ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πηγή έμπνευσης το παράδειγμά της

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Κούβας για την 47η Επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απέστειλε στην ΚΕ του ΚΚ Κούβας το παρακάτω μήνυμα για την 47η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης.

«Αγαπητοί Σύντροφοι

Με αφορμή την 47η επέτειο από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς στο ΚΚ Κούβας, την εργατική τάξη και το λαό της πατρίδας σας. Στα σημερινά δύσκολα για τους λαούς χρόνια της "νέας τάξης", το παράδειγμα του κουβανικού λαού, που θαρραλέα υπερασπίζεται τη σοσιαλιστική πατρίδα του και τις κατακτήσεις του ενάντια στην ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, είναι πηγή έμπνευσης και ελπίδας για όλους τους λαούς που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Ο κουβανικός λαός έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια το σκληρό οικονομικό αποκλεισμό, καθώς και πράξεις σαμποτάζ και επιθέσεις με την υποκίνηση και στήριξη των ΗΠΑ, όπως και την επιθετική και επεμβατική πολιτική της ΕΕ και των ηγετικών της δυνάμεων με το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πολιτική των ΗΠΑ - που κύριο στόχο έχει να ανατρέψει την κουβανική επανάσταση και να επιβάλλει την επικυριαρχία τους στο νησί, μια φιλοδοξία που δηλώνεται ευθαρσώς στο λεγόμενο Σχέδιο για την Προσάρτηση της Κούβας - έχει συναντήσει την αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή, που έχει εκφραστεί επίσης και σε αλλεπάλληλες αποφάσεις στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι κοντά στους Αντόνιο Γκερέρο, Ρενέ Γκονζάλες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Χεράρδο Ερναντέζ, Φερνάντο Γκονζάλες, που μένουν παράνομα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, παρά τα στοιχεία, τα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την απόφαση του Εφετείου της 11ης Περιφέρειας. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους του προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου, που εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της ακροαματικής διαδικασίας στην Ολομέλεια των Εφετών, στις 13 Φλεβάρη 2006, απαιτώντας να επικρατήσει η αλήθεια και η δικαιοσύνη».

Και το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγει:

«Η πραγματικότητα και η πορεία της ταξικής πάλης έχουν διαψεύσει εκείνους που μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες ισχυρίστηκαν πως ήρθε το "τέλος της Ιστορίας" και ο θάνατος του Μαρξισμού - Λενινισμού και των ΚΚ. Περισσότερο από ποτέ ο σοσιαλισμός προβάλλει σήμερα ως η μοναδική επιλογή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ούτε οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, ούτε το νέο κύμα αντικομμουνισμού που έχει πυροδοτηθεί από τις απόπειρες στο Συμβούλιο της Ευρώπης να καταδικαστεί ο σοσιαλισμός και η κομμουνιστική ιδεολογία μπορούν να εκφοβίσουν τους λαούς ή να αλλάξουν τη ρότα της Ιστορίας.

Σας διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στη χώρα μας και την Ευρώπη, και σας ευχόμαστε επιτυχίες και νέα επιτεύγματα στο νέο χρόνο.

Μέχρι τη νίκη πάντα!».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συμφωνίες με την Κούβα

Συνεργασίες σε Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμό επισφραγίζουν την πρώτη επίσκεψη του εκλεγμένου Προέδρου Εβο Μοράλες, στο Νησί της Επανάστασης

Από την υποδοχή του Μοράλες στην Αβάνα από τον Φ. Κάστρο

Associated Press

Από την υποδοχή του Μοράλες στην Αβάνα από τον Φ. Κάστρο
ΑΒΑΝΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι συμφωνίες στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και του Αθλητισμού ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης του εκλεγμένου Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στην Κούβα, τον πρώτο σταθμό της συμβολικής, πλην στρατηγικής, πρώτης διεθνούς περιοδείας του, πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Πρώτος σταθμός ήταν η Κούβα, όπου στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας τον υποδέχτηκε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «ότι η νίκη του στις προεδρικές εκλογές ταρακούνησε την υφήλιο». Επίσης, ο Φιντέλ Κάστρο σημείωσε με σημασία: «καθώς φαίνεται ο χάρτης αλλάζει και είναι ανάγκη τα αντανακλαστικά μας να είναι σε εγρήγορση. Να παρατηρούμε και να πληροφορούμαστε έγκαιρα και σωστά».... Από την πλευρά του, ο Μοράλες περιέγραψε αυτή την επίσκεψη στον επί χρόνια φίλο του ως «συνάντηση δύο γενεών αγωνιστών για αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία».

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ήδη Μοράλες και Κάστρο συμφώνησαν για άμεση αποστολή ομάδων Κουβανών γιατρών, οι πρώτες εκ των οποίων θα μεταβούν στην Κοτσαμπάμπα και τη Σάντα Κρους, αλλά και παροχή ιατρικών υπηρεσιών εκ μέρους της Κούβας, ειδικά στον τομέα της οφθαλμολογίας, όπου είναι επείγουσα η ανάγκη επέμβασης και περίθαλψης δεκάδων Βολιβιανών. Επίσης, η Κούβα θα συμβάλει στην κατάρτιση του προγράμματος καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, ενός από τα πρώτα ζητήματα της ατζέντας της Προεδρίας Μοράλες. Τέλος, υπήρξε και συμφωνία ανταλλαγής τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στον τομέα του Αθλητισμού και όπως σημειώθηκε αποτελούν μόνο τα πρώτα βήματα μιας «συνεργασίας σε βάθος χρόνου»...

Από σήμερα, ο Εβο Μοράλες θα βρίσκεται στη Βενεζουέλα, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Αλεξ Κοντρέρας και κατόπιν θα μεταβεί στην Ισπανία. «Αντί να μεταβεί στη Μαδρίτη στις 3 Γενάρη ο Μοράλες θα μεταβεί στο Καράκας για συνάντηση ανωτάτου επιπέδου με τον Πρόεδρο Τσάβες», τόνισε ο Κοντρέρας και πρόσθεσε ότι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας -Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Νότια Αφρική, Κίνα και Βραζιλία - παραμένουν ως έχουν με ελαφριά καθυστέρηση καθώς και η επίσκεψη στη Νότια Αφρική, όπου θα συναντήσει τον Νέλσον Μαντέλα.

ΗΠΑ
Μπους: οι υποκλοπές γίνονται για την... ασφάλεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα πάντα για το έθνος και την ασφάλεια... Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή για τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως πάντα εξάλλου, για την πρακτική των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων χωρίς δικαστική απόφαση, στην οποία επιδίδεται η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας(NSA) από το 2001 και φυσικά εξ αφορμής της 11ης Σεπτεμβρίου, παρότι αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του για το θέμα αυτό για το οποίο οι αποκαλύψεις έχουν λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ειδικά μετά την παραδοχή Μπους ότι έδωσε το πράσινο φως για τις παράνομες υποκλοπές, κατά την επίσκεψη στον Σαν Αντόνιο του Τέξας, έστρεψε τα βέλη του εναντίον όσων προχωρούν σε διαρροές «απόρρητων πληροφοριών», διαρροές όμως που οδήγησαν στην αποκάλυψη του προγράμματος των τηλεφωνικών υποκλοπών, τονίζοντας ότι έβλαψαν τις ΗΠΑ.

Εντούτοις, το νέο «σκάνδαλο» που κλυδωνίζει τον Λευκό Οίκο αποτελεί ακόμη ένα σύμπτωμα του εσωτερικού πολέμου - εξ ου και οι σωρηδόν διαρροές - καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές για την αναπλήρωση του μισών θέσεων του Κογκρέσου είναι καθ' οδόν αλλά και οι διάφορες «διαφωνίες» αναφορικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τις επιλογές του Λευκού Οίκου... όπως ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις, π.χ. Ιράν, βιολογικός πόλεμος, μίνι πυρηνικά. Επιλογές που κάποιοι πυλώνες εξουσίας τις θεωρούν λανθασμένες καθώς έχουν φέρει σε δυσχερή θέση στη διεθνή διπλωματική και πολιτική σκηνή, τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ