ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ
Νέα διεύρυνση τον Οκτώβρη

Η παραπέρα διεύρυνση των ελλειμμάτων οφείλεται στις αυξημένες πληρωμές για εισαγωγή πετρελαίου, εισφορές της Ελλάδας στην ΕΕ και στην εξαγωγή κεφαλαίου υπό μορφή μερισμάτων, τόκων και κερδών

Παραπέρα επιδείνωση εμφάνισαν στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 05 ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2004, τόσο το εμπορικό έλλειμμα όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (περιλαμβάνει το σύνολο των συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό). Η διεύρυνση των ελλειμμάτων οφείλεται - κατά κύριο λόγο - στις αυξημένες εισαγωγές καυσίμων, στην επιταχυνόμενη εξαγωγή κεφαλαίων, υπό μορφή τόκων, μερισμάτων, κερδών, και στην αύξηση των πληρωμών της Ελλάδας προς τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία. Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το ισοζύγιο των πλοίων, από θετικό το '04, το '05 έγινε αρνητικό, δεδομένου ότι οι εισπράξεις διεθνών ναύλων, αν και αυξάνουν σε σχέση με το '04, υπολείπονται των πληρωμών που έκαναν οι εφοπλιστές για ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο εξεταζόμενο δεκάμηνο:

  • Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 22,3 δισ. ευρώ από 20,7 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2004
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναρριχήθηκε στα 9,4 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. ευρώ πέρσι.

Ειδικότερα, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 05/04 από 20,7 δισ. ευρώ σε 22,3 δισ. ευρώ οφείλεται στην επιδείνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων από 3,7 δισ. ευρώ, σε 5,1 δισ. ευρώ και στο ισοζύγιο πλοίων που από θετικό (473,6 εκατ. ευρώ το ΄04) μετεξελίχτηκε σε αρνητικό (409 εκατ. ευρώ το '05). Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και πλοία, μειώθηκε από 17,5 δισ. ευρώ σε 16,8 δισ. ευρώ. Μικρή βελτίωση εμφάνισε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, από 14,2 δισ. ευρώ σε 14,6 δισ. ευρώ, το οποίο αποδίδεται στις αυξημένες εισπράξεις από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ μεγάλη μείωση εμφανίζουν οι εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε από 3,5 δισ. ευρώ σε 4,4 δισ. ευρώ, λόγω της συνεχιζόμενης εξαγωγής κεφαλαίων υπό μορφή τόκων, μερισμάτων και κερδών, από 5,4 δισ. ευρώ σε 6,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤΕ, η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση του ποσού των ομολογιακών δανείων που διακρατούνται από μη κατοίκους. Μεγάλη υποχώρηση εμφάνισε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων από 3,3 δισ. ευρώ σε 2,7 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πληρωμών της Ελλάδας προς την ΕΕ, από 1,7 δισ. ευρώ σε 2,5 δισ. ευρώ.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Δεν τους πληρώνουν οι βιομήχανοι

Ούτε ο ΕΛΓΑ τους κατέβαλε τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από παγετό

Απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί ροδακίνου του Νομού Πέλλας, παρόλο που πέρασαν περισσότεροι από τρεις μήνες από τη συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου και την παράδοσή του στους μεταποιητές. Δεν έχουν πάρει όμως τις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ και οι αγρότες για τις ζημιές που έπαθαν τα ροδάκινά τους, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών την περασμένη άνοιξη.

Ετσι, οι αγρότες του νομού οδηγούνται στην εξαθλίωση, αφού μετά τις εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες αγοράστηκαν τα προϊόντα τους από τις βιομηχανίες, δεν έχουν πάρει έστω κι αυτά τα χρήματα. Σημειώνεται ότι αν δε γίνει η τελική εκκαθάριση και η πληρωμή των παραγωγών για το βιομηχανικό ροδάκινο που παραδόθηκε, δεν μπορεί να γίνει διεκδίκηση και των πέντε λεπτών κατά κιλό της επιδότησης. Φυσικά κουβέντα δε γίνεται πλέον για εκείνα τα δύο λεπτά που θα ενισχύονταν υποτίθεται οι ροδακινοπαραγωγοί από το λογαριασμό ΛΑΕΚ.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον παγετό, ο ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχει ανακοινώσει ποσοστά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν οι αγρότες που καταστράφηκε η παραγωγή τους πριν από το Φλεβάρη του 2006. Αλλά και στα χωριά όπου έγιναν γνωστά τα ποσοστά αποζημίωσης, αυτά θεωρήθηκαν καταδικαστικά για τους αγρότες, αφού ελάχιστη θα είναι η τιμή που θα εισπράξουν για τις καταστροφές στις δεντροκαλλιέργειές τους. Από την πλευρά του ΕΛΓΑ δηλώνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος δουλιάς, διότι πλέον στις ζημιές του Οργανισμού για πρώτη φορά εντάσσονται το κλαδοσπόρι, η ακαρπία και ο περονόσπορος.

«ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ»
Παραιτήθηκε ο Δ. Κοντομηνάς

Την παραίτηση του Δημήτρη Κοντομηνά από τη θέση του προέδρου της «Ιντεραμέρικαν» ανακοίνωσε χτες το βράδυ, η πολυεθνική «Eureko» («Γιουρίκο») στην οποία ανήκει από το 2001 η ασφαλιστική. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Δημήτρης Κοντομηνάς πουλάει και το ποσοστό 3,3% που κατέχει ο ίδιος. Οι λόγοι της αποχώρησης του μέχρι χτες προέδρου της «Ιντεραμέρικαν» είναι, όπως ανακοινώθηκε, ότι θέλει να «αφοσιωθεί» σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενέργεια και την τεχνολογία. Προφανώς η κίνηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των διεργασιών του τελευταίου διαστήματος και των γενικότερων ανακατατάξεων που γίνονται όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η σύμπραξη Κοντομηνά, Λαμπράκη, Μπόμπολα για την έκδοση της εφημερίδας «Μικρές αγγελίες». Σύμφωνα με πληροφορίες διάδοχος του Κοντομηνά στη θέση του προέδρου θα είναι στέλεχος της «Eureko».

Περίπου 1.500 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν, μέχρι σήμερα, ανταποκριθεί στα... ραβασάκια της Εφορίας για την υποβολή των «συγκεντρωτικών καταστάσεων» του έτους 2003. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν φτάνουν στο 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά η Εφορία έχει αποστείλει 340.000 τέτοια σημειώματα, μεγάλος αριθμός από τα οποία είχε λάθος αποδέκτες, όπως μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες που έχουν βάλει «λουκέτο» και άλλους που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Δεν κλείνουν «Γαλαξίας» και «Αργοναυτική»

Δεν τίθεται λόγος ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας «Γαλαξίας ΑΕΓΑ» και «Αργοναυτική ΑΕΓΑ», οι οποίες τελικά αύξησαν τη ρευστότητά τους, όπως τους είχε ζητηθεί από την Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης. Μετά την καταβολή στα ταμεία τους, των 2 και 1,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, όπως τους είχε ζητηθεί, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης για συνέχιση της λειτουργίας των παραπάνω δύο εταιριών.

Οσον αφορά στην τρίτη εταιρία, την «Αστρα Ασφαλιστική ΑΕΓΑ» - είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας - αυτή δεν κατέβαλε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που της είχε ζητηθεί. Μετά απ' αυτό και έχοντας δεχτεί υπόμνημα της εταιρίας, η Επιτροπή ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της 28ης Δεκέμβρη, προκειμένου να πάρει οριστική απόφαση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα περιμένει την απόφαση της επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ