Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Τσουχτερές ανατιμήσεις τον Οκτώβρη

Κατά 8,2% αυξήθηκαν σε μέσα επίπεδα οι τιμές των εισαγομένων βιομηχανικών εμπορευμάτων στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Η μεγάλη αυτή άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ενέργειας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το πετρέλαιο, που εμφανίζουν ετήσια μεταβολή 39,4%. Τον Οκτώβρη ο γενικός δείκτης εμφάνισε αύξηση 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 1,3% που είχε σημειωθεί τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μετρούμενος σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον περσινό μέχρι και το φετινό Οκτώβρη, ο δείκτης εμφανίζει αύξηση 7,9%, έναντι αυξήσεων 6,5% και 0,6% τα δύο προηγούμενα χρόνια. Με βάση την ανάλυση του γενικού δείκτη στις επιμέρους κατηγορίες βιομηχανικών εμπορευμάτων, για την ίδια περίοδο προκύπτουν αυξήσεις:

  • Στα ενδιάμεσα εμπορεύματα 1,9%
  • Στα κεφαλαιοουχικά αγαθά 0,1%
  • Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 0,7%
  • Στα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά 2%
  • Στα εμπορεύματα ενέργειας 39,4%.

Ειδικότερα για την τελευταία κατηγορία, προκύπτει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 43%, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, πετρελαίου ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης, βενζίνη κλπ αυξήθηκαν κατά 21,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ