ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Merry Christmas, μέρες που είναι!

Αυτές τις μέρες που γινότανε οι «κρυφές» ανακρίσεις των Πακιστανών στην Ελλάδα, οι ανακρίσεις για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση, λες και ήταν περαστική από τον τόπο, δε γνώριζε τίποτα, έτυχε - τελείως συμπτωματικά - να γνωρίσω έναν από τους πράκτορες, έναν από τους ανακριτές αυτών των ανακρίσεων. Εγώ καθόμουν στη μια άκρη του μπαρ και εκείνος στην άλλη. Και οι δυο ρουφούσαμε τα ποτά μας με τη μία. Αυτό ήταν και η αφορμή να γνωριστούμε. Πήρε το ποτήρι του και ήρθε δίπλα μου. «Εσάς τι σας συμβαίνει»; με ρώτησε. «Προβλήματα», του απάντησα. «Οποια κι αν είναι τα δικά σας προβλήματα», με αποπήρε, «είμαι βέβαιος είναι ελάχιστα μπροστά στα δικά μου».

Χωρίς να μου δώσει καιρό να φέρω τις αντιρρήσεις μου, έδωσε εντολή με τα μάτια στο παιδί πίσω από το μπαρ για να γεμίσει τα ποτήρια μας, και άρχισε τις εξομολογήσεις: «Μελέτησα το ζήτημα, είμαι πεπεισμένος», μου είπε. «Αυτή η ομοιότητα, αυτοί οι βίοι παράλληλοι του Ηρώδη και του Μπους με τρομάζει! Εφερα το ζήτημα στη σχετική επιτροπή του Κογκρέσου, και να το αποτέλεσμα. Με έστειλαν στην Ελλάδα να ανακρίνω κάποια δυστυχισμένα πλάσματα, που τα θεωρούνε πρώτα και δεύτερα ξαδέλφια του Μπιν Λάντεν».

«Ενώ δεν είναι»; ρωτάω.

«Και να 'ναι, που δεν είναι, δεν είναι εκεί το ζήτημα! Το ζήτημα είναι οι ιστορικές συμπτώσεις, μέρες που είναι! Αυτή η παράλληλη ιστορία του Μπους και του Ηρώδη, η οποία δεν προβληματίζει κανέναν! Τι έκανε ο Ηρώδης, αγαπητέ μου; Πολιόρκησε την Ιερουσαλήμ, αυτό δεν έκανε; Την πολιόρκησε και λίγο πριν την ισοπεδώσει τελείως με τους βομβαρδισμούς την κατέλαβε. Ετσι, δεν είναι; Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Μπους στη Βαγδάτη, συμφωνείτε; Βομβαρδισμοί με όλα τα μέσα και με όλους τους τρόπους. Από αέρα, από στεριά και από θάλασσα. Και η Βαγδάτη, λίγο πριν ισοπεδωθεί και αυτή, όπως η Ιερουσαλήμ, κυριεύτηκε! Ετσι έχουν τα πράγματα».

«Ο Ηρώδης, όμως», ξεκίνησα να πω.

«Ο Ηρώδης διέταξε να σφάξουν τα παιδιά; Αυτό δε θέλετε να πείτε; Γιατί ο Μπους τι έκανε; Ο Ηρώδης είπε κόφτε τους λαιμούς όλων των παιδιών κάτω από δυο ετών. Πόσα παιδιά κάτω των δυο ετών να είχε τότε η Ιερουσαλήμ; Εκατό, διακόσια, πεντακόσια, χίλια; Ο Μπους καθάρισε πάνω από 50.000. Και αυτές μόνον στο Ιράκ. Πόσες απ' αυτές τις 50.000 να είναι παιδιά; Κανένας δεν ξέρει! Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Είναι απείρως περισσότερα από αυτά που έσφαξε ο Ηρώδης!

«Αυτά είναι γνωστά», του λέω.

«Συμφωνώ», απαντάει! «Ομως, ποτέ δε θα μεθούσα για "γνωστά πράγματα". Και πολύ περισσότερο δε θα μιλούσα σε έναν ξένο, ο οποίος μπορεί να είναι και αυτός τρομοκράτης. Ομως, κύριε», συνέχισε αδειάζοντας μια ακόμα φορά το ποτήρι του και δίνοντας εντολή να ξαναγεμίσουν, «αλλού βρίσκεται η αγωνία μου. Τι έκανε στο τέλος της ζωής του ο Ηρώδης; Θυμάστε την τελευταία του επιθυμία; Τι ζήτησε λίγο πριν πεθάνει: διέταξε την ημέρα του θανάτου του να εκτελεστούν οι πιο σπουδαίοι άρχοντες του βασιλείου του, έτσι ώστε όλη η χώρα να βυθιστεί στο πένθος».

«Τι θέλετε να πείτε», ρωτάω ανήσυχα.

«

Αυτό ακριβώς που καταλάβατε! Στην υγειά σας! Λίγο πριν πεθάνει ο Μπους, κύριε, θα διατάξει τη μεγάλη σφαγή! Μπλερ, Μπερλουσκόνι, Σιράκ, Μέρκελ, και ο από κοντά, βέβαια, και οι δευτεροκλασάτοι: Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ελληνες. Ο κόσμος θα μείνει χωρίς ηγέτες».

«Εγώ, πάντως, δε θα απέτρεπα μια τέτοια εξέλιξη», τον πειράζω.

Παρ' ό,τι μεθυσμένος άστραψε το μάτι του! «Είστε μουσουλμάνος»; Με ρωτάει.

«Οχι, Χριστιανός! Και σαν τέτοιος δεν πρέπει να φέρω εμπόδια στην εφαρμογή των "Γραφών"».

Η λογική μου έδειξε να τον προβλημάτισε. Εδωσε εντολή να ξαναγεμίσουν τα ποτήρια μας.

«Να αφήσω, λέτε, τα πράγματα να εξελιχθούν»;

«Το σωστότερο», του προτείνω.

«Στην υγειά σου», μου λέει και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια.

«Merry Christmas», του απαντάω! Merry Christmas, μέρες που είναι!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Ημερολόγια ατζέντες και άλλα...

* Σύντροφός μας, όπως κάθε χρόνο, η ατζέντα 2006 της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας: Μικρή και εύχρηστη, με τηλεφωνικό ευρετήριο, διευθύνσεις και τηλέφωνα γυναικείων οργανώσεων, γυναικείων τμημάτων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τμημάτων, εφημερίδων και πολλών άλλων που μας ενδιαφέρουν. Ποιήματα, σκίτσα, επισημάνσεις, σύντομη ενημέρωση για καυτά θέματα - όπως η απελευθέρωση του ωραρίου και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα ναρκωτικά και οι γυναίκες, η δήθεν δωρεάν παιδεία, η μητρότητα και το δημογραφικό, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι μετανάστριες, η πολύωρη εργασία που δεν αφήνει χρόνο ελεύθερο στην οικογένεια κ.ά.

* Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) αφιερώνει το 2006 στα εξήντα χρόνια από τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων του ΔΣΕ Περιστερίου κυκλοφορεί ένα θαυμάσιο Ημερολόγιο, πολύτιμη προσφορά στην Επέτειο και στη νεολαία της πατρίδας μας. Μαζί με φωτογραφίες και στοιχεία για τις αμαζόνες, αντάρτισσες του ΔΣΕ, βρίσκουμε στοιχεία όχι μόνο στατιστικά, αλλά και στοιχεία για τις αιτίες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο, πληροφορίες για την πορεία του, μαθαίνουμε για τους άγνωστους λαϊκούς ήρωες και ηρωίδες...

Μια εποχή της νεότερης ιστορίας μας που προσπάθησαν επιμελώς να τη «θάψουν» ώστε να μη φτάσει ποτέ στη νέα γενιά ο απόηχός της...

Στα μάτια μας, μια φωτογραφία νεαρής γυναίκας πάνω στο άλογο με τα μαλλιά της να ανεμίζουν... Θα βρούμε το ημερολόγιο στη «Σύγχρονη Εποχή» και στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

* Για το βιβλίο του Γιώργη Μωραΐτη «Ο γερο Τζιμ - η βίβλος ενός Αγίου» (εκδόσεις Καστανιώτη) έχει ήδη γράψει ο «Ρ». Εμείς να επισημάνουμε την εντύπωση που μας έκαναν οι ηρωίδες του μυθιστορήματος, που βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία: Οχι μόνο οι καπετάνισσες και οι αντάρτισσες όπως η Θύελλα, η Κούλα Ντάνου, η Μαρία από το Μαρτίνο, αλλά και η Ντοριά με την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία - μια δυναμική, χειροδύναμη αγρότισσα που ήξερε να ξεσηκώνει τις γυναίκες του χωριού. Επικεφαλής των γυναικών θα περικυκλώσει τη χωροφυλακή και όλες μαζί θα απελευθερώσουν τον Τζιμ. Θα ξεσηκώσει ακόμα τις συγχωριανές της απαγορεύοντας τη χαρτοπαιξία των αντρών και κάνοντας κατάληψη στο καφενείο. Γραμμένο με χιούμορ το βιβλίο, παρά το οδυνηρό θέμα του, ζωγραφίζει με τρόπο απολαυστικό τις γυναικείες μορφές του λαού μας, τις αφανείς και πρωτοπόρες...

* «Η θειά μου η Κυριακού στον παλιό εκείνο τον καιρό» (Εκδόσεις Αιγαίας) του Αδαμάντιου Λεμού. Η πραγματική ιστορία μιας απλής γυναίκας του λαού, καταπιεσμένης αγρότισσας, που διηγείται με συναρπαστικό τρόπο ο γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης, από τους πρωτοπόρους του ελληνικού θεάτρου, Αδαμάντιος Λεμός. Η πρωταγωνίστριά του, μια από τις αφανείς πρωτοπόρες της γυναικείας απελευθέρωσης. Η ιστορία αρχίζει γύρω στα 1920 και παρακολουθεί την πορεία μιας δυναμικής, ασυμβίβαστης γυναίκας, που παρά την αρχική αγραμματοσύνη της, τολμά να πάει κόντρα στο κατεστημένο του άμεσου και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Μαχητική, χειμαρρώδης, με εκρηκτική ιδιοσυγκρασία, κατορθώνει με την εξυπνάδα, την πρωτοβουλία και το θάρρος της να ξεπεράσει το «μάντρωμα» που επεφύλασσε η κοινωνία της εποχής στις γυναίκες, να επιβιώσει - στηριγμένη στα δικά της πόδια - και ακόμα να διακριθεί, προσφέροντας στα κοινά: Μια πρώιμη μαχήτρια του γυναικείου κινήματος.

* «Ο Π. όπως Περιοδικός Τύπος ή Λόγος περιοδικός». Ο δημοσιογράφος Τάκης Ψαράκης εγκαινιάζει με το μικρό αυτό, όσο και πρωτότυπο πόνημά του τη μικρή βιβλιοθήκη της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, που ήταν και δική του ιδέα. Ενα μικρό βιβλίο που προϊδεάζει για το εύρος και την ποικιλία της μελλοντικής θεματογραφίας. Πολύτιμη συμβολή στην ιστορία του περιοδικού Τύπου, με κοινωνικές αναφορές, περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, στοιχεία για το πρώτο ελληνικό γυναικείο περιοδικό που ονομαζόταν «Πηνελόπη, η φιλόκαλος οικοδέσποινα» (1873), πληροφορίες για το γυναικείο περιοδικό «Πάνθεον», που τα χρόνια της μεγάλης κυκλοφορίας του συνδέθηκαν με την έξαρση του γυναικείου κινήματος στη δεκαετία του '80 αλλά και αναφορές σε οικογενειακά φιλολογικά περιοδικά, περιοδικά πολιτιστικά, φυσιολατρικά, φοιτητικά (όπως η περίφημη «Πανσπουδαστική»), περιοδικά της Ομογένειας, σατυρικά, λογοτεχνικά.

* «Ο ανυπότακτος» του δημοσιογράφου Γιάννη Πλαχούρη (εκδόσεις Ζαχαρόπουλος). Ενα βιβλίο για το πάθος της εξουσίας και του κέρδους αλλά και για τη φθορά που δημιουργείται στις ανθρώπινες και οικογενειακές σχέσεις από το διαρκές κυνηγητό της αυτοεπιβεβαίωσης. Ο ήρωάς του είναι διχασμένος: αν και ενσωματωμένος στο σύστημα, δεν έπαψε να έχει ευαισθησίες που τον οδηγούν σε μια περιπετειώδη έρευνα, που θα του κοστίσει υπόληψη και όλα σχεδόν τα κεκτημένα - χρήμα και καριέρα. Δημοσιογράφος ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, συναναστρέφεται κομπιναδόρους και συμμετέχει σε διαπλοκές, στημένα ρεπορτάζ, γκρίζα διαφήμιση - αλλά δεν έχει αφομοιωθεί πλήρως και στο τέλος αντιδρά. Ομως το σύστημα χτυπά με τρόπο ανελέητο τους ανυπόταχτους με στόχο να τους συντρίψει!

* «Η νήσος Ζάκυνθος» - εντυπώσεις και εμπειρίες του Βερνάρδου Σμιτ (έκδοση του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων). Μετάφραση Σπύρος Κάπαρης - Πλανύτερος: Γραμμένο από ένα διακεκριμένο Γερμανό επιστήμονα του 19ου αιώνα, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Βερνάρδο Σμιτ που είχε ζήσει στα πρώτα νεανικά του χρόνια στη Ζάκυνθο και δεν περιορίστηκε στην έρευνα αλλά είχε και προσωπικά βιώματα από το «Φιόρο του Λεβάντε». Αρκετά αποσπάσματα του βιβλίου αφορούν τις Ζακυνθινές της εποχής του κι όχι μόνο την καλλονή τους! Αναφέρεται στις ταξικές διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες, στον αναλφαβητισμό, στην αγραμματοσύνη ακόμα και των πλουσίων, στην καταπίεσή τους, στο κλείσιμό τους σε σιδερόφραχτα παράθυρα - τις τζελουτζιές - στις μαντίλες που έκρυβαν το πρόσωπό τους, στην προίκα που απαιτούσε ο γαμπρός, στις μάσκαρες που έδιναν για ελάχιστες μέρες τη δυνατότητα στις στερημένες γυναίκες να βγουν με μάσκα και να χαρούν τη ζωή στους δρόμους. Ενα ελκυστικό βιβλίο με μεγάλο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον που αναφέρεται σε πλήθος θέματα: Από την πολιτική και κοινωνική ζωή μέχρι τα τοπία του πανέμορφου νησιού και τη ζωή των αγροτών...

* Επιτραπέζιο ημερολόγιο του Λυκείου Ελληνίδων, αφιερωμένο στο ακριτικό Πωγώνι του Νομού Ιωαννίνων και στη γυναικεία φορεσιά του με τον χαρακτηριστικό κεφαλόδεσμο. Η περιοχή Πωγωνίου, με σαράντα (40) χωριά, εκατοντάδες σπίτια και μόλις πέντε χιλιάδες κατοίκους - από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, που όσο πάει και ερημώνει. Την παράδοση του τόπου παρακολουθούμε μέσα από θαυμάσιες φωτογραφίες που δείχνουν μήνα μήνα τις λεπτομέρειες της στολής των γυναικών και πώς τη φοράνε - μέχρι και πώς δένουν τον κεφαλόδεσμο ή χορεύουν μ' αυτήν.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ