ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Αποστασιοποίηση Γιωτόπουλου

Με αγορεύσεις συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, παρέμβαση του Δ. Κουφοντίνα και αποστασιοποίηση του Αλ. Γιωτόπουλου από τη δράση της «17Ν», όπως αυτή προκύπτει από τη δευτερολογία του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Ραχιώτη, συνεχίστηκε χτες η δίκη της «17Ν». Οι τοποθετήσεις αφορούσαν την ένσταση για αναρμοδιότητα του Πενταμελούς Εφετείου με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα στην εκδικαζόμενη υπόθεση είναι πολιτικά και ως εκ τούτου πρέπει να δικαστούν από Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο.

Στην αγόρευσή του, ο Γ. Ραχιώτης υπογράμμισε πως παρόλο που τόσο ο ίδιος όσο και ο εντολέας του είναι από αυτούς που δε συμφωνούν με το εγχείρημα της «17Ν», έτσι όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, πρέπει «να ομολογήσω ότι δικάζεται το πιο τολμηρό πολιτικό σχέδιο της σύγχρονης Αριστεράς». Αναφερόμενος στον εντολέα του είπε ότι «ο ένας λόγος που ο Αλ. Γιωτόπουλος στηρίζει αυτή την ένσταση είναι γιατί διεκδικεί την αθώωσή του. Γιατί ο Αλ. Γιωτόπουλος δεν έκανε αυτό το οποίο του αποδίδουν. Δεν υπήρξε αρχηγός κανενός, δεν υπήρξε ηθικός αυτουργός κανενός. Είναι η κλασική περίπτωση του αμέτοχου σε ένα πλαίσιο πολιτικής δίκης». Εξάλλου ανέφερε πως όλα τα εγκλήματα που γίνονται στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας έχουν χαρακτήρα πολιτικού εγκλήματος.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Β. Χειρδάρης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα εγκλήματα της «17Ν» να χαρακτηριστούν πολιτικά. Ακολούθησε η παρέμβαση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος θέλοντας να στηρίξει την άποψη ότι η δίκη της «17Ν» είναι πολιτική, υποστήριξε ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τα κόμματα, η κυβέρνηση, οι ξένες κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τη «17Ν» ως πολιτική οργάνωση λαϊκής βίας. Πρόσθεσε δε ότι «στόχος του καθεστώτος είναι να απαξιωθεί η ένοπλη λαϊκή αντιβία, αλλά και το σύνολο της επαναστατικής δράσης, να καταργηθεί η ίδια η έννοια της πολιτικής δράσης (αυτό που ονομάζουν πολιτικό έγκλημα), να καταργηθεί η έννοια της πολιτικής δίκης». Υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι υπάρχουν πολιτικά και μη πολιτικά εγκλήματα. «Οτι όλα, και τα πολιτικά και τα μη πολιτικά, δικάζονται με τη συμμετοχή του λαού στα Μεικτά Ορκωτά δικαστήρια. Οτι ορισμένα μόνο από τα μη πολιτικά δικάζονται από Εφετεία, τα υπόλοιπα μη πολιτικά και όλα τα πολιτικά δικάζονται από Μεικτά Ορκωτά. Οταν δε συμβαίνει αυτό υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος. Οταν υπάρχει νόμος που το επιτρέπει, αυτός είναι αντισυνταγματικός».

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης Β. Κουνέλλη, Γ. Κούρτοβικ, Γ. Ιωαννίδη, Μ. Δαλιάνη, Β. Καρύδη και Σ. Φυτράκη. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της καταστολής στο διεθνές ποινικό δίκαιο και στην αποπολιτικοποίηση των πολιτικών αδικημάτων.

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
«Να αυξηθούν τα κονδύλια για τη Δικαιοσύνη»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος μιλώντας στη συνέλευση κατήγγειλε την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης για τις αμοιβές των δικαστών, ενώ δήλωσε ότι η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι σύμφωνη με τις προτάσεις των δικαστικών λειτουργών

Εντονη κριτική δέχτηκε η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Δικαιοσύνης από τους δικαστικούς λειτουργούς κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Στη συνέλευση κυριάρχησαν τα ζητήματα που έχουν σχέση με την εξυγίανση της Δικαιοσύνης και οι σχέσεις διαπλοκής που αναπτύσσονται μεταξύ της πολιτικής, οικονομικής και δικαστικής εξουσίας, ενώ ο δικαστικός κόσμος ζήτησε από την πολιτεία να επιλύσει τα χρονίζοντα προβλήματα της Δικαιοσύνης, με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων υποδομής, όπως η αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών και εισαγγελέων, η μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της Γραμματείας των δικαστηρίων και η εξασφάλιση των αναγκαίων αιθουσών συνεδριάσεων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης είπε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί την προσπάθεια αυτοκάθαρσης και επαινεί αυτές τις ενέργειες. Ωστόσο, παρατήρησε ότι δε θα πρέπει να ληφθούν αυταρχικά μέτρα σε βάρος των δικαστών και να χτυπηθούν κεκτημένα δικαιώματα. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων στο χώρο της Δικαιοσύνης (κτιριακές υποδομές, κάλυψη κενών οργανικών θέσεων κλπ) ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «χρειάζεται παραδάκι» για να λυθούν αυτά τα προβλήματα...

Τα «πυρά» του Αντ. Σκυλλάκου δέχτηκε και η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των αμοιβών των δικαστών. Ως γνωστόν, το 1997 με την ψήφιση του νόμου 2521/97 για το μισθολόγιο των δικαστών βελτιώθηκαν αισθητά οι αποδοχές του δικαστικού κόσμου, αλλά αυτό κατά 50% περίπου έγινε με επιδοματική πολιτική. Ο αγώνας ο δικός σας, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, εναντίον αυτής της επιδοματικής πολιτικής, ταυτίζεται με τον αγώνα και άλλων τμημάτων των εργαζομένων. Επίσης, απευθυνόμενους στους δικαστές είπε: «Εμείς σας θεωρούμε εργαζόμενους και λειτουργούς συγχρόνως, αλλά η εργασία σας θα πρέπει να γίνεται σε ανθρώπινες συνθήκες».

Στην ετήσια συνέλευση από κάποιους ομιλητές θίχτηκε και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Με θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτή η πρόταση του βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος αν και επισήμανε ότι μια νέα αναθεώρηση ουσιαστικά δεν επιφέρει τίποτα καλύτερο, όμως δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και η όποια λύση να είναι σύμφωνη με τις προτάσεις των δικαστικών λειτουργών.

Ανάγκη να αναβαθμιστεί ο πολιτικός γάμος

Την «επιτακτική ανάγκη» αναβάθμισης των διαδικασιών του πολιτικού γάμου, έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης.

«Η δυνατότητα και η διαδικασία», σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», «τέλεσης πολιτικού γάμου πρέπει κατά τη γνώμη μας να αναβαθμιστούν, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής κάθε ενδιαφερόμενου και ενδιαφερόμενης».

«Γνωρίζουμε - επισήμανε στη συνέχεια ο Σπ. Χαλβατζής - όλοι ότι ο πολιτικός γάμος έχει θεσμοθετηθεί από το 1982. Ωστόσο, στο Δήμο Αθηναίων, τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, έχουν επανειλημμένα υπάρξει περιπτώσεις δημοτών, που επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό γάμο το Σάββατο ή την Κυριακή, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών τους και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, διότι οι υπηρεσίες του Δήμου δε δικαιολογούν την υπερωριακή απασχόληση».

Για να τονίσει πως το παραπάνω γεγονός, «συνεπικουρούμενο και από την αντίθεση άλλων θεσμών, όπως της Εκκλησίας, δυσκολεύει ή και υπονομεύει τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου, της τέλεσης του πολιτικού». Και κατέληξε: «Η ανάγκη αναβάθμισης των διαδικασιών του πολιτικού γάμου είναι επιτακτική».

ΦΟΡΕΙΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ανησυχούν για τους σχεδιασμούς με το λιμάνι

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων του Δήμου Τυμπακίου για την κατασκευή λιμανιού κλειστού τύπου, όπως είναι οι σταθμοί μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η δημιουργία τέτοιου τύπου λιμανιού είναι μη αποδεκτή για τον τόπο, αφού θα εξυπηρετεί κυρίως ιδιωτικά συμφέροντα και μάλλον, όπως αναφέρουν, εις βάρος του περιβάλλοντος, αλλά και της τοπικής οικονομίας, που κατά κύριο λόγο στηρίζεται στη γεωργία, αλιεία, καθώς και τον τουρισμό.

Σε συνάντηση που έγινε στο Τυμπάκι, τις προηγούμενες μέρες για το θέμα αυτό, όλοι οι ομιλητές επισήμαναν την ελλιπή ενημέρωσή τους για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η όποια ενημέρωση περιορίζεται στα δημοσιεύματα, στη φημολογία και στις συνεντεύξεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, χωρίς να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση από την πολιτεία. Το γεγονός αυτό, σημειώνουν, εμπνέει ανησυχία και γεννά ερωτηματικά για το είδος, το μέγεθος και τους σκοπούς που θα εξυπηρετήσει η επένδυση αυτή, που σχεδιάζεται από κοινού με τους Κινέζους επενδυτές της περιοχής της Μεσσαράς.

Οι φορείς ζητούν επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να ενημερωθεί άμεσα το σύνολο της κοινωνίας της Μεσσαράς.

Παρατείνεται έως τις 30 Ιούνη του 2006 η διάρκεια της επιδότησης ενοικίου των κατοικιών των ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σχετική απόφαση υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και αφορά όλες τις μισθωτικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί στις περιφέρειες της χώρας. Από τη σχετική απόφαση θα προκληθεί δαπάνη ύψους 2.600.000 ευρώ και θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σεισμός στην Αρτα

Μια ασθενής σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χτες το βράδυ ανησύχησε έντονα τους κατοίκους του Νομού Αρτας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 7.44 το βράδυ είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε νότια της Αρτας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχαν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ