη της ΠΦΥ, αναφέρθηκε, ανακόπηκε το 1988 με την «απόφαση να μην ενταχθεί το ΙΚΑ στο ΕΣΥ, δηλαδή να μη δημιουργηθούν Αστικά Κέντρα Υγείας, και με την ανεπαρκή αύξηση του αριθμού των ειδικευομένων της Γενικής Ιατρικής». Το αποτέλεσμα ήταν η απαξίωση, τόσο της ΠΦΥ, όσο και της Γενικής Ιατρικής.

Σήμερα, όπως επισημάνθηκε, οι δομές και η οργάνωση της ΠΦΥ παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες: Στις μη αστικές περιοχές λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας με μερική στελέχωση με ιατρούς Γενικής Ιατρικής και στις αστικές περιοχές το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης, μέσα από ένα πλέγμα ιατρείων διαφόρων ειδικοτήτων.

Ειδικά για το ΙΚΑ, που αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό ΠΦΥ στα αστικά κέντρα, αναφέρθηκε ότι το παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό είναι 3.839 άτομα, όταν οι οργανικές θέσεις είναι 6.258. Είναι, δηλαδή, κενές 38,6% των οργανικών θέσεων. Οι γιατροί του ΙΚΑ, επισημάνθηκε, δε διαθέτουν καμία γραμματειακή ή νοσηλευτική υποστήριξη, ενώ οι χώροι εξέτασης σε μερικές μονάδες είναι μη ικανοποιητικοί, ενώ σε ορισμένες άλλες απαράδεκτοι. Ακόμα δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ επειγόντων και χρόνιων περιστατικών.

«Εάν, τονίστηκε, δεν οργανωθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα, τότε οι Ελληνες θα συνεχίζουν να κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, που αγγίζει το 47,5%».

Οι ελλείψεις γονατίζουν το «Μεταξά»

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Τα έντονα προβλήματα, που ορισμένες φορές κάνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου «Μεταξά» οριακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών και τους εργαζόμενους, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Βέρα Νικολαΐδου και Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη. Με αφορμή και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την πρόσληψη προσωπικού και την άμεση πληρωμή των αργιών και υπερωριών που τους οφείλονται.

Ενδεικτικά οι βουλευτές αναφέρουν ότι από τις 288 θέσεις ιατρικού προσωπικού που προβλέπονται στον πεπαλαιωμένο Οργανισμό, σήμερα είναι καλυμμένες οι 234. Απ' τις 1.061 θέσεις που προβλέπονται για νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό καλυμμένες είναι οι 728. Ετσι στην απογευματινή και νυχτερινή βάρδια μια νοσοκόμα καλείται να φροντίσει 40 ασθενείς, ενώ η λίστα αναμονής για μια ακτινοθεραπεία, φτάνει τους τρεις μήνες και οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το 2002 εργάζονταν 45 τραπεζοκόμες και 15 στο μαγειρείο. Σήμερα υπάρχουν μόνο 30 εργαζόμενοι φροντίζοντας τη σίτιση 430 ασθενών και 75 ατόμων προσωπικού, ενώ λείπουν και άλλες ειδικότητες υγειονομικών.

«Για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών - συνεχίζει η Ερώτηση - το υπουργείο προκήρυξε την κάλυψη 19 μόνο θέσεων προσωπικού και μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, προχωρά στην πρόσληψη συμβασιούχων και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Ετσι, μετά την παράδοση της φύλαξης και της καθαριότητας σε ιδιώτες, παραχώρησε, όπως καταγγέλθηκε, και τη σίτιση ενός ορόφου σε ιδιωτικό συνεργείο».

Μετά από αυτά οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα θα πάρει και πότε ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το νοσοκομείο και χωρίς ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ