ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Η ακρίβεια ροκανίζει το 13ο μισθό

Παράλληλα με την ακρίβεια, στην αγορά κυκλοφορούν και αλλοιωμένα τρόφιμα, όπως οι περίπου 5,4 τόνοι (τυροκομικών, γαλακτοκομικών, σοκολατοειδών κλπ) που κατασχέθηκαν από τον ΕΦΕΤ στη Θεσσαλονίκη

Η αυξημένη κίνηση και η ακρίβεια - που παραμένει στο ύψος της - χαρακτήριζαν τη χτεσινή χριστουγεννιάτικη αγορά. Εχοντας εισπράξει οι περισσότεροι εργαζόμενοι το 13ο μισθό αρχίζουν, διστακτικά μεν αναπόφευκτα δε, να πραγματοποιούν τις απαραίτητες για τις ημέρες αγορές. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στους εμπορικούς δρόμους δε μεταφράζεται και σε αντίστοιχη κινητικότητα και στα ταμεία των καταστημάτων. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων το «δώρο» εξαντλείται σε υποχρεώσεις και εκκρεμότητες του προηγούμενου διαστήματος, στις οποίες τα τελευταία χρόνια εξέχουσα θέση έχουν κατακτήσει και οι δόσεις αποπληρωμής δανείων στις τράπεζες. Ετσι, οι αγορές των λαϊκών νοικοκυριών, περιορίζονται στα τελείως απαραίτητα, στις λεγόμενες «ανελαστικές» αγορές, που συνήθως είναι τα είδη διατροφής και κάποια «συμβολικά» δώρα για τις ημέρες.

Οι τιμές χτες στη Βαρβάκειο θύμιζαν περισσότερο... Πάσχα παρά Χριστούγεννα, καθώς παρατηρούνταν ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα αμνοερίφια. Συγκεκριμένα, το κατσίκι γάλακτος ντόπιο πωλούνταν στα 9,80 ευρώ το κιλό, ενώ το αρνί στα 8 - 9 ευρώ το κιλό. Στις συνοικίες φτάνουν τα 11,20 και τα 10,90 ευρώ αντίστοιχα. Η παραδοσιακή ντόπια γαλοπούλα πωλείται αυτές τις μέρες στη Βαρβάκειο στα 5,50 - 6 ευρώ το κιλό. Η τιμή είναι κατά τι χαμηλότερη από πέρσι. Ωστόσο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μια γαλοπούλα πέντε κιλών θα την πληρώσει μέχρι και 30 ευρώ, το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η εγχώρια γαλοπούλα πωλείται 1 - 1,5 ευρώ ακριβότερα. Το χοιρίδιο, που, επίσης, «θέλει» η παράδοση τα Χριστούγεννα, πωλείται προς 9 ευρώ το κιλό και το γουρουνόπουλο 6 - 8,80 ευρώ το κιλό. Στη Βαρβάκειο η κατεψυγμένη γαλοπούλα Γαλλίας πωλούνταν χτες στα 4 ευρώ το κιλό, τα κοκόρια Ιταλίας 2,20 ευρώ, κουνέλι νωπό Ιταλίας 7 ευρώ το κιλό και τα χωριάτικα λουκάνικα στα 4,90 ευρώ το κιλό.

Ενα σημαντικό κονδύλι απαιτούν οι ξηροί καρποί, επίσης από τα συμπαρομαρτούντα των ημερών αυτών. Τα αποξηραμένα σύκα πωλούνται χύμα προς 6 - 6,80 ευρώ το κιλό, οι σταφίδες προς 2,95 - 3,95 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία, τα δαμάσκηνα 2,80 - 6 ευρώ, τα καρύδια 2,49 - 6 ευρώ το κιλό, η καρυδόψιχα 7,95 - 10 ευρώ το κιλό και η αμυγδαλόψιχα 10 ευρώ, ενώ τα κάστανα πωλούνται προς 2 ευρώ τα μικρά μέχρι 6 ευρώ τα μεγαλύτερα.

Κατασχέθηκαν 5,4 τόνοι αλλοιωμένα τρόφιμα

Εκτός από την ακρίβεια στην αγορά, οι καταναλωτές, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο αλλοιωμένων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τροφίμων και άλλων ειδών που πωλούνται από διάφορους επιχειρηματίες. Αδιάψευστος μάρτυρας η χτεσινή ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που μας πληροφορεί ότι τις προηγούμενες μέρες κατασχέθηκαν περίπου 5,4 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων στην επιχείρηση «Παπαδόπουλος Πλάτων Υιοί και Σία ΟΕ - Εμπόριο Πλάτων» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των 5,4 περίπου τόνων ακατάλληλων τροφίμων που κατέσχεσε ο ΕΦΕΤ από την εν λόγω επιχείρηση, περιλαμβάνονται τυροκομικά προϊόντα, γαλακτοκομικά, μαργαρίνες, αλιεύματα, σοκολατοειδή, δημητριακά, ζυμαρικά, ζωμοί και κύβοι μυρωδικών, κρέμες γάλακτος, ντοματάκια και κομπόστες. Τα κατασχεθέντα τρόφιμα κρίθηκαν μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση γιατί ήταν αλλοιωμένα, οι συσκευασίες σκουριασμένες και είχαν λήξει οι ημερομηνίες διατηρησιμότητας.

Επίσης, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε ότι ανιχνεύτηκαν νιτρώδη σε προτεμαχισμένο καπνιστό σολομό προέλευσης Νορβηγίας με την ονομασία «Smoked salmon» που πωλείται σε πλαστικές συσκευασίες. Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρία SMART SEAFOOD ΑΦΟΙ ΝΤΑΛΙΑΝΗ με ημερομηνίες παραγωγής: 3/2/2004, 18/2/2004, 23/3/2004, 1/6/2004, 27/7/2004, 7/9/2004, 12/10/2004, 7/12/2004, 11/1/2005 και 5/4/2005. Πρόκειται συνολικά για ποσότητα 2,5 τόνων. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρία να φροντίσει για την ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων απ' όλα τα σημεία πώλησης με την εποπτεία του Φορέα και συνιστά στους καταναλωτές που ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους το παραπάνω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Τσουχτερές ανατιμήσεις τον Οκτώβρη

Κατά 8,2% αυξήθηκαν σε μέσα επίπεδα οι τιμές των εισαγομένων βιομηχανικών εμπορευμάτων στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Η μεγάλη αυτή άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ενέργειας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το πετρέλαιο, που εμφανίζουν ετήσια μεταβολή 39,4%. Τον Οκτώβρη ο γενικός δείκτης εμφάνισε αύξηση 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 1,3% που είχε σημειωθεί τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μετρούμενος σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον περσινό μέχρι και το φετινό Οκτώβρη, ο δείκτης εμφανίζει αύξηση 7,9%, έναντι αυξήσεων 6,5% και 0,6% τα δύο προηγούμενα χρόνια. Με βάση την ανάλυση του γενικού δείκτη στις επιμέρους κατηγορίες βιομηχανικών εμπορευμάτων, για την ίδια περίοδο προκύπτουν αυξήσεις:

  • Στα ενδιάμεσα εμπορεύματα 1,9%
  • Στα κεφαλαιοουχικά αγαθά 0,1%
  • Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά 0,7%
  • Στα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά 2%
  • Στα εμπορεύματα ενέργειας 39,4%.

Ειδικότερα για την τελευταία κατηγορία, προκύπτει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 43%, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, πετρελαίου ντίζελ, πετρελαίου θέρμανσης, βενζίνη κλπ αυξήθηκαν κατά 21,8%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πληροφορίες για τραπεζικά χαράτσια

Αρπαγες του λαϊκού μόχθου έχουν αποδειχθεί οι τράπεζες, οι οποίες κάθε τρεις και λίγο «εφευρίσκουν» διάφορους τρόπους προκειμένου να «ξελαφρώσουν» ακόμη περισσότερο τα θύματά τους. Εκτός από τα ανύπαρκτα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών και την τοκογλυφία πάνω στα δάνεια των νοικοκυριών, υπάρχει και σωρεία άλλων χρεώσεων με τη μορφή προμηθειών και άλλων κρυφών επιβαρύνσεων, οι οποίες με τις πλάτες των κυβερνώντων περνάνε στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα επιτόκια και τις διάφορες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα. Ταυτόχρονα σπεύδουν να σημειώσουν πως «οι πληροφορίες που παρουσιάζονται προέρχονται από τρίτες πηγές (τράπεζες) και μεταφέρονται όπως δόθηκαν, χωρίς ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος» και επίσης πως «σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παροχή συμβουλής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής πρόταση». Το υλικό που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδας είναι διαθέσιμο στον ιστοχώρο της τράπεζας (www.bankofgreece.gr).

Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Μέχρι και Παρασκευή 23/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 24/12: 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 26/12: αργία
  • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 9.00 - 5.00 μ.μ.
  • Τη Δευτέρα 2 Γενάρη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 18 Δεκέμβρη.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Μέχρι και Παρασκευή 23/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 24/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ όλες τις ημέρες θα λειτουργήσουν όπως όλο τον υπόλοιπο χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ