ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εληξε πριν καν γίνει...

Με τους αιρετούς που πρόσκεινται στη ΝΔ να θεωρούν συνεπή την κυβέρνηση στις οικονομικές δεσμεύσεις της απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και αυτούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να «σηκώνουν» σημαία δήθεν διαμαρτυρίας με το περιορισμένο αίτημα της κάλυψης του κόστους μονιμοποίησης των συμβασιούχων από τον κρατικό προϋπολογισμό, έληξε, πριν καν γίνει, η προγραμματισμένη για χτες παράσταση στη Βουλή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού ανταλλάχτηκαν εκατέρωθεν κατηγορίες για κατάθεση διαπιστευτηρίων στην εκάστοτε κυβέρνηση και ανάλογα με την κομματική ιδιότητα του κάθε προέδρου ή της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, μια περιορισμένη αντιπροσωπεία αποφάσισε να μεταβεί στη Βουλή και να παραδώσει ψήφισμα με τα αιτήματα του οργάνου στην πρόεδρο και τα κόμματα. Αιτήματα που η ίδια η ΚΕΔΚΕ έχει καταστρατηγήσει, όπως αυτό της απόδοσης των παρακρατημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων, καθώς ποτέ δεν τα διεκδίκησε ουσιαστικά, προβάλλοντας αντίθετα ως «λύση» στο οικονομικό πρόβλημα των δήμων την απόκτηση από αυτούς φορολογικής εξουσίας. Χρήματα που συνεχίζει να παρακρατά η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις υποσχέσεις της για σταδιακή απόδοσή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μετά τις 15 Γενάρη, οπότε και προβλέπεται να έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Ανάλογα με τις απαντήσεις της κυβέρνησης - είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος - η ΚΕΔΚΕ θα προχωρήσει είτε σε έκτακτο συνέδριο για τα οικονομικά είτε σε κλείσιμο των δήμων. Τη δε πρώτη βδομάδα μετά τις γιορτές, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, για το ζήτημα του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Σήμερα η πολιτική κηδεία του Δημήτρη Κάιλα

Κηδεύεται στις 2 μ.μ. στο Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

Σήμερα, Παρασκευή 23.12.2005, ώρα 2 μ.μ., από το Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων, γίνεται η πολιτική κηδεία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Δημήτρη Κάιλα, ο οποίος, πέθανε, προχτές Τετάρτη 21.12.2005, σε ηλικία 86 χρόνων.

Μέλος της ΟΚΝΕ, από το 1940, της Ενωσης Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, το Φλεβάρη του 1943 με την ίδρυση της ΕΠΟΝ αναλαμβάνει γραμματέας του επαρχιακού Συμβουλίου Λοκρίδας της ΕΠΟΝ και λίγο αργότερα γραμματέας του Συμβουλίου Πόλης Λαμίας της ΕΠΟΝ. Μετά την Απελευθέρωση έγινε γραμματέας του ΕΑΜ στη Λαμία, με πλούσια καθοδηγητική δράση στην Οργάνωση Λαμίας του ΚΚΕ, όπου εξέδιδε παράνομα και το «Λαμιακό Τύπο». Το 1947 βγήκε στο βουνό με το ΔΣΕ, για να καταλήξει στην προσφυγιά με την ήττα στον Εμφύλιο, όπου σπούδασε ιστορικός. Εγραψε ιστορικά βιβλία για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και τον Εμφύλιο.

Με ανακοινώσεις τους το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) και το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), εκφράζουν στην οικογένεια του Δημήτρη Κάιλα τα συλλυπητήριά τους. «Οι αγώνες του και το έργο του θα μας παραδειγματίζουν στην καθημερινή μας πάλη», τονίζεται.

  • Ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, στη μνήμη του Δημήτρη Κάιλα και αντί για στεφάνι, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
«Να κρατάμε ζωντανή την ελπίδα»

Από την επίσκεψη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Από την επίσκεψη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Χρόνια πολλά με υγεία! Να κρατάμε ζωντανή την ελπίδα για την πόλη μας». Αυτές ήταν οι ευχές και το μήνυμα που έστειλαν στους εργαζόμενους των ΜΜΕ οι δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» Αγάπιος Σαχίνης, Κώστας Δρούτσας και Χρυσούλα Γιαταγάνα, κατά την περιοδεία τους χτες στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Ξεκινώντας από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση, περιόδευσαν στην ΕΤ3 (τηλεόραση και ραδιόφωνο), στο δημοτικό ραδιόφωνο, στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» και στην εφημερίδα «Μακεδονία». «Είμαστε εδώ, δίπλα στους εργαζόμενους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας», δήλωσε ο επικεφαλής της κίνησης Αγάπιος Σαχίνης, «για να ανταλλάξουμε ευχές και να μιλήσουμε για τα προβλήματά τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε κοντά στους τεχνικούς και στους δημοσιογράφους των ΜΜΕ της πόλης μας. Εχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα ΜΜΕ, όπως γνωρίζουν και οι ίδιοι, και διεκδικούμε ως παράταξη το δικό μας "χώρο" στη μαζική μας επικοινωνία με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης».

ΔΙΚΗ «17Ν»
Συνεχίζεται στις 3 Γενάρη

Στις τρεις του Γενάρη θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της «17Ν». Χτες το πενταμελές Εφετείο, πριν διακόψει τις εργασίες του λόγω των γιορτών, διόρισε αυτεπάγγελτα νέους συνηγόρους υπεράσπισης του Α. Γιωτόπουλου. Πρόκειται για τους Ευστάθιο Βλαντή, Κωνσταντίνο Ζαχαράκη και Ιωάννη Ηλιάδη.

Πιο πριν, οι Γ. Ραχιώτης και Κ. Χρυσικόπουλος που υπήρξαν συνήγοροι του Α. Γιωτόπουλου, δεν αποδέχτηκαν τον αυτεπάγγελτο διορισμό τους που είχε αναγγείλει προχτές ο πρόεδρος του δικαστηρίου Δ. Βερτέλης. Αιτιολογώντας την άρνησή του στο δικαστήριο, ο Κ. Χρυσικόπουλος τόνισε πως θα διέπραττε βαρύ πειθαρχικό αδίκημα αν παραβίαζε την εντολή του πελάτη του ο οποίος δεν τους έπαυσε, αλλά τους έδωσε εντολή να αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Το διορισμό του δεν αποδέχτηκε και ο Γ. Ραχιώτης ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με την απόφαση του Α. Γιωτόπουλου. Ο ίδιος δεν παρέστη στη χτεσινή συνεδρία λόγω κωλύμματος.

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τη βόμβα

Την προκήρυξη της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Επαναστατικός Αγώνας» δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ». Στο πολυσέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η βομβιστική ενέργεια είχε ως αποκλειστικό στόχο το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα, σημειώνεται ότι «η δράση του Επαναστατικού Αγώνα δεν είναι τυφλή και δε στοχεύει απλούς πολίτες. Στοχεύει το καθεστώς, τους θεσμούς και αυτούς που το εκπροσωπούν και το προστατεύουν» και συνδέει την επίθεση ως συνέχεια της ανάλογης στο υπουργείο Απασχόλησης, που είχε γίνει τον περασμένο Ιούνη.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το υπουργείο Οικονομίας επιλέχθηκε, γιατί «ευθύνεται για τη διόγκωση της εξαθλίωσης». Τέλος, για τους τραυματισμούς, αναφέρει πως σκοπός ήταν «να προκαλέσει αποκλειστικά υλικές ζημιές» και πως την ευθύνη για τους τραυματίες την έχει «η αμερικανοβρετανικά εκπαιδευμένη - ελέω και Ολυμπιακών Αγώνων - αστυνομία, η οποία αποδείχτηκε εγκληματικά ηλίθια και επικίνδυνα ανίκανη».

Η δράση του παρακαταθήκη

Συλλυπητήρια της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε για το θάνατο του σύντροφου Δημήτρη Κάιλα το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένειά του:

«Δεχτείτε τα θερμά συλλυπητήρια της Κεντρικής Επιτροπής και τα δικά μου για το θάνατο του συντρόφου και συγγραφέα Δημήτρη Κάιλα.

Ο σύντροφος Κάιλας έζησε και πάλεψε με τη σημαία του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε και με το όπλο, στην ΕΑΜική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό, και με την πένα για το δίκιο του λαού και το Σοσιαλισμό.

Η δράση του αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές».

Εκρηξη στο υπουργείο Ανάπτυξης

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 10.30 χτες το βράδυ έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Μεσογείων με την οδό Κοζάνης στους Αμπελόκηπους. Ο χώρος είχε αποκλειστεί από την Αστυνομία, καθώς άγνωστος με τηλεφώνημά του σε απογευματινή εφημερίδα είχε προειδοποιήσει στις 10.01 πως σε τριάντα λεπτά θα γίνει η έκρηξη. Από αυτήν προκλήθηκαν ελάχιστες υλικές ζημιές.

Δηλώσεις για το συμβάν έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης χαρακτηρίζοντας το γεγονός ασήμαντο. Μία ώρα μετά το συμβάν η Λ. Μεσογείων δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά αξίζει να υπενθυμίσουμε τα δύο χτυπήματα της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Επαναστατικός Αγώνας» στα υπουργεία Απασχόλησης και Οικονομικών.

Οκτώ αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα έκαψαν χτες τα ξημερώματα άγνωστοι στη Νέα Σμύρνη. Συγκεκριμένα, στις 4:40 πυρπόλησαν πέντε οχήματα και μία μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Βάρνης 8 και αμέσως μετά ένα ακόμα στη διασταύρωση Εθνικής Στέγης και Ηρακλείου. Περίπου 20 λεπτά αργότερα, σε πιλοτή πολυκατοικίας στην οδό Αμισού 17, άγνωστοι περιέχυσαν με εύφλεκτο υγρό δύο αυτοκίνητα, τα οποία υπέστησαν ζημιές.

Η έρευνα του «Ρ» για τους δήμους του Πειραιά, που δημοσιεύεται κάθε Σάββατο, θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με το Β' μέρος των προβλημάτων του Δήμου Κερατσινίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ