ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΗΤΩ» - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καμιά ανοχή στην ποινικοποίηση του αγώνα

Ταγμένο στην υπηρεσία της εργοδοσίας, το δικαστήριο έκρινε παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκέντρωση χτες έξω από το κατάστημα

Η μάχη για την ανάκληση της απόλυσης συνεχίζεται, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων
Η μάχη για την ανάκληση της απόλυσης συνεχίζεται, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων
Την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την τρομοκρατική απόλυση της υπαλλήλου Σταματίνας Στριλάκου και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κόντρα και στις απόπειρες ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων, διαμήνυσαν χτες στη διεύθυνση του καταστήματος «ΛΗΤΩ» στον Πειραιά εργαζόμενοι του κλάδου και της πόλης, με μπροστάρη το ταξικό σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Δίνοντας απάντηση και στην προκλητική απόφαση του Τακτικού Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που έκρινε χτες παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου, οι εργαζόμενοι προχώρησαν το απόγευμα σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, ενώ το πρωί περιφρούρησαν την τετράωρη στάση εργασίας στο κατάστημα.

Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο Νίκος Ξουράφης, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ «η απόφαση του δικαστηρίου βασίζεται σε σαθρά επιχειρήματα και έχει στόχο μόνο και μόνο να ικανοποιήσει την εργοδοτική πλευρά». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν καταχρηστικές, επειδή η απόλυση της υπαλλήλου δε θεωρήθηκε... επαρκής λόγος για τη στάση εργασίας, και παράνομες επειδή δεν ορίστηκε προσωπικό ασφαλείας (!).

Για να χρυσώσει το χάπι, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της εργοδοσίας να απαγορέψει ουσιαστικά ως παράνομες και μελλοντικές κινητοποιήσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης του «ΛΗΤΩ» πρέπει να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στην πρόεδρο και την γραμματέα του σωματείου ενάντια στις οποίες είχε καταθέσει αγωγή. Την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Στη συγκέντρωση υπογραμμίστηκε πως η εργοδοτική ασυδοσία ευνοείται από την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ξεφουρνίζοντας πρόσφατα και τις προθέσεις της για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Την αλληλεγγύη τους μετέφεραν η ΠΕΜΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ της πόλης, η Ενωση Ηλεκτρολόγων Πλοίων κ.λπ.

Καταγγέλλοντας την ένταση της αντεργατικής επίθεσης και καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αντίσταση, οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πικετοφορία στο Εμπορικό Κέντρο του Πειραιά. «Κάτω τα χέρια από την Κυριακή, δεν είναι για παζάρια και για κατάργηση», «Ανθρώπινο ωράριο, ανθρώπινη δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τα αφεντικά», «Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, κοινός αγώνας εμπόρων - εργατών» ήταν τα συνθήματα που επικράτησαν.

Σε επιφυλακή στη «ΣΟΦΤΕΞ»

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση βρίσκονται οι εργάτες κι οι εργάτριες της «ΣΟΦΤΕΞ», καθώς χτες «έκλεισε» η δικογραφία αναφορικά με την αγωγή της εργοδοσίας, για να βγουν παράνομες οι στάσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει από τις 19 Οκτώβρη. Με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για όσο κριθεί απαραίτητο, κόντρα στην τρομοκρατία και με σκοπό να μπλοκάρουν τις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια της «ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ». Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «MARE NOSTRUM»
Στη «φωλιά» της εργοδοσίας

Μαζική παράσταση χτες με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Το δικαίωμα στη δουλιά δεν παζαρεύεται. Από τη χτεσινή εισβολή των εργαζομένων στην έδρα της πολυεθνικής «ΚλαμπΜεντιτερανέ»
Το δικαίωμα στη δουλιά δεν παζαρεύεται. Από τη χτεσινή εισβολή των εργαζομένων στην έδρα της πολυεθνικής «ΚλαμπΜεντιτερανέ»
Να «στριμώξουν» την εργοδοσία πέτυχαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «MARE NOSTRUM» (Μάρε Νόστρουμ) μετά από αποφασιστική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα γραφεία της «ΚΛΑΜΠ ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ» στη λεωφόρο Συγγρού. Προχωρώντας σε κατάληψη του χώρου, με μπροστάρη το σωματείο τους και το κλαδικό τους συνδικάτο, οι εργαζόμενοι έκαναν καθαρό ότι δεν παζαρεύουν τις δουλιές τους με αποτέλεσμα η εργοδοσία να δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει τα αιτήματά τους.

Αποκαλυπτική ήταν τόσο η προσωπάρχης όσο και η οικονομική διευθύντρια της πολυεθνικής στην Ελλάδα, που ομολόγησαν ότι... η «επιβίωση» της επιχείρησης επιβάλλει τις απολύσεις και ότι τα αιτήματα των εργαζομένων «δε συμφέρουν το ΚΛΑΜΠ»! «Ακριβώς, εσείς κοιτάτε τα κέρδη σας κι εμείς λέμε ότι υπερασπιζόμαστε τις δουλιές μας...» επέμειναν οι εργαζόμενοι. «Εμείς δίναμε ζωή στο ξενοδοχείο! Εγώ το καθάριζα, τα δικά μου χέρια έχουν πάθει τενοντίτιδα για να "βγάζω" όλα τα κρεβάτια» πρόσθεσε μια απ' αυτούς.

Οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι δεν είναι δική τους ευθύνη η παραμονή των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. «Δε θα παίζετε με τους εργαζόμενους, εδώ κρίνονται 103 σπίτια... Και δεν είμαστε μόνοι μας» τόνισαν οι συνδικαλιστές αναφερόμενοι στην αλληλεγγύη δεκάδων ακόμα συνδικάτων της Αθήνας.

Υπό την πίεση της κινητοποίησης οι εκπρόσωποι της εταιρίας επικοινώνησαν με τα μεγαλοστελέχη της επιχείρησης στη Γαλλία και ενημέρωσαν για τη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων αλλά και για το ότι απαιτούν αμετάκλητα να μείνουν στις δουλιές τους, αρνούμενοι τις αποζημιώσεις - ψίχουλα που τους τάζουν. «Είναι 400 ευρώ και λένε να τα κάνουν 600, και νομίζουν ότι θα τα βγάλουμε έτσι πέρα», υπογράμμισε στο «Ρ» η Βασιλική Σπανού. Οταν μάλιστα «ο περισσότερος κόσμος που εργάζεται μέσα είναι κοντά σε σύνταξη» κι ο εφιάλτης της ανεργίας γίνεται ακόμα πιο απειλητικός...

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Πλήρης ασυδοσία των εταιριών μεταφορών

Με θέμα την ασυδοσία των μεταφορικών εταιριών σε βάρος των οδηγών φορτηγών και την αύξηση των ωρών εργασίας τους, που αποφάσισε το Συμβούλιο των υπουργών του Ευρωκοινοβουλίου στα πλαίσια της πολιτικής ανατροπών του εργάσιμου χρόνου, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κατήγγειλαν χτες από τη Θεσσαλονίκη, με συνέντευξη Τύπου, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συνδικάτων Εμποροϋπαλλήλων Μεταφοράς (ΠΟΣΕΜ) και το Συνδικάτο Οδηγών Φορτηγών Μακεδονίας - Θράκης «Ο ΕΡΜΗΣ».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΜ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα των οδηγών φορτηγών σε όλη την Ελλάδα αναφερόμενος σε δρόμους - καρμανιόλες, υπέρβαρα φορτία, ανάριθμα αυτοκίνητα χωρίς πραγματικό ΚΤΕΟ, με «μαϊμού» νούμερα ξένων χωρών, ανασφάλιστους οδηγούς χωρίς πρόσληψη, αδήλωτες υπερωρίες, ανεξέλεγκτες ώρες απασχόλησης και οδήγησης, μεταφορικές εταιρίες που λειτουργούν μαφιόζικα... Κατήγγειλε για μαφιόζικη τακτική εταιρίες μεταφορών, οι οποίες εκβιάζοντας επιβάλλουν στους οδηγούς να εργάζονται σε φορτηγά - δολοφόνους, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και με πλαστά χαρτιά. Σημείωσε σχετικά πως έχουν γίνει μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ έθεσε ερωτηματικά για το ότι καμία από αυτές δεν προχώρησε στο ακροατήριο.

Σε σχέση με την αύξηση των ωρών εργασίας των οδηγών (από 45/εβδομάδα σε 56/εβδομάδα), που αποφάσισε να θεσπίσει η ΕΕ, τονίστηκε ότι η ΠΟΣΕΜ καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη απόφαση θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, όπου και ανήκει, και θα αναλάβει την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις σε όλη την ΕΕ για να σταματήσει ο εμπαιγμός των οδηγών με τα «κόλπα» των ωρών οδήγησης, της πρόσληψης, της ασφάλειας, απαιτώντας από το Συμβούλιο του Ευρωκοινοβουλίου τη δικαίωση των αιτημάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ