ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προετοιμάζουν επίθεση στο Ιράν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τους συμμάχους τους για μία ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, και ειδικότερα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», βασισμένο σε ανάλογα ρεπορτάζ που βρίθουν το τελευταίο διάστημα στο γερμανικό Τύπο.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το «Ντερ Σπίγκελ», δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ποτέ δεν απέκλεισε τη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά η πιθανότητα πλέον μοιάζει περισσότερο ως βεβαιότητα... Κατά το «Σπίγκελ», το ρεπορτάζ του οποίου πραγματικά τάραξε τα νερά στη Γερμανία, ήταν του ειδικού σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, Ούντο Ουλφκότε, για το γερμανικό πρακτορείο DDP. Κατά το ρεπορτάζ του Ουλφκότε «καλά πληροφορημένες δυτικές πηγές ασφαλείας» υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο αρχηγός της CIA, Πόρτερ Γκος, στην Τουρκία, στις 12 Δεκέμβρη, ζήτησε από τον Τούρκο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη συνδρομή και τη στήριξη της Τουρκίας σε πιθανή αεροπορική επίθεση εναντίον πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εντός του 2006.

Το DDP επίσης σε άλλο ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ομάν και τέλος του Πακιστάν προσφάτως έχουν ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον για τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και ότι η στρατιωτική επίθεση είναι «πιθανή επιλογή».

Παράλληλα, δημοσίευμα της εφημερίδας του Βερολίνου, «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» ανέφερε ότι πηγές του ΝΑΤΟ υποστήριξαν πως οι δυτικές συμμαχικές κυβερνήσεις έχουν ενημερωθεί ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις πιθανότητες για να «συνετίσουν το καθεστώς του Ιράν», περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής επίθεσης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται και εσωτερικά η ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Στο ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών αναφέρθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, που περιοδεύει σε αραβικές χώρες για να συλλέξει χρηματική βοήθεια. Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε ως κυριότερη αιτία την πιθανότητα ισραηλινής απαγόρευσης συμμετοχής στην ψηφοφορία των Παλαιστινίων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και υποστήριξε ότι όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφωνούν με την προοπτική αυτή, αν και καμία άλλη οργάνωση δεν έχει επισήμως υπερασπίσει κάποια τέτοια θέση.

Εντούτοις, πολλά στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δήλωση Αμπάς έχει και άλλες αφετηρίες. Την Κυριακή συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της «Φατάχ» φέρεται να συνέταξε επιστολή προς τον Αμπάς ζητώντας αναβολή των εκλογών λόγω της ισραηλινής στάσης στο ζήτημα των ψηφοφόρων της Ιερουσαλήμ όσο και λόγω της ελλιπούς ασφαλείας κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες σχεδόν είναι αδύνατη η διενέργεια εκλογών και η επιτήρηση των εκλογικών τμημάτων καθώς, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, είναι εξαιρετικά εύκολο να τιναχτεί όλη η διαδικασία στον αέρα από μερικούς ενόπλους. Επίσης, υποστήριζαν ότι η διένεξη στους κόλπους της «Φατάχ» δεν έχει ξεπεραστεί. Πολλά στελέχη της λεγόμενης «παλαιότερης γενεάς» έχουν εξοργιστεί με τον Αμπάς, επειδή «έκανε πολλές παραχωρήσεις προς τους νεότερους» για να πετύχει κοινό ψηφοδέλτιο.

Επιθέσεις και απαγωγές

Κατά τα άλλα, χτες, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε κτίριο στο Κχαν Γιούνις, που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται από τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και οι Παλαιστίνιοι από τη «Φατάχ». Δε διευκρινίστηκε αν υπάρχουν θύματα. Λίγο αργότερα, δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί κατέλαβαν, για λίγες ώρες, κυβερνητικά κτίρια στη Ράφα διαμαρτυρόμενοι ότι «δεν τους έχουν δοθεί οι αρμοδιότητες για να αντιμετωπίσουν την αναρχία και να αποκαταστήσουν την τάξη».

Ενα 24ωρο νωρίτερα, απελευθερώθηκε, στο Κχαν Γιούνις, μετά από παρέμβαση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ένας Ιταλός φιλειρηνιστής, που είχε απαχθεί από την οργάνωση «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα - αλ Σούνα», που ζητούσε πλήρη έρευνα για το θάνατο του Αραφάτ. Η απαγωγή έγινε παρόντων ευρωβουλευτών, με επικεφαλής την Ιταλίδα Λουίζα Μοργκαντίνι, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Την ίδια μέρα, ένοπλοι ανατίναξαν κτίριο του ΟΗΕ, ενώ 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Γάζα. Την Παρασκευή απελευθερώθηκαν και οι 3 Βρετανοί όμηροι ακτιβιστές.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολιτικές και πετρελαϊκές αναταράξεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ρήγμα στο «μέτωπο» των σουνιτικών κομμάτων όσον αφορά στην απόρριψη των εκλογικών αποτελεσμάτων και στο αίτημα για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας προκάλεσε, χτες, η στάση του σουνιτικού «Ιρακινού Μετώπου Συμφωνίας». Ηγετικά στελέχη του κόμματος μετέβησαν στο Ιρμπίλ για διαπραγματεύσεις με Κούρδους εκπροσώπους. Το ταξίδι αυτό έγινε με τη συμφωνία όλων των σουνιτικών και σιιτικών κομμάτων που απορρίπτουν τα εκλογικά αποτελέσματα με στόχο να παρουσιαστούν στην κουρδική πλευρά αναλυτικά οι ενστάσεις τους.

Τελικά, οι εκπρόσωποι του «Μετώπου Συμφωνίας» ανακοίνωσαν ότι συζήτησαν για την προοπτική σχηματισμού μιας «ευρείας κυβέρνησης συνεργασίας», γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στους υπόλοιπους σουνιτικούς και σιιτικούς κοσμικούς σχηματισμούς, των οποίων η αντίδραση αναμένεται. Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με την άφιξη στο Ιράκ δεκάδων διεθνών παρατηρητών προκειμένου, αρχικά, να επανακαταμετρηθούν οι ψήφοι.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε η παραίτηση του υπουργού Πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ Ούλουμ, που διαμαρτύρεται για την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση Τζαφάρι. Εντονη είναι και η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Την Κυριακή έγιναν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, στη δε Ραχινάουα, κοντά στο Κιρκούκ, σημειώθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές. Σκοτώθηκαν 2 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 3. Οπως έγινε γνωστό, λόγω της μειωμένης ασφάλειας, το Δεκέμβρη η εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της εισβολής, μόνο 1,1 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Συνολικά, τις προηγούμενες μέρες κύμα επιθέσεων σημειώθηκε στο Ιράκ με κύριο στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Χτες μόνο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι στρατιώτες. Η ιρακινή «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι το 2005 σκοτώθηκαν 5.713 Ιρακινοί (4.020 άμαχοι, 1.693 στρατιώτες) και τραυματίστηκαν 8.378 (6.065 άμαχοι). Το Γαλλικό Πρακτορείο συμπληρώνει ότι σκοτώθηκαν 1.702 αντάρτες και συνελήφθησαν 9.264.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία βδομάδα οι απεργοί πείνας στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με δήλωση στρατιωτικού εκπροσώπου. Ο αριθμός των απεργών πείνας ανέρχεται πλέον σε 84.

ΚΑΪΡΟ.-- Τους 27 έφθασαν οι νεκροί ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες μεταξύ των Σουδανών προσφύγων, από τη βίαιη εισβολή της αιγυπτιακής αστυνομίας στον προσφυγικό τους καταυλισμό την περασμένη Παρασκευή. Οι Σουδανοί είχαν κατασκηνώσει από το Σεπτέμβρη έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ ζητώντας να μεταφερθούν σε τρίτη χώρα «με πιο ανθρώπινες συνθήκες».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μέσα στη βδομάδα, προσανατολίζεται ο Γάλλος Πρόεδρος, 6 βδομάδες πριν από την προγραμματισμένη εκπνοή των μέτρων που λήφτηκαν με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια που συγκλόνισαν τα γκέτο των προαστίων στις αρχές Νοέμβρη. Την πρόθεση Σιράκ δε φαίνεται να επηρεάζει η πυρπόληση 415 αυτοκινήτων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, καθώς παρόμοια περιστατικά θεωρούνται «παράδοση» για τη συγκεκριμένη ημέρα στα προάστια.

ΣΑΝΑ'Α.-- Ενα 24ωρο μετά την απελευθέρωση του Γερμανού πρώην διπλωμάτη και της οικογένειάς του από τους απαγωγείς τους, μία άλλη φυλή απήγαγε 3 Ιταλίδες και 2 συμπατριώτες τους τουρίστες, ζητώντας την απελευθέρωση μελών της.

ΙΝΔΙΑ
Δολοφονία στελέχους του ΚΚ Ινδίας(Μ)

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Τη δολοφονία ενός στελέχους του κατήγγειλε το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό). Πρόκειται για τον Ραμπιντρανάθ Καρ, που μαζί με τη σύζυγό του Ανανταμογί, βρήκαν φρικτό θάνατο στο κρατίδιο Τριναμούλ από την πυρπόληση του σπιτιού τους σε μια επίθεση που απέδωσαν σε μαοϊκούς ενόπλους, κατηγορώντας τις αρχές για συνενοχή στους φόνους, σύμφωνα με το πρακτορείο IANS.

Επίσης στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο Ορίσα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη μιας φυλής ιθαγενών και την αστυνομία, σύμφωνα με τις αρχές. Σύμφωνα με το BBC, οι ταραχές ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον της ανέγερσης ενός εργοστασίου παραγωγής ατσαλιού στην Καλινγκαναγκάρ, για την οποία οι αρχές τους αφαιρούν γη χωρίς επαρκείς αποζημιώσεις. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον περίπου 800 διαδηλωτών που επιτέθηκαν εναντίον τους με «ακόντια και βέλη». Πέντε από τους νεκρούς είναι διαδηλωτές και ο ένας αστυνομικός, ο οποίος «λιντσαρίστηκε» από τους ιθαγενείς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

ΣΥΡΙΑ - ΟΗΕ
Αυξάνονται οι πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Αίτημα να συναντήσει τον Πρόεδρο Ασαντ αλλά και τον πρώην αντιπρόεδρο της Συρίας, Αμπντούλ Χαλίμ Χαντάμ, κοινοποίησε η επιτροπή του ΟΗΕ, υπό το Γερμανό ανακριτή Ντέτελβ Μέλις, που διερευνά τη δολοφονία Χαρίρι που έγινε τον περασμένο Φλεβάρη. Κύκλοι προσκείμενοι στον Ασαντ τόνιζαν ότι το αίτημα θα απορριφθεί εφόσον βασίζεται στην υπόνοια της εμπλοκής του Σύρου Προέδρου στη δολοφονία. Ο πρώην αντιπρόεδρος Χαντάμ, από την άλλη, φέρεται να αποδέχεται το αίτημα, από το Παρίσι όπου βρίσκεται μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του. Ο Χαντάμ, σε τηλεοπτική συνέντευξη, υποστήριξε ότι ο Σύρος Πρόεδρος, μήνες πριν τη δολοφονία, είχε «προειδοποιήσει τον Χαρίρι να βελτιώσει τη συμπεριφορά του απέναντι στη Δαμασκό». Το συριακό Κοινοβούλιο ζήτησε χτες την παραπομπή του Χαντάμ σε δίκη με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ