ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν πρόκειται μόνο για ξαναγράψιμο της Ιστορίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η Αλέκα Παπαρήγα είπε: «Κοιτάξτε, από τη μια πλευρά, όταν θα περάσει αυτό το ψήφισμα, το λένε και στα κείμενά τους, θα ξαναγραφούν τα εκπαιδευτικά βιβλία, θα πετάξουν "μνημεία". Αλλωστε τα έχουν κάνει στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Οπωσδήποτε αυτό θα έχει γενικότερες συνέπειες.

Ομως το θέμα ξεπερνάει το "ξαναγράφουν την Ιστορία". Εδώ λέει το εξής πράγμα: Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη που δεν αποκηρύσσουν το παρελθόν τους, δρουν ελεύθερα και μάλιστα λέει και δραστήρια. Εσείς τι συμπέρασμα βγάζετε; Δε θα προκύψουν απαγορεύσεις ή προσπάθειες να απαγορευτεί η δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων;

Αυτά δεν περνάνε στους λαούς της Ευρώπης. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα υποτιμήσουμε. Γιατί μην ξεχνάτε, στις χώρες, ας πούμε, τις Βαλτικές είναι απαγορευμένα τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Στην Τουρκία το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι νόμιμο. Αυτή είναι η Ιστορία.

Εμείς θέλουμε σήμερα να βγουν τα κόμματα να πάρουν θέση και όσοι συμμετείχαν, παραδείγματος χάρη συμμετείχε ο κ. Πάγκαλος, άκουσα για τον κ. Μεϊμαράκη, δεν είμαι βέβαιη, να μας πουν τι έκαναν. Μπορεί και να το καταψήφισαν. Δεν ξέρω. Δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά γιατί αυτή η άκρα του τάφου σιωπή;

Αυτό πρέπει να είναι πρώτο θέμα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης υποτίθεται ότι ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και την ίδια ώρα που η CIA στέλνει αεροπλάνα και κάνει απαγωγές, βέβαια το Συμβούλιο της Ευρώπης παρεμβαίνει σ' αυτό, αλλά ποιο είναι το αντιστάθμισμα; Καταδικάστε τα κομμουνιστικά καθεστώτα, ποινικοποιείστε τη δράση των κομμουνιστών, κυνηγήστε αυτούς που πριν 50 χρόνια στήριξαν τις Λαϊκές Δημοκρατίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οσοι ζείτε πρέπει να περάσετε από δίκη, γιατί, λέει, πέρασαν και οι χιτλερικοί!»...

Σε ερώτηση, επίσης, για τις πιθανές αντιδράσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τις ενέργειες που θα κάνουμε συγκεκριμένα».

Η στάση των εκπροσώπων των ελληνικών κομμάτων

Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη στάση που κράτησαν κατά τη συζήτηση του αντικομμουνιστικού μνημονίου, καθώς και στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Σημειώνουμε πως μέχρι την ώρα της συνέντευξης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν είχε υπάρξει δημόσια τοποθέτησή τους, ώστε να γίνει γνωστή η θέση τους.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης μάς δήλωσε ότι καταψήφισε το κείμενο που κατατέθηκε. Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος μάς είπε πως τάχτηκε εναντίον και το καταψήφισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ