ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ποινικοποιούν ανοιχτά τη λαϊκή αγωνιστική δράση

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο το οποίο ενέκρινε η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε τις ηγεσίες όλων των ελληνικών κομμάτων να πάρουν σαφή θέση

Με κήρυξη πολέμου εναντίον των Κομμουνιστικών Κομμάτων που δεν έχουν σκύψει το κεφάλι ισοδυναμεί η έγκριση, από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του αντικομμουνιστικού μνημονίου με τίτλο «Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα αυτό η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε όλα τα ελληνικά κόμματα να πάρουν θέση.

Αιτιολογώντας την απόφαση για πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε, αρχίζοντας, πως η συνέντευξη δίνεται γιατί «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, αλλά και γιατί έχει αποσιωπηθεί συστηματικά από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως λέγονται, παρά το γεγονός ότι ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" το είχε στην 1η σελίδα. Πρόκειται για το μνημόνιο που ψήφισε η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο έχει τον τίτλο "Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων" και βέβαια συνοδεύεται και από κείμενα σύστασης, τεκμηρίωσης αυτής της απόφασης. Πρόκειται για σχέδιο απόφασης, το οποίο θα τεθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 27 του Γενάρη».

«Νέα τάξη πραγμάτων», ιμπεριαλιστική


Μπαίνοντας στην ουσία του ζητήματος η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπενθύμισε: «Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο πατήρ Μπους, όταν ήταν κι αυτός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε για πρώτη φορά λόγο για μία νέα τάξη πραγμάτων, τότε που αποφάσισε την τιμωρία του Σαντάμ Χουσεΐν, του Ιράκ, που είχε εισβάλει με στρατεύματα στο Κουβέιτ. Βεβαίως, η εισβολή αυτή αποδείχτηκε πολύ έγκαιρα ότι είχε γίνει με την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αν όχι με το πράσινο φως και με τη σύσταση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οταν ο Πρόεδρος Μπους μίλησε για τη "νέα τάξη πραγμάτων", στην Ελλάδα, αλλά και σ' όλο τον κόσμο αυτή η δήλωση, ο όρος δηλαδή "νέα τάξη πραγμάτων", χαιρετίστηκε, πλην των κομμουνιστών, και θεωρήθηκε ότι από τη στιγμή που το σοσιαλιστικό σύστημα δεν υπήρχε, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, άνοιγε ο δρόμος, όπως έλεγαν, στη λεωφόρο της δημοκρατίας.

Μάλιστα, λεγόταν τότε ότι δε θα υπάρξει λόγος εξοπλισμών, ότι τέλειωσε ο ψυχρός πόλεμος. Και ότι αυτό που απομένει στην ανθρωπότητα είναι να κατακτήσει τη δημοκρατία και να απολαύσει τα αγαθά από τη χρήση, την εφαρμογή των επιτευγμάτων των νέων τεχνολογιών στην ειρηνική ζωή, στην καθημερινότητα.

Εμείς τότε είχαμε πει ότι η "νέα τάξη πραγμάτων" σημαίνει κάτι φοβερό. Μάλιστα, εμείς βάζαμε και τον όρο "ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων". Και τότε αρκετοί, και εδώ στην Ελλάδα, είχαν κατηγορήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι τρομοκρατεί τον κόσμο, επειδή βρισκόταν σε μια δύσκολη τότε θέση, λόγω της κρίσης που περνούσε και ότι μ' αυτό τον τρόπο ήθελε να συσπειρώσει τον κόσμο του και να τον φανατίσει.

Στάθηκα σ' αυτό, γιατί νομίζουμε ότι από τότε πέρασε πάρα πολύς χρόνος και όλοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η "νέα τάξη πραγμάτων", πόσο οι εξοπλισμοί ... χαλιναγωγήθηκαν, , πόσο ...σταμάτησαν οι πόλεμοι, πόσο η ...δημοκρατία έχει προχωρήσει!

Επομένως, απευθυνόμαστε σε όλους τους καλοπροαίρετους, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, για να τους πούμε ότι πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ αυτά που θα πούμε τώρα και μάλιστα τώρα μιλάμε και με την πείρα και την πρόσθετη γνώση που αποκτήσαμε αυτή τη 15ετία».

Καμία δίωξη δε σταμάτησε τους κομμουνιστές

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε με έμφαση: «Αυτό το μνημόνιο, εάν γίνει απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα γίνει σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παγκόσμια σημαία του ιμπεριαλισμού.

Τι σημαίνει αυτό το μνημόνιο; Σημαίνει κήρυξη πολέμου, διώξεων στην πρώτη φάση, στην αρχική φάση, κατά των Κομμουνιστικών Κομμάτων που δεν έχουμε δώσει "γην και ύδωρ", που δεν έχουμε σκύψει το κεφάλι. Βεβαίως, η ιστορία της ανθρωπότητας έχει δείξει ότι καμία δίωξη δε σταμάτησε τους κομμουνιστές.

Σημαίνει, λοιπόν, ότι περνάμε σε μια ανοιχτή ποινικοποίηση της λαϊκής αγωνιστικής δράσης στο εσωτερικό των χωρών και τώρα πια φαίνεται ότι το πρόσχημα της τρομοκρατίας θα πάει στην μπάντα και όποιος είναι κομμουνιστής, προοδευτικός, δημοκράτης, πατριώτης, θα διώκεται.

Το συγκεκριμένο αυτό μνημόνιο έχει 2-3 σημεία, στα οποία θέλω να σταθώ, σας τα έχουμε μοιράσει, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρά. Διότι αυτά τα σημεία όχι μόνο αθωώνουν στην ουσία το ναζισμό, τον αθωώνουν, αλλά στην ουσία κηρύσσουν ήρωες όλους τους συνεργάτες των φασιστών, όλους τους παλιούς δοσίλογους και τους σύγχρονους δοσίλογους, γιατί, όπως ξέρετε, ο δοσιλογισμός παίρνει πάρα πολλές μορφές.

Στο μνημόνιο αυτό γίνεται λόγος ότι είναι κακό που ποινικοποιήθηκαν μόνο οι ναζιστές, πρέπει να περάσουν από δίκη και από δικαστήρια και όσοι ήταν πρωτομάστορες στα κομμουνιστικά καθεστώτα. Δηλαδή, κηρύσσει διωγμό των επιζώντων ύστερα από 50 χρόνια!

Δεύτερον, κάνει λόγο ότι στην Ευρώπη υπάρχουν Κομμουνιστικά Κόμματα, και μάλιστα δραστήρια, τα οποία, λέει, δεν έχουν καταδικάσει τα κομμουνιστικά καθεστώτα, δεν έχουν απαρνηθεί το παρελθόν τους και δρουν ελεύθερα στην Ευρώπη!...

Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς; Μάλιστα, με την ευκαιρία δηλώνουμε το εξής πράγμα: Εμείς δήλωση μετανοίας δεν κάνουμε! Δεν πρόκειται να υπογράψει καμία δήλωση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προς τους ιμπεριαλιστές!

Αυτό που κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι να συνεχίζει τον αγώνα του κατά του ιμπεριαλισμού, για τα λαϊκά δικαιώματα. Βεβαίως, παλεύουμε για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Και όποια, αν θέλετε, βαθύτερη κριτική εξέταση και μελέτη της ιστορίας κάνουμε, την κάνουμε με βάση τις δικές μας αξίες, με βάση τα δικά μας εργαλεία, την κοσμοθεωρία μας και όχι με τα εργαλεία του ιμπεριαλισμού. Και αν χρειάζεται, και το έχουμε κάνει, απαντάμε στον ελληνικό λαό, τι κάναμε, τι δεν κάναμε, τι πρέπει να κάνουμε.

Την όποια αυτοκριτική νιώθουμε να κάνουμε, την κάνουμε απέναντι στην εργατική τάξη και στο λαό της χώρας μας και στους λαούς της Γης αν χρειαστεί. Αλλά δεν έχουμε να απολογηθούμε σε τίποτα απέναντι στους ιμπεριαλιστές και στους καπιταλιστές. Και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για την 87χρονη ιστορία του Κόμματος. Και είμαστε επίσης υπερήφανοι για το διεθνισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν και το παρόν μας

«Δεύτερον - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - καλεί ανοιχτά τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τα οποία δεν έχουν καταδικάσει τα κομμουνιστικά καθεστώτα, την κομμουνιστική ιδεολογία και το παρελθόν τους, να το κάνουν τώρα!

Σκεφτείτε, δηλαδή, να βγει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και να καταδικάσει την αντίσταση κατά του δικτάτορα Πάγκαλου, την αντίσταση κατά του δικτάτορα Μεταξά, να απαρνηθεί το ΕΑΜικό και ΕΛΑΣίτικο και ΕΠΟΝίτικο παρελθόν του, να καταδικάσουμε την πάλη που κάναμε στη δεκαετία του '50, την πάλη κατά της δικτατορίας. Είμαστε, ξαναλέω, πάρα πολύ υπερήφανοι γι' αυτό το παρελθόν.

Και είμαστε επίσης υπερήφανοι και για το παρόν. Διότι σε μια περίοδο που ο συσχετισμός δύναμης έγειρε σε βάρος των λαών, σε βάρος του σοσιαλισμού, σε βάρος του κομμουνιστικού κινήματος, εμείς κρατάμε και την υπερηφάνειά μας και τις ιδέες μας και μάλιστα δηλώνουμε, με την ευκαιρία, ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε ούτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στον Μπους, ούτε σε κανέναν!

Εκεί που πειθαρχούμε, είναι στον αγώνα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, για τα συμφέροντα όλων των λαών της Γης, στο μέτρο της προσπάθειας που μπορούμε να κάνουμε και σε διεθνές επίπεδο.

Στο κείμενο το οποίο συνοδεύει το μνημόνιο - ναι, είναι μνημόσυνο της δημοκρατίας και της ειρήνης αυτό, ό,τι απέμεινε από την κηδεία τους - αναφέρεται το εξής πράγμα: Οτι η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει πως στην Ευρώπη υπάρχει μια νοσταλγία για το σοσιαλισμό, για το κομμουνιστικό παρελθόν. Και υπάρχει, λέει, φόβος, θα το δείτε στο κείμενο που σας έχουμε μοιράσει, στη μία ή στην άλλη χώρα να επανέλθει - όπως λέει - το κομμουνιστικό καθεστώς.

Εμείς τους δηλώνουμε ότι βεβαίως υπάρχει νοσταλγία. Θα έλεγα, όμως, ότι το πιο σημαντικό είναι πως εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν μπορούσαν να νοσταλγούν το σοσιαλισμό, γιατί δεν τον είχαν γνωρίσει, είχαν ακούσει μόνο τις συκοφαντίες εναντίον του, αρχίζουν και σκέφτονται ότι οι πολέμιοι του σοσιαλισμού, οι οποίοι σήμερα ευθύνονται για μεγάλα εγκλήματα, δεν μπορεί να είχαν δίκιο για το σοσιαλισμό.

Και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι στην επόμενη 10ετία-15ετία εκατομμύρια Ευρωπαίοι και άλλοι από τις άλλες ηπείρους της Γης θα σκεφτούν ως εναλλακτική λύση το σοσιαλισμό, αυτή την ατελή βαθμίδα προς την κομμουνιστική κοινωνία.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο φόβος που τους κάνει να θέλουν να ξεμπερδέψουν με τα Κομμουνιστικά Κόμματα, πράγμα το οποίο βεβαίως δεν πρόκειται να το πετύχουν. Εδώ ολόκληρος Χίτλερ ονειρεύτηκε, και μάλιστα ο Χίτλερ με την ανοχή και της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας είχε σαν στόχο να εξαφανίσει από προσώπου Γης τη Σοβιετική Ενωση, και όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά η Σοβιετική Ενωση ήταν η χώρα εκείνη, η οποία του κατάφερε και το αποφασιστικό χτύπημα».

Να πάρουν θέση τα ελληνικά κόμματα

Ακολούθως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι το εξής: Γιατί κάνουμε σήμερα τη συνέντευξη; Καλούμε όλα τα κόμματα, τα ελληνικά κατ' αρχήν, να πάρουν θέση σ' αυτό. Και είναι λυπηρό ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπήρχαν εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων, που δεν είναι καθαρό τι έκαναν.

Δεν μπορώ να πω τι έκαναν, τι ψήφισαν ή πώς τοποθετήθηκαν, αλλά έπρεπε να πάρουν θέση και να συμβάλουν. Γιατί πήραν μέρος και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, απ' όσο ξέρω. Και έπρεπε να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Και έπρεπε επίσης όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν αμέσως απέναντι σ' αυτό το ζήτημα. Και αν δεν το έκαναν μέχρι τώρα, να μας πουν, τι θα κάνουν στη συνεδρίαση, στις 24 έως 27 Γενάρη;

Πρέπει να πούμε ότι αναλαμβάνουν πολύ μεγάλη ευθύνη εάν υιοθετηθεί αυτό το κείμενο. Κοιτάξτε να δείτε: Η απόρριψη αυτού του κειμένου δε σημαίνει υποστήριξη του σοσιαλισμού. Η απόρριψη αυτού του κειμένου δε σημαίνει υποστήριξη της ιστορίας του σοσιαλιστικού συστήματος. Η απόρριψη αυτού του κειμένου σημαίνει, αν μη τι άλλο, ότι έχουν τη διάθεση να διασφαλίσουν δημοκρατικές ελευθερίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Είναι θέμα καθαρά δημοκρατικών ελευθεριών. Και πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι σ' αυτό το ζήτημα. Θα εγκληματήσουν αν κρατήσουν διαφορετική στάση.

Εχουμε τα εξής στοιχεία: Στις 12/9 επιχειρήθηκε να περάσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης ένα τέτοιο κείμενο και απορρίφθηκε. Στις 12/9 όταν έγινε το Πολιτικό Συμβούλιο πέντε μόνο βουλευτές ψήφισαν υπέρ του κειμένου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση από τους 39 παρόντες, ψήφισαν υπέρ 28, 7 κατά, εκ των οποίων οι τέσσερις (4) ήταν από τη Ρωσία, και τέσσερις (4) ψήφισαν λευκό. Εγινε επίσημη καταγγελία από τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι βουλευτές οι οποίοι είχαν καταψηφίσει, οι οποίοι διακήρυσσαν ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί κάτι τέτοιο, κατέβαζαν τα μάτια και ψήφιζαν!...

Σημαίνει, λοιπόν, ότι έγινε όργιο τρομοκρατίας και εκβιασμών και μάλιστα προσωπικής τρομοκρατίας. Και έτσι φαίνεται ότι είχαν δίκιο οι κυβερνήσεις των σοσιαλιστικών χωρών, κομμουνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι, που όταν ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης, το 1949, το αποκάλεσαν "Συμβούλιο του Ψέματος". Εμείς σήμερα θα το αποκαλέσουμε "Συμβούλιο των Εγκλημάτων".

Και μάλιστα στην απόφαση γίνεται ο εξής λόγος, ότι πρέπει αυτό το κείμενο να αποτελέσει παγκόσμιο κείμενο καταδίκης. Και μάλιστα κάνουν λόγο ότι πρέπει να παρέμβουν, διότι υπάρχουν σήμερα χώρες με κομμουνιστικά καθεστώτα, όπως λένε, που κάνουν εγκλήματα.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι. Μ' αυτή την έννοια, κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και ζητάμε όχι από τους βουλευτές που πήραν μέρος, ζητάμε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, από τον πρωθυπουργό, ζητάμε από την ηγεσία των άλλων κομμάτων να πάρουν θέση, αν αυτό το κείμενο στις 24 του Γενάρη πρέπει να ψηφιστεί.

Και μη μας πουν ότι είναι στην ευθύνη των βουλευτών. Οι αντιπροσωπείες που πάνε εκεί, είναι αντιπροσωπείες του Κοινοβουλίου. Δεν είναι προσωπική ευθύνη του κάθε βουλευτή».

Δεν πειθαρχούμε. Μολών λαβέ...

«Αυτό το κείμενο - συνέχισε - εγκαινιάζει μία, θα έλεγα, νέα περίοδο μέσα σ' αυτήν τη μακρά περίοδο που ζούμε της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Πρόκειται για μία, θα έλεγα, νεοφασιστική στροφή. Καθαρά πράγματα. Και ξέρετε, ο φασισμός δεν ήταν προνόμιο της περιόδου του Μεσοπολέμου. Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και επομένως πρόκειται για ένα τέτοιο βήμα.

Και τέλος, αυτό το μνημόνιο είναι απόδειξη και για ένα ακόμα πράγμα. Οτι στην Ευρώπη και παγκόσμια θα παρθούν νέα σκληρά μέτρα κατά των λαών και οικονομικά και κοινωνικά και παντού. Οι τοπικοί πόλεμοι θα ενταθούν. Η διανομή της πίτας επίσης. Οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι και επομένως πάνε να φιμώσουν τους λαούς.

Πρέπει να σας πω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη ορμή θα συνεχίσει τη δράση του, με δημιουργικό φανατισμό. Υπάρχει και ο δημιουργικός φανατισμός. Και ευτυχώς, είμαστε ένα Κόμμα με πολύ μεγάλη ιστορία. Μια ιστορία που μας έχει δέσει με τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από το εκλογικό ποσοστό που παίρνουμε. Και είμαστε βέβαιοι ότι δίπλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα βρεθεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Πάντως, εμείς το κεφάλι δεν το σκύβουμε. Δεν πειθαρχούμε, δεν υπακούμε σ' αυτούς. Μολών λαβέ, λοιπόν. Αυτή είναι η δική μας θέση».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προανήγγειλε δράσεις κατά του κατάπτυστου αυτού κειμένου, σημειώνοντας:

«Ηδη κατατέθηκε και Ερώτηση, για την ώρα των Ερωτήσεων της Συνόδου τον Γενάρη του 2006, από τον ευρωβουλευτή τον Θανάση Παφίλη και βέβαια να σας πω ότι στο επόμενο διάστημα θα προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες, πριν τις 24 του Γενάρη και σε συντονισμό με άλλα κόμματα σε όλη την Ευρώπη, αλλά και εδώ, για να τοποθετηθούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και φυσικά και οι μαζικοί φορείς.

Ηδη το θέμα αυτό το είχα θέσει στη συνάντηση που είχα με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα και το κείμενο, για να το δώσω. Τους είπα τις πρώτες πληροφορίες που είχαμε. Και οι εκπρόσωποι που ήρθαν εδώ στα γραφεία, μου είπαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οπωσδήποτε θα αντιδράσουν και εκείνοι, γιατί το θέμα δεν αφορά στενά τους κομμουνιστές. Αφορά γενικότερα τη δημοκρατία και το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει τι θέλει και τι δε θέλει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ