ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΟΧΙ στα ψίχουλα της κυβέρνησης

Στα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας αντέταξαν το αίτημά τους για σταθερή δουλιά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων

Σταθεροί στο μετερίζι του αγώνα παραμένουν οι απολυμένοι της Νάουσας, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους δελεάσει με τα προγράμματα της φτώχειας

Motion Team

Σταθεροί στο μετερίζι του αγώνα παραμένουν οι απολυμένοι της Νάουσας, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους δελεάσει με τα προγράμματα της φτώχειας
Αλλο ένα δυνατό χαστούκι στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που κλείνει τα εργοστάσια, πετάει στο δρόμο τους εργάτες και μετά έρχεται δήθεν «φιλεύσπλαχνη» να γιατρέψει τις πληγές τους με τα ψέματα, έδωσαν χτες οι 110 απολυμένοι των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Νάουσας». Στην επίσκεψη του ΓΓ του υπουργείου Απασχόλησης, Δ. Κοντού, που κατέφθασε στην πόλη για να ανακοινώσει τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση, απάντησαν με την αποφασιστικότητά τους να συνεχίζουν τον αγώνα για δουλιά και εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια.

«Το "ΘΑ" το έσπειραν και δε φύτρωσε», είπε η Πόπη, απαντώντας στη δήλωση του Δ. Κοντού, πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, ώστε να μπει σε εφαρμογή πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αλλά είτε λόγω έλλειψης μερικών ενσήμων, είτε λόγω μη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη. Βέβαια ακόμη και αυτή η δέσμευση του υπουργείου Απασχόλησης είναι αποτέλεσμα του ενωμένου και αποφασιστικού αγώνα τους. Το γνωρίζουν οι απολυμένοι και είναι έτοιμοι να παλέψουν μέχρι την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.

Παράλληλα, οι απολυμένοι κρατούν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Συνεχίζουν να διεκδικούν σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους, και επιδότηση με το 80% του μισθού για όσο διάστημα θα βρίσκονται στην ανεργία με το χρόνο της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος. Αυτό το αίτημα αντέταξαν στα υπόλοιπα «εργαλεία παρέμβασης» της κυβέρνησης που παρέθεσε ο Δ. Κοντός και αφορούν σε προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας, προγράμματα κατάρτισης και μερικής απασχόλησης.

«Η μερική απασχόληση, η κατάρτιση, είναι προγράμματα που μας οδηγούν στην πείνα και στην εξαθλίωση», είπε ο Β. Πιτσαλίδης Γραμματέας του Σωματείου στο «Β'». Και πρόσθεσε. «Το γνωρίζετε. Ομως οι πολιτικές σας είναι τέτοιες που στηρίζουν μόνο το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους». «Θέλω δουλιά. Θέλω να μπορώ να κοιτάζω τα παιδιά μου στα μάτια. Τα 350 ευρώ επίδομα ανεργίας ή τα 400 ευρώ της μερικής απασχόλησης δε φτάνουν για να ζήσουμε», φώναξε ο Γιάννης. «Θέλουμε εργοστάσια», είπε η Μαρία, «δουλιά με δικαιώματα». «Και όσα λέει ο ΣΕΒ για φθηνότερη απασχόληση σε περιοχές με αυξημένη ανεργία, να τα ξεχάσει», ξαναπήρε το λόγο η Πόπη.

Και ο πρόεδρος του Σωματείου στο εργοστάσιο «Β'», Γ. Σμέρνος έδωσε το τελικό σύνθημα: «Διεκδικούμε το δίκιο μας. Δεν υποχωρούμε. Παραμένουμε στους δρόμους». Αλλωστε, έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν Χριστούγεννα μέσα στο εργοστάσιο που παραμένει υπό κατάληψη από τις αρχές του Οκτώβρη...

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εξωραϊσμός χωρίς αντίκρισμα

Οριστικοποιήθηκε η προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου

Την έγκριση του πρωθυπουργού για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 πήρε ο υπουργός Υγείας στη χτεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δεν αναφέρθηκε σε οικονομικά μεγέθη, ούτε στα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ.

Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και «χτενίζεται» απ' την Ομάδα Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ) με συντονιστή τον Μποδοσάκη Μερκούρη και θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας μέσα στις γιορτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνεδριάσεις της ΟΔΕ έγιναν εκτιμήσεις ότι ένα σύστημα ΠΦΥ στην τελική του μορφή χρειάζεται 4.000 οικογενειακούς γιατρούς και 350.000 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τις αμοιβές τους. Οι οικογενειακοί γιατροί δε θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι και οι αμοιβές τους θα είναι συνδυασμός ενός μόνιμου μισθού - θα καλύπτει το ένα τρίτο των συνολικών αποδοχών τους - ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα είναι συνάρτηση της λίστας των ατόμων που θα έχουν υπό την εποπτεία τους.

«Βροχή» τα πορίσματα

Εξάλλου, μετά το πόρισμα για το Δρομοκαΐτειο, το υπουργείο Υγείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα και το τελικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας για τη χορήγηση ψευδών πιστοποιητικών υγείας σε αλλοδαπούς στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Από τις ένορκες διοικητικές εξετάσεις συμπεραίνεται ότι ο «ιατρός αναπληρωτής καθηγητής κ. Ι. Διαμαντής μεθόδευσε και εφάρμοσε παράνομη και παράτυπη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών υγείας σε αλλοδαπούς παρ' όλη τη συμμετοχή του ως συντονιστή στη νόμιμη για το σκοπό αυτό, λειτουργία του νοσοκομείου» αναφέρεται στο πόρισμα και τονίζεται: Η παρακράτηση απ' τον παραπάνω γιατρό «χρηματικών ποσών του νοσοκομείου είναι πράξη παράνομη».

Σε ό,τι αφορά τη δικηγόρο, η οποία συνεργαζόταν με τον παραπάνω γιατρό, δεν έδωσε κατάθεση καθώς οι επιθεωρητές δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν. «Τα στοιχεία της δικηγόρου που μας ανέφερε ο γιατρός στην κατάθεσή του είναι μάλλον ανακριβή, αφού οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς μας απάντησαν τη μη αναγνώρισή της ως μέλους τους», αναφέρουν οι Επιθεωρητές των υπηρεσιών υγείας.

Το πόρισμα στάλθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών - για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης του γιατρού - και στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑμΕΑ
Σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί σήμερα στη 1 μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλοντας την προκλητική ακύρωση των μισών και παραπάνω υποψήφιων, που είχαν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, από την τελική φάση διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων τυφλών τηλεφωνητών στο Δημόσιο και διεκδικώντας δουλιά για όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ - ΠΑΤΡΑ
Παράσταση για τα χρόνια προβλήματα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα, πραγματοποίησε χτες το πρωί το σωματείο των αποκλειστικών νοσοκόμων της πόλης, διεκδικώντας την αντιμετώπιση χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων του κλάδου. Οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε η Ελένη Τουλιάτου πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου των Αποκλειστικών Νοσοκόμων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Στην κινητοποίηση ξεχείλισε η αγανάκτηση των συγκεντρωμένων, για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, αλλά και για την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας. Οπως επισήμαναν οι εργαζόμενες η εμπορευματοποίηση της υγείας συμβαδίζει με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι, στην Πάτρα εργάζονται ως αποκλειστικές νοσοκόμες περίπου 500 νοσηλεύτριες. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάνουν 4 - 6 μεροκάματα το μήνα και πληρώνονται με 29 ευρώ, ενώ δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών και πληρώνουν μεγάλα ποσά για την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ. Ακόμα οι διοικήσεις των νοσοκομείων αυθαίρετα παραβιάζουν το ελλιπές νομικό πλαίσιο και δεν τηρούν τα όποια εργασιακά δικαιώματα. Η αμοιβή τους είναι καθηλωμένη στα επίπεδα του 2004, ενώ προσλαμβάνονται και εργαζόμενες που δεν έχουν ειδική άδεια άσκησης του επαγγέλματος.

Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ κ. Μουτούσης υποσχέθηκε να συναντηθεί σήμερα με τις διοικήσεις των τριών νοσοκομείων της Πάτρας, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα. Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενες έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ