Τρίτη 3 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολιτικές και πετρελαϊκές αναταράξεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ρήγμα στο «μέτωπο» των σουνιτικών κομμάτων όσον αφορά στην απόρριψη των εκλογικών αποτελεσμάτων και στο αίτημα για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας προκάλεσε, χτες, η στάση του σουνιτικού «Ιρακινού Μετώπου Συμφωνίας». Ηγετικά στελέχη του κόμματος μετέβησαν στο Ιρμπίλ για διαπραγματεύσεις με Κούρδους εκπροσώπους. Το ταξίδι αυτό έγινε με τη συμφωνία όλων των σουνιτικών και σιιτικών κομμάτων που απορρίπτουν τα εκλογικά αποτελέσματα με στόχο να παρουσιαστούν στην κουρδική πλευρά αναλυτικά οι ενστάσεις τους.

Τελικά, οι εκπρόσωποι του «Μετώπου Συμφωνίας» ανακοίνωσαν ότι συζήτησαν για την προοπτική σχηματισμού μιας «ευρείας κυβέρνησης συνεργασίας», γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στους υπόλοιπους σουνιτικούς και σιιτικούς κοσμικούς σχηματισμούς, των οποίων η αντίδραση αναμένεται. Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με την άφιξη στο Ιράκ δεκάδων διεθνών παρατηρητών προκειμένου, αρχικά, να επανακαταμετρηθούν οι ψήφοι.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε η παραίτηση του υπουργού Πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ Ούλουμ, που διαμαρτύρεται για την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση Τζαφάρι. Εντονη είναι και η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Την Κυριακή έγιναν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, στη δε Ραχινάουα, κοντά στο Κιρκούκ, σημειώθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές. Σκοτώθηκαν 2 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 3. Οπως έγινε γνωστό, λόγω της μειωμένης ασφάλειας, το Δεκέμβρη η εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εισβολής, μόνο 1,1 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Συνολικά, τις προηγούμενες μέρες κύμα επιθέσεων σημειώθηκε στο Ιράκ με κύριο στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Χτες μόνο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι στρατιώτες. Η ιρακινή «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι το 2005 σκοτώθηκαν 5.713 Ιρακινοί (4.020 άμαχοι, 1.693 στρατιώτες) και τραυματίστηκαν 8.378 (6.065 άμαχοι). Το Γαλλικό Πρακτορείο συμπληρώνει ότι σκοτώθηκαν 1.702 αντάρτες και συνελήφθησαν 9.264.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ