Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Δεν τους πληρώνουν οι βιομήχανοι

Ούτε ο ΕΛΓΑ τους κατέβαλε τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από παγετό

Απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί ροδακίνου του Νομού Πέλλας, παρόλο που πέρασαν περισσότεροι από τρεις μήνες από τη συγκομιδή του συμπύρηνου ροδάκινου και την παράδοσή του στους μεταποιητές. Δεν έχουν πάρει όμως τις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ και οι αγρότες για τις ζημιές που έπαθαν τα ροδάκινά τους, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών την περασμένη άνοιξη.

Ετσι, οι αγρότες του νομού οδηγούνται στην εξαθλίωση, αφού μετά τις εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες αγοράστηκαν τα προϊόντα τους από τις βιομηχανίες, δεν έχουν πάρει έστω κι αυτά τα χρήματα. Σημειώνεται ότι αν δε γίνει η τελική εκκαθάριση και η πληρωμή των παραγωγών για το βιομηχανικό ροδάκινο που παραδόθηκε, δεν μπορεί να γίνει διεκδίκηση και των πέντε λεπτών κατά κιλό της επιδότησης. Φυσικά κουβέντα δε γίνεται πλέον για εκείνα τα δύο λεπτά που θα ενισχύονταν υποτίθεται οι ροδακινοπαραγωγοί από το λογαριασμό ΛΑΕΚ.

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τον παγετό, ο ΕΛΓΑ ακόμη δεν έχει ανακοινώσει ποσοστά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν οι αγρότες που καταστράφηκε η παραγωγή τους πριν από το Φλεβάρη του 2006. Αλλά και στα χωριά όπου έγιναν γνωστά τα ποσοστά αποζημίωσης, αυτά θεωρήθηκαν καταδικαστικά για τους αγρότες, αφού ελάχιστη θα είναι η τιμή που θα εισπράξουν για τις καταστροφές στις δεντροκαλλιέργειές τους. Από την πλευρά του ΕΛΓΑ δηλώνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος δουλιάς, διότι πλέον στις ζημιές του Οργανισμού για πρώτη φορά εντάσσονται το κλαδοσπόρι, η ακαρπία και ο περονόσπορος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ