ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Μεγάλη λαϊκή νίκη

Νέος Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Εβο Μοράλες

Ο Εβο Μοράλες μαζί με οπαδούς του

Associated Press

Ο Εβο Μοράλες μαζί με οπαδούς του
ΛΑ ΠΑΣ.--

Εβο Μοράλες Αϊμα. Είναι ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας. Των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που τον ψήφισαν μαζικά και τώρα πανηγυρίζουν, παντού, σε κάθε πλατεία, σε κάθε δρόμο, σε κάθε χωριό...

Τελικά η νίκη του ηγέτη του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS), Εβο Μοράλες, ήταν πολύ μεγαλύτερη και ευκολότερη από όσο πρόβλεπαν και οι πιο αισιόδοξοι. Ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, ανέτρεψε τις σφυγμομετρήσεις ακόμη και τα Exit poll, που του έδιναν μέχρι 42%, και βάσει των αποτελεσμάτων επί του 88% των καταμετρημένων ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνει το 50,92%. Με αυτό το ποσοστό εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της Βολιβίας. Επίσης, δεν έχει ξανασυμβεί να εκλεγεί ιθαγενής ως Πρόεδρος...

«Σήμερα αρχίζει μια νέα ιστορία για τη χώρα», δήλωσε συγκινημένος ο Μοράλες από την Κοτσαμπάμπα, όπου και τα κεντρικά γραφεία του MAS, και πρόσθεσε: «Νικήσαμε και τώρα θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη χώρα... Επιτέλους ο λαός βρίσκεται στην εξουσία»... «Είναι η χιλιετία των λαών, όχι της αυτοκρατορίας (σ.σ. εννοώντας τις ΗΠΑ)».

Ο Εβο Μοράλες, ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος θα γίνει ο «χειρότερος εφιάλτης των ΗΠΑ», πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να αποκλειστεί κανένας από τη νέα κυβέρνηση. Δε θα έδιωχνα κανέναν που θέλω να επενδύσει στη χώρα». Ξεκαθάρισε ότι από αύριο «αρχίζει η μάχη για τους φυσικούς πόρους της Βολιβίας».

Πρώτος στόχος η εθνικοποίηση των εθνικών πόρων

Εξάλλου, έχει πολλάκις δηλώσει, είτε ως ένα εκ των ηγετικών στελεχών του λαϊκού κινήματος των πρόσφατων χρόνων, που προκάλεσε την ανατροπή δύο Προέδρων εξαιτίας των συνεχών εξεγέρσεων, είτε ως υποψήφιος, ότι βασικές προτεραιότητες είναι η εθνικοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας, η εθνικοποίηση των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, όπως ήδη έχει δεσμευτεί, θα προχωρήσει σε σύσταση Συνταγματικής Συνέλευσης ώστε να αλλάξουν οι βασικές δομές της χώρας, προώθηση της ισονομίας και της πραγματικής ισότητας των ιθαγενών πληθυσμών, αλλά και νομιμοποίηση της καλλιέργειας της κόκας, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από το κίνημα των κοκαλέρος.

Η θέση αυτή, όχι τυχαία, προβάλλεται κατά κόρον από τα διεθνή ΜΜΕ, που μάλιστα κάνουν λόγο για νομιμοποίηση της κοκαΐνης... Εντούτοις, πρόκειται για το φυτό κόκα, το οποίο αποτελεί πρώτη ύλη για δεκάδες χρηστικά και αναγκαία προϊόντα και αναπόσπαστο στοιχείο της ιθαγενικής παράδοσης των Ανδεων. Εξάλλου, για να παραχθεί η κοκαΐνη χρειάζονται χημικοί παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στις ΗΠΑ και στον δυτικό κόσμο.

Οι ΗΠΑ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν αντιδράσει, αλλά παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Βολιβία, έχουν κατηγορήσει τον Μοράλες ως «ναρκω-έμπορο» και με κάθε ευκαιρία εκφράζουν την ...ανησυχία τους για τον «αγώνα κατά των ναρκωτικών». Φυσικά, αυτό που πραγματικά τους ανησυχεί είναι οι στενές σχέσεις του Εβο Μοράλες με τους Ούγκο Τσάβες και Φιντέλ Κάστρο, τη Βενεζουέλα της Μπολιβαριανής διαδικασίας και τη σοσιαλιστική Κούβα. Από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Μοράλες ήταν ο Πρόεδρος Τσάβες και μετά ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τη νίκη του Μοράλες αναγνώρισε και ο βασικός του αντίπαλος, Χόρχε Τούτο Κιρόγκα, Πρόεδρος το διάστημα 2001-2002, με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και οπαδός της οικονομίας της αγοράς. Ο Κιρόγκα χαιρέτισε την «άψογη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα». Τώρα, πόσο δημοκρατική ήταν, όταν αποκλείστηκαν περίπου 1.000.000 ψηφοφόροι για «τεχνικούς λόγους», δηλαδή το 1/8 του εκλογικού σώματος...! Πάντως, ούτε αυτό δεν απέτρεψε τη νίκη. Και αυτό είναι το μήνυμα.

Φυσικά τίποτα δε θα είναι εύκολο για τον Μοράλες. Σημαντική είναι και η σύνθεση των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου. Βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, το MAS εκλέγει 78 βουλευτές, με 79 να είναι η απαιτούμενη πλειοψηφία. Εκλέγεται όμως και ένας βουλευτής από το MIR με το οποίο όλα αυτά τα χρόνια συνοδοιπορούσαν στις κινητοποιήσεις. Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 του Γενάρη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αρχισαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ELN

ΑΒΑΝΑ.--

Αρχισε χτες στην Αβάνα της Κούβας ο πρώτος γύρος των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Κολομβίας, με επικεφαλής τον ανώτατο διαπραγματευτή Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο, και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού - ELN (μια μικρή αντάρτικη οργάνωση), με επικεφαλής τον ηγέτη της Φρανσίσκο Γκαλάν.

Ο προπαρασκευαστικός γύρος, που διήρκεσε μία εβδομάδα -την προηγούμενη- έληξε επιτυχώς, ενώ μαζί με τις αντιπροσωπείες της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας ο βραβευμένος με Νόμπελ Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αποτελούν τους «διαμεσολαβητές» των συνομιλιών. Η Κούβα συμμετέχει με παρατηρητές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο πλευρές είναι «αισιόδοξες» για την έκβαση των συνομιλιών, ενώ από την πλευρά του ο ELN έχει ως αιτήματα την ικανοποίηση κοινωνικών ζητημάτων χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι αυτά ακριβώς. Ανάλογη πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια είχε καταλήξει σε αποτυχία.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΕ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Μια «βρώμικη συμφωνία»

Ως μια συμφωνία, η οποία «προδίδει» τις αναπτυσσόμενες χώρες και προτάσσει τα συμφέροντα των πλουσίων, καταδικάζουν μη - κυβερνητικές οργανώσεις αυτήν που «επετεύχθη» στη Σύνοδο Υπουργών του Χονγκ Κονγκ. «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρόδωσαν τις υποσχέσεις τους να αναμορφώσουν τους εμπορικούς κανόνες για να προωθήσουν την ανάπτυξη και οι φτωχές χώρες έδωσαν μάχη μόνο και μόνο για να παραμείνουν ορισμένα από τα αιτήματά τους στο τραπέζι», σχολιάζει η μη - κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Η οργάνωση επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των πλουσίων έκαναν πολύ μικρές παραχωρήσεις, αλλά μόνον όταν εξασφάλισαν εξαιρετικά επιζήμιες για τις φτωχότερες ρυθμίσεις, όσον αφορά τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, και επιπλέον έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο των αναπτυσσόμενων χώρων: `Η να αποδεχτούν ένα κείμενο σε βάρος τους, ή να πάρουν την ευθύνη για την «αποτυχία» των συνομιλιών και να παραμείνουν σε ένα ακόμη επαχθέστερο πλαίσιο.

Πάντως, η συμφωνία που εναρμονίζεται πλήρως με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ κατέληξε σε μείωση των επιδοτήσεων στο 3,5% έως το 2013 και από κει και μετά κόβονται πλήρως. Επίσης δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την εξασφάλιση πρόσβασης των αγροτών των φτωχών χωρών στις δυτικές αγορές. Οσον αφορά τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, τα πράγματα πήγαν «από το κακό στο χειρότερο»: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ απαίτησαν και πέτυχαν να εξαλειφθεί η προστασία βασικών υπηρεσιών προς όφελος των δικών τους βιομηχανιών, δηλαδή σε βάρος των χωρών που εκμεταλλεύονται. Η συμφωνία συνολικά χαρακτηρίζεται «βρώμικη», αφού πετάει «ψίχουλα» στις φτωχές χώρες και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε «εκατομμύρια αγρότες, αλιείς, και εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ