ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΑμΕΑ
Απαίτησαν δουλιά για τους αναπήρους

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας

«Μαζικές προσλήψεις τώρα» και «δουλιά για όλους τους αναπήρους» απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι με τη χτεσινή τους κινητοποίηση
«Μαζικές προσλήψεις τώρα» και «δουλιά για όλους τους αναπήρους» απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι με τη χτεσινή τους κινητοποίηση
Δουλιά για όλους τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους, αλλά και την ανάκληση της προκλητικής ακύρωσης των μισών και παραπάνω υποψηφίων, που είχαν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, από την τελική φάση διαγωνισμού για την κάλυψη θέσεων τυφλών τηλεφωνητών στο Δημόσιο, απαίτησαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εργασίας. Στη συγκέντρωση πήρε μέρος και εξέφρασε τη συμπαράστασή του ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΟΑΕΔ.

Τα μέλη της ΣΕΑΑΝ, νέοι ανάπηροι και σπουδαστές των σχολών ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ, διαδήλωσαν στο υπουργείο καταγγέλλοντας ότι στους τελικούς πίνακες του διαγωνισμού για την πρόσληψη 25 τυφλών τηλεφωνητών, με βάση τον νόμο 2643, ανακοινώθηκε ότι προσλαμβάνονται τελικά μόνο 12. Δηλαδή, μένουν εκτός, για εντελώς γραφειοκρατικούς λόγους, άνθρωποι που υπήρχαν στον πίνακα της προηγούμενης φάσης και διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα της πρόσληψης.

Οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο και απαίτησαν άμεση πρόσληψη όλων αυτών που είχαν προκριθεί. Ο υφυπουργός είπε ότι πρόκειται για κάποιο γραφειοκρατικό λάθος και δεσμεύτηκε ότι θα επανορθώσει και ότι θα προσληφθούν και οι 25 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό χωρίς να χρειαστεί να κάνουν ενστάσεις.

Η ΣΕΑΑΝ επισήμανε ακόμα ότι η ανεργία στους ανάπηρους έχει ξεπεράσει κάθε όριο και διαμαρτυρήθηκε για το νόμο 2643 που εφαρμόζεται από τους κυβερνώντες με βάση τις πολιτικές τους σκοπιμότητες και τη σύμπραξη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Ο υφυπουργός είπε ότι θα επανεξεταστεί ο νόμος αλλά έντεχνα άφησε ανοιχτό το ζήτημα να εξαιρεθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις απ' τις διατάξεις του νόμου για τις προσλήψεις των αναπήρων.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Σοβαρές αρρυθμίες στο νοσοκομείο

Λειτουργεί μόνο με δύο καρδιολόγους

Τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ανέδειξε ένα ακόμη περιστατικό με ασθενή που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του μέσα στο Νοσοκομείο, όταν έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου και έγινε αντιληπτό από τους γιατρούς την επόμενη μέρα αφού στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ δεν υπήρχε καρδιολόγος.

Ο ασθενής νοσηλεύτηκε τρεις μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το Σάββατο μπήκε στην Καρδιολογική Κλινική. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχουν μόνο δύο καρδιολόγοι που πρέπει να καλύπτουν όλα τα περιστατικά με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των ασθενών, αφού οι δύο γιατροί δεν προλαβαίνουν και χρονικά και βιολογικά (λόγω κόπωσης) να καλύψουν τα περιστατικά για όλο το νομό Ρεθύμνου.

Γι' αυτό το λόγο, οι δυο καρδιολόγοι από τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν, σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης Γ. Καλαντζάκη, ότι διαισθανόμενοι πως με την υπερβολική κόπωσή τους θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, θα πραγματοποιούν μόνο τις εφημερίες που τους αναλογούν.

Με αφορμή το περιστατικό με τον ασθενή και το γεγονός ότι μόνο δυο καρδιολόγοι εργάζονται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Κρήτης, δήλωσε: «Στα πλαίσια του κοινωνικού χαρακτήρα της όλης υπόθεσης, δεν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα να πάρω έναν άνθρωπο που μένει στο Ηράκλειο ή τα Χανιά και να τον υποχρεώσω για μεγάλο χρονικό διάστημα να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια άλλη πόλη, μακριά από την οικογένειά του». Και πρόσθεσε: «Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα και υπάρχει πιθανότητα να το προσπαθήσουμε».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Καλαντζάκης θέλει να πει ότι για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς στο νοσοκομείο Ρεθύμνου θα μετακινήσει γιατρούς από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, τη στιγμή που υπάρχουν ελλείψεις και σε αυτά.

Κινητοποιήσεις στη Λιβαδειά

Με 24ωρη απεργία χτες - και τετράωρη στάση εργασίας προχτές - οι γιατροί στο νοσοκομείο Λιβαδειάς απαίτησαν την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού καθώς και αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες. Οπως τονίζουν οι γιατροί, η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει το νοσοκομείο σε υποβάθμιση.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την αμφισβήτηση του δικαιώματος των λιμενεργατών στην απεργία, από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), καταγγέλλει με δελτίο Τύπου η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ο ΣΒΒΕ, με δελτίο Τύπου κι επιστολή του προς τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης, παρενέβη παράνομα στην άσκηση του δικαιώματος των λιμενεργατών να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως ο ΣΒΒΕ με αυτή την κίνηση έρχεται να αμφισβητήσει ανοιχτά και δημόσια το κατακτημένο εργατικό δικαίωμα στην απεργία, μετά την απαίτησή του για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μετά το αίτημά του για δημιουργία ζώνης εγκατάστασης βιομηχανιών δίπλα στα σύνορα με ειδικό καθεστώς αμοιβής εργασίας (βλ. μεροκάματο επιπέδου Βουλγαρίας), μετά την περσινή «πρόκλησή» του προς την κυβέρνηση να χειροτερεύσει το Ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων.

«Είναι επικίνδυνοι. Είναι κίνδυνος θάνατος για τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού», τονίζει η Γραμματεία, αναφερόμενη στο ΣΒΒΕ και καλεί τους εργαζόμενους της πόλης σε συσπείρωση γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την προάσπιση των κατακτήσεων και των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων. Τους καλεί να κλείσουν το δρόμο στους βιομηχάνους και τους πολιτικούς εκφραστές τους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και να ανοίξουν το δρόμο της εργατικής αντεπίθεσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Πολύτιμη η εμπειρία του αγώνα

«Να 'στε περήφανες για τον αγώνα σας. Οπως και είστε κι αυτό φαίνεται στα πρόσωπά σας... Δώσατε εμπειρίες στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα υπάρξει και συνέχεια. Κι αυτό να σας δίνει κουράγιο και δύναμη. Ο αντίπαλος είναι ισχυρός κι η εργατική τάξη είναι αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων...». Συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, που χτες το πρωί βρέθηκαν στο πλευρό των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», τόνισαν αυτό που οι εργαζόμενοι μετρούν ως κέρδος από κάθε μικρή και μεγάλη μάχη. Που επιβεβαιώνει ότι κανείς αγώνας δεν πάει χαμένος: Τα πολύτιμα συμπεράσματα και την εμπειρία, που προσθέτει νέα εφόδια για την ταξική πάλη.

Εκτός από τον Θανάση Κοτρώνη, συνδικαλιστή από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας που σημείωσε τα παραπάνω, στη συνάντηση μίλησε ο Γ. Τόλης από το Σωματείο Εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ»: «Πραγματικά, ο αγώνας σας έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, αποκάλυψε σ' όλους το απάνθρωπο πρόσωπο της εργοδοσίας, αλλά ιδιαίτερα την πολιτική που στρώνει το δρόμο για την ασυδοσία του κεφαλαίου...». Ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ιλίου, τόνισε στις εργάτριες: «Δείχνετε πώς πρέπει να παλεύουν οι εργαζόμενοι, όπως κάναμε απ' την πρώτη στιγμή, θα είμαστε διαρκώς στο πλάι σας». Την αλληλεγγύη τους μετέφεραν ακόμα το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Οι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι η παρουσία τους στο πλευρό των εργατριών δε σηματοδοτεί μόνο την αλληλεγγύη τους, αλλά και την αναγκαιότητα έντασης της κοινής πάλης όλης της εργατικής τάξης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΕΙΡΑΙΑ
Αύξηση συμμετοχής 65% στις εκλογές

Το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας στον Πειραιά ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια. Στις εκλογές που έγιναν πρόσφατα για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και εκπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) αυξήθηκε κατά 65% η συμμετοχή των εργαζομένων.

Με 257 εγγεγραμμένα μέλη από 36 χώρους εργασίας και με δράση από την Υδρα και τη Σαλαμίνα μέχρι τη Γλυφάδα, το Συνδικάτο με τη βοήθεια του ΠΑΜΕ και της ΟΣΝΙΕ κατάφερε να αυξήσει την επιρροή του στους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία. Στις εκλογές που έγιναν φέτος υπήρχε μόνο το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και πήρε 153 ψήφους και εξέλεξε δύο αντιπροσώπους για το ΕΚΠ και τρεις για την ΟΣΝΙΕ. Στις εκλογές του 2003 ψήφισαν 93 εργαζόμενοι και είχαν εκλεγεί ένας αντιπρόσωπος για το ΕΚΠ και δύο για την ΟΣΝΙΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ