Τρίτη 3 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Συμφωνίες με την Κούβα

Συνεργασίες σε Παιδεία, Υγεία και Αθλητισμό επισφραγίζουν την πρώτη επίσκεψη του εκλεγμένου Προέδρου Εβο Μοράλες, στο Νησί της Επανάστασης

Από την υποδοχή του Μοράλες στην Αβάνα από τον Φ. Κάστρο

Associated Press

Από την υποδοχή του Μοράλες στην Αβάνα από τον Φ. Κάστρο
ΑΒΑΝΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι συμφωνίες στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και του Αθλητισμού ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης του εκλεγμένου Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στην Κούβα, τον πρώτο σταθμό της συμβολικής, πλην στρατηγικής, πρώτης διεθνούς περιοδείας του, πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του.

Πρώτος σταθμός ήταν η Κούβα, όπου στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας τον υποδέχτηκε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «ότι η νίκη του στις προεδρικές εκλογές ταρακούνησε την υφήλιο». Επίσης, ο Φιντέλ Κάστρο σημείωσε με σημασία: «καθώς φαίνεται ο χάρτης αλλάζει και είναι ανάγκη τα αντανακλαστικά μας να είναι σε εγρήγορση. Να παρατηρούμε και να πληροφορούμαστε έγκαιρα και σωστά».... Από την πλευρά του, ο Μοράλες περιέγραψε αυτή την επίσκεψη στον επί χρόνια φίλο του ως «συνάντηση δύο γενεών αγωνιστών για αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία».

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ήδη Μοράλες και Κάστρο συμφώνησαν για άμεση αποστολή ομάδων Κουβανών γιατρών, οι πρώτες εκ των οποίων θα μεταβούν στην Κοτσαμπάμπα και τη Σάντα Κρους, αλλά και παροχή ιατρικών υπηρεσιών εκ μέρους της Κούβας, ειδικά στον τομέα της οφθαλμολογίας, όπου είναι επείγουσα η ανάγκη επέμβασης και περίθαλψης δεκάδων Βολιβιανών. Επίσης, η Κούβα θα συμβάλει στην κατάρτιση του προγράμματος καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, ενός από τα πρώτα ζητήματα της ατζέντας της Προεδρίας Μοράλες. Τέλος, υπήρξε και συμφωνία ανταλλαγής τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης στον τομέα του Αθλητισμού και όπως σημειώθηκε αποτελούν μόνο τα πρώτα βήματα μιας «συνεργασίας σε βάθος χρόνου»...

Από σήμερα, ο Εβο Μοράλες θα βρίσκεται στη Βενεζουέλα, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Αλεξ Κοντρέρας και κατόπιν θα μεταβεί στην Ισπανία. «Αντί να μεταβεί στη Μαδρίτη στις 3 Γενάρη ο Μοράλες θα μεταβεί στο Καράκας για συνάντηση ανωτάτου επιπέδου με τον Πρόεδρο Τσάβες», τόνισε ο Κοντρέρας και πρόσθεσε ότι οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας -Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Νότια Αφρική, Κίνα και Βραζιλία - παραμένουν ως έχουν με ελαφριά καθυστέρηση καθώς και η επίσκεψη στη Νότια Αφρική, όπου θα συναντήσει τον Νέλσον Μαντέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ