ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
Βγες μπροστά

με το δικό σου Μέτωπο!

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Ετσι είναι αυτά τα πράγματα: Η «ανταγωνιστικότητα», της «Λευκής Βίβλου» και της Λισαβόνας, φέρνει ευτυχία στους λίγους και δυστυχία στους πολλούς. Από τότε ήτανε γνωστό, μην κοιτάς που διάφοροι της «αριστεράς» με το δάχτυλο κολλημένο στο μέλι, κάνανε πως δεν καταλαβαίνουν. Και ξέρανε και συνειδητά σου λέγανε πως στη Συνθήκη του Μάαστριχτ πρέπει να βλέπεις το συσχετισμό δύναμης που στο κείμενο, έλεγαν, γέρνει σοσιαλδημοκρατικά, άρα κατ' αυτούς προοδευτικά. Το ίδιο έλεγαν και για τη «Λευκή Βίβλο». Τους έδειχνες την κατάργηση του 8ωρου στο κεφάλαιο για την απασχόληση και σου απαντούσαν κάτι «Στρατοκαλύβηδες» ότι στο κεφάλαιο για την ανάπτυξη προβλέπει «δίκτυα»!

Φάε, τώρα, «δικτυωμένο» κεφάλαιο.

Και ...πανηγύριζε, γιατί ο Δασκαλόπουλος της πάλαι ποτέ ΔΕΛΤΑ με την αρπαγή της δικής σου υπεραξίας γίνεται ακόμα πιο μεγάλος και τρανός, δικτυωμένος πλέον και με τη ΝΕΣΤΛΕ! Εχεις ακούσει άραγε τι σημαίνει «γάλα Νεστλέ» εκεί κάτω στην Αφρική; Ε, τέτοιο παγωτό θα ταΐζεις από δω και μπρος τα παιδιά σου. Οχι πως χτες τα τάιζες καλύτερα... Ρώτα κάνα ξεμοναχιασμένο εργάτη γαλακτοβιομηχανίας να σου εξηγήσει τι σημαίνει «αυγά ψυγείου»... και «γάλα σκόνη Ολλανδίας»... Να πούμε, όμως, και του στραβού το δίκιο: Οσο πιο συγκεντρωμένοι είναι, τόσο πιο ορατοί και ως εχθρός... Ε, κάτι μικρομεσαίοι ας πρόσεχαν, που νόμιζαν και νομίζουν ορισμένοι ότι θα γίνουνε κι αυτοί χαλίφηδες. Το κεφάλαιο, κύριοι, διέπεται από νόμους, σιδερένιους. Και η αναγκαστική συγκέντρωσή του δεν αφήνει χώρο για ψιλικά...

Πάμε, τώρα, στα καλύτερα: Το αίμα νερό δε γίνεται. Δηλαδή, τι νόμιζες, ότι θα βγει το «Βήμα» να πανηγυρίζει για την εκλογή Μοράλες; Περιμένεις εσύ να χειροκροτηθεί κάποιος που δηλώνει κάποια αυτονόητα: Οτι άλλο πράγμα η καλλιέργεια του φυτού κόκα κι άλλο πράγμα τα εργοστάσια της κοκαΐνης που ελέγχουν οι Αμερικάνοι στη γειτονική Κολομβία. Περιμένεις, αλήθεια, αυτοί που τότε πανηγύριζαν για την εκτέλεση του Τσε, εκεί, στη Βολιβία, να χειροκροτήσουν τώρα κάτω από μια σημαία που στο φόντο της έχει προβάλει το δικαίωμα των λαών να λένε «όχι» στις επιλογές των ιμπεριαλιστών;

Πάμε για ακόμα καλύτερα; Τι όμορφη αυτή η σύμπνοια «Απογευματινής» και «Ελευθεροτυπίας» για τις προτάσεις που αξιώνουν παράδοση της εκπαίδευσης στην αγορά! Νιώθεις «προδομένος» εσύ ο αριστερός; Μην τρελαίνεσαι, απλά προσγειώσου. Και δες αυτά που απ' όλο και περισσότερους ομολογούνται ως αυτονόητα: Το δικό σου, το ακόμα πιο ισχυρό Πανεργατικό Μέτωπο, είναι αυτό που μπορεί να τα βάλει με την αστική τάξη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΕΤΑ ΣΤΟ ΝΤΕΝΕΚΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΟΛΜΗΡΗ: «Μία τολμηρή, λογική και σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες πρόταση για την Ανώτατη Παιδεία, κατέθεσε χτες η επιτροπή υπό τον κ. Θάνο Βερέμη. Οι προτάσεις της, αν και αποτελούν κοινό τόπο και πρακτική για τα ξένα ΑΕΙ χρόνια τώρα, είναι επαναστατικές για μια χώρα όπως η Ελλάδα, της οποίας τα πανεπιστήμια είναι αγκυλωμένα από ιδεοληψίες του παρελθόντος και χρυσά αμειβόμενες συντεχνίες του παρόντος» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΚΑΙ... ΣΟΒΑΡΗ! «Πρόκειται για σοβαρές προτάσεις, που μπορεί να βελτιωθούν και να συμπληρωθούν με δημόσια συζήτηση και πέραν της πανεπιστημιακής κοινότητας» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ... «Η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων "ορισμένες Κυριακές το χρόνο" είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και δίχως προκατάληψη από όλους τους φορείς. Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δεν ανοίγουν καθόλου τα καταστήματα της Κυριακές, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα πολλών εργαζομένων να κάνουν τα ψώνια τους με άνεση και δίχως την πίεση χρόνου» (ο Γ. Κουβαράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

... ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΗΣ: «"Τόσες πολλές πραμάτειες, τόσα λίγα φράγκα" είναι το απόφθεγμα της επίσκεψης όταν αποχωρώ σαν ζαλισμένο κοτόπουλο (...) "αν θες να ψωνίζεις ως τις 12, ετοιμάσου να δουλεύεις ως τις 11" προειδοποιεί ένα ξέμπαρκο αυτοκόλλητο, λίγο έξω από το "The Mall" στραπατσάροντας την εικόνα του θαυμαστού γυάλινου μεγαθηρίου» (η Αφροδίτη Πολίτη στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

ΔΕΙ ΔΗ... ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: «Το πρόβλημα όμως παραμένει. Γιατί πλάι στα τζιπ, στις πισίνες, στις πανάκριβες βίλες και στις πολυδάπανες νυχτερινές εξόδους σε "πολιτιστικά κέντρα" (όπως αποκαλούσε ορισμένα "σκυλάδικα" πρώην και αείμνηστος υπουργός) οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι συνθλίβονται οικονομικά (...) το τροπάριο - φαίνεται - δεν αλλάζει. Ισως γιατί οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν ήταν, πολιτικά και αριθμητικά, ισχυρές» (ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δράση για ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ το αντικομμουνιστικό μνημόνιο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΣΟΤΙΜΑ τα πτυχία των κολεγίων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7 ΤΟΜΕΣ στα πανεπιστήμια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 9 ΑΛΛΑΓΕΣ για την Παιδεία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μοχλός ανάπτυξης τα κονδύλια από ΕΕ έως το 2013

Η ΧΩΡΑ: Χαμόγελα και μαχαιριές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ Σκιές στη συμφωνία των «25»

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ για απελευθέρωση του ωραρίου

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλή βόμβα για ωράριο και μισθούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΣΠΑΣΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Η ΑΥΓΗ: Οι βιομήχανοι ζητούν και τα ρέστα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζιοι νταβατζήδες σκιάζουν την κυβέρνηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ προ των πυλών

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ μετά τον προϋπολογισμό

Η ΝΙΚΗ: Διαγ(κ)ωνισμοί υπουργών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Συγκέντρωση... υπεραξίας

«Χτες γεννήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση τροφίμων στην Ελλάδα. Και το γεγονός πως αυτή κατέχει μόλις την 35η θέση στην Ευρώπη καταδεικνύει πως η εποχή της αυτόνομης πορείας έχει παρέλθει. Η συμφωνία της χρονιάς μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον προπομπό ανάλογων κινήσεων όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων αλλά και στους υπόλοιπους (...) όσοι δεν καταφέρουν να ακολουθήσουν το μήνυμα των καιρών θα τεθούν αργά ή γρήγορα στο περιθώριο των εξελίξεων» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«... τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»

«Η Ελλάδα είναι η πιο απαισιόδοξη χώρα του πλανήτη. Αυτό προκύπτει από παγκόσμια έρευνα αγοράς στην οποία εμφανίζονται οι πέντε στους 10 Ελληνες να εκτιμούν ότι το 2006 θα είναι χειρότερο από το 2005, καθώς το 63% προβλέπει επιδείνωση των οικονομικών του. Επίσης, 4 στους 10 είναι ανασφαλείς με τη δουλιά τους, καθώς έχουν αποδεχτεί την πιθανότητα να παραμείνουν άνεργοι (...) η σύγκριση με τις απαντήσεις των προηγούμενων ετών αποκαλύπτει πως ο βαθμός "απαισιοδοξίας" των Ελλήνων "επιδεινώνεται" συστηματικά: το 2002 το 43% των Ελλήνων δήλωνε ότι το 2003 θα είναι μια χρονιά χειρότερη από το 2002, το 2003 το 46% των Ελλήνων δήλωνε ότι το 2004 θα είναι μια χρονιά χειρότερη από το 2003, το 2004 το 48% των Ελλήνων δήλωνε ότι το 2005 θα είναι μια χρονιά χειρότερη από το 2004, ενώ τέλος, φέτος το αντίστοιχο ποσοστό έχει φτάσει στο 54%» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ωρα να σηκώσουνε κεφάλι και οι αρχέγονοι

«Ελεύθερη καλλιέργεια κόκας ευαγγελίζεται ο νέος πρόεδρος της Βολιβίας. Θαυμαστής του Τσε, του Κάστρο, και του Τσάβες, ο ινδιάνος πολιτικός έχει υποσχεθεί ελεύθερη καλλιέργεια του επικίνδυνου φυτού, προτείνοντας να κόψουν οι ΗΠΑ τη ζήτηση και όχι η Βολιβία την παραγωγή της κόκας» (τίτλος και περιεχόμενα στην πρώτη σελίδα στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ